Mi az a négyosztályos középiskola?

A hazai gimnáziumok többsége négyosztályos, ami azt jelenti, hogy kilencedik osztályban kezdődik és tizenkettedik osztályban ér véget. Ezekbe a középiskolákba a nyolcadik osztályos általános iskolai felvételi után lehet bekerülni, amire érdemes annál jobban felkészülni, minél erősebb iskola a cél, hiszen a legtöbben nyolcadikban írják a felvételit.

A négy évfolyamos középiskolákban az általános oktatás mellett az utóbbi években számtalan lehetőség nyílt a tanulók számára különböző tagozatokra vagy nyelvi előkészítőre jelentkezni.

Az országban jó néhány iskola indít többek között matematika, természettudományi, humán, média, dráma és sport tagozatos osztályokat, melyek célja az kötelező órák mellett valamilyen többletet nyújtani a diákok számára, vagy egy-két tantárgyra, irányultságra fókuszálni.

Nyelvi előkészítős osztályokat is egyre több gimnázium indít, ahol a nyolcadikos tanulók a középiskolát nem rögtön egy átlagos kilencedik osztállyal kezdik, hanem egy „nulladik" évvel, mely egy idegen nyelv – rendszerint angol vagy német – intenzív tanulására fekteti a hangsúlyt a kötelező órák mellett. A nyelvi előkészítős osztályoknak emiatt öt évig tart a középiskolai képzése, a nulladiktól a tizenkettedik évfolyamig.

Mivel a négyosztályos középiskolákból van a legnagyobb felhozatal, érdemes a legfontosabb szempontok alapján választani, például, hogy melyik iskolának mi az erőssége, hol jó a közösség, hol van színvonalas nyelvoktatás, fakultációk, kiemelkedő tanárok, mennyi programot szerveznek, milyen sportok és szakkörök vannak.

Azon tényezők alapján kell meghozni a döntést, amelyek a legfontosabbak a szülő és a tanuló számára.