3 indok, hogy miért ne izgulj az érettségi miatt

Ha végzős gimnazista vagy, minden bizonnyal voltak már (és lesznek is még) álmatlan éjszakáid az érettségi miatt. Az teljesen természetes, ha ilyenkor izgulsz miatta, hiszen te is emberből vagy, és ez egy fontos teszt lesz az életedben.

Arra viszont vigyázni kell, hogy az egészséges izgalom ne váljon görcsössé, mert az nem segít semmin. Éppen ezért összegyűjtöttük neked pár okot arra, miért ne stresszeld túl az érettségi időszakot.

A középfok nem olyan nehéz

Minden bizonnyal olyan tárgyakból fogsz emeltezni, amikhez értesz és érdekelnek, viszont amik nem ilyenek, azokból marad a középfok. A szerencse az, hogy a középfokú érettségi követelményei a realitás talaján mozognak, és józan ésszel, kis odafigyeléssel és tanulással jól teljesíthetőek.

Ez nem jelenti azt, hogy hanyagolj el mindent, ami nem fontos számodra, csak azt, hogy bízz a képességeidben, még akkor is, ha nem fogod megváltani velük a világot!

Még van időd tanulni rá

A május még odébb van, ha odateszed magad, még akkor is van időd felkészülni minden érettségire, ha egészen eddig halogattad. Reméljük, azért nem ez a helyzet.

A lényeg az, hogy MOST van még időd, de ettől függetlenül az érettségi közeledik. Szóval ne halogasd a felkészülést, vágj bele, hogy ne uralkodjon el rajtad a bűntudat és a stressz, amiatt, hogy mindent az utolsó pillanatra hagytál.

Az teljesen természetes, ha izgulsz az érettségi miatt, hiszen te is emberből vagy, és ez egy fontos teszt lesz az életedben.Fotó / 123RF

Nem csak egy esélyed van

Az érettségi legrosszabb forgatókönyve az, ha nem sikerül elég jól, de emiatt ne izgulj! Fiatal vagy, életerős, és később újra írhatod bármelyik érettségit. Az egyetem meg fog várni, és legközelebb még több tanulással vághatsz neki a javítandó vizsgáknak.

Illetve egy kihagyott év alatt lehet, többet fogsz tanulni magadról és arról, hogy mivel szeretnél valójában foglalkozni, mint bármelyik egyetemen! Akár elvégezhetsz egyet a szakmajegyzék képzéseiből, ami többletpontot érhet a következő felvételi időszakban.