Miért nem lehet gyógyítani az egyes típusú cukorbetegséget?

Az 1-es típusú cukorbetegség körülbelül negyvenkét millió embert érint világszerte. Sokan küzdenek vele, mégis azon betegségek közé tartozik, amit nem meggyógyítani, csak kezelni, enyhíteni. Mi lehet ennek az oka?

Az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegség között jelentős különbség van. A 2-es típusú cukorbetegség esetében a beteg nem képes hatékonyan használni a szervezetében lévő inzulint, tehát inzulinrezisztens. Ezt általában diétával, mozgással és gyógyszerekkel kezelik.

Az 1-es típusú cukorbetegség esetében a test képtelen a megfelelő mennyiségű inzulin termelésére, tehát ebben az esetben más problémával szembesül a beteg. Ez egy autoimmun betegség, ami a hasnyálmirigyet támadja meg, pontosabban a béta sejteket, amelyek felelősek az inzulin termelésért. Ez az érintett személy egész életét befolyásolja.

De mi az inzulin?

Hormon, ami szabályozza a vércukorszintet, nélküle a cukor csak felgyülemlik a vérben, ami idővel problémákat okoz. Ha a beteget túl későn diagnosztizálják, kómába eshet vagy akár meg is halhat.
Annak érdekében, hogy gyógyítani lehessen az 1-es típusú cukorbetegséget, meg kell állítani a béta sejtek gyilkolását, majd pótolni kell a hiányukat.

Az immunrendszer a T-sejtekkel gyilkolja a béta-sejteket, ezek a tímuszban keletkeznek. Bizonyos kezelések ezeket, a T-sejtek által gyilkolt béta-sejteket szeretnék helyettesíteni.

Ez a típusú cukorbetegség körülbelül negyvenkét millió embert érint világszerte.Fotó / 123rf

Kezelésekhez próbáltak donorokat találni betegeknek, hogy helyettesítsék a Langerhans-szigeteket, melyekben a béta-sejtek termelődnek. A kísérleti átültetések eredménye, hogy tizenhét emberből hétnek teljesen elhanyagolhatóvá vált az inzulin adagolása, a többiek esetében többször kevesebb inzulinnal is megfelelő mennyiségeket értek el. Sajnos, ezekhez több donor szükséges, valamint erős gyógyszereket kell szedniük, továbbá a szigetek hetven százaléka meghal a transzplantáció utáni harminchat órában.

Ebből kifolyólag az 1-es típusú cukorbetegség egyelőre gyógyíthatatlan, ám kutatások folynak azzal kapcsolatban, hogy ez minél hamarabb változzon.