Mi az a nyolcosztályos középiskola?

A nyolcosztályos gimnázium azt jelenti, hogy a diákok az általános iskola negyedik osztálya után, 10 évesen mennek középiskolába a negyedikes felvételi megírásával. A nyolc évfolyamos képzési típus egyre népszerűbb, évente átlagosan hatezer gyerek próbálja meg a negyedikes felvételit, mely az általános iskolai tudás mellett a szövegértésre, kreativitásra és logikai készségekre fókuszál.

A nyolc évfolyamos gimnázium középiskolai keretekbe veszi a felső tagozatot is, emiatt előnyös lehet ebben a korban váltani, hiszen a diákoknak ötödikben az általános iskolában is új tanárokhoz, tantárgyakhoz és más jellegű tanításhoz kell szokniuk.

A hat és nyolcosztályos rendszerekben a tananyag eloszlása egyenletesebb, mely lehetővé teszi, hogy a diákok mélyebb ismeretekre tegyenek szert. Mivel nincs tanárváltás a felső tagozat és a kilencedikes év között, ezért nem kell tananyagot ismételni, de az a veszély sem fenyegeti a tanulót, hogy valami kimarad számára.

A nyolcévfolyamos képzésekben a tanulás mellett általában nagy hangsúlyt fektetnek a közösségformálásra, a tanulók fejlődésére, így mindenképpen érdemes elgondolkodni váltáson, ha a gyermek alsó tagozatban nem érzi jól magát az osztályában, vagy az általános iskola felső tagozata gyengébb.

A hatosztályos képzéshez hasonlóan a nyolc évfolyamos gimnáziumokba járó tanulók is jobban teljesítenek a kompetencia felméréseken, sikeresebben érettségiznek és nagyobb valószínűséggel szereznek nyelvvizsgát is, viszont a felvételin eleve a legjobban teljesítő diákokat veszik fel.