Történelem érettségi: esszéírási alapszabályok

Gondjaid vannak a töri esszék megírásával? Mutatunk 5 trükköt, amivel sima ügy lesz!

A középszintű írásbeli vizsgán egy rövid és hosszú esszét kell írni, amin összesen 50 pontod múlik. Előbbi 17 pontot ér és egyetemes történelmi témára számíthatsz, az utóbbi 33 pontos és a magyar történelemhez kapcsolódik. Minden esetben úgy kell választanod, hogy a rövid egyetemes és a hosszú magyar feladat más korszakra – az egyik az 1849-ig tartó, a másik az 1849 utáni korszakra – vonatkozzon! A választási lehetőségeket azonban feltünteti az írásbeli feladatlap, úgyhogy a párosításokon gondolkodnod sem kell, csak bejelölni, melyik mellett döntöttél.

Hogyan kezdj neki egy max pontos esszéhez?

Értelmezd!Minden sikeres feladatmegoldás első lépése a feladat pontos elolvasása és értelmezése. Ne csak a cím alapján kezd el írni rögtön a fogalmazásod, mert konkrétan meg van határozva mire kell kitérni, és csak ezen elemekre kapsz pontot. Például: Szent István egyházpolitikája; itt nem kell írnod Gizella királynéval való házasságáról, csak azon intézkedéseiről, amelyeket a keresztény egyház kialakulásáért tett Magyarországon.

Készíts vázlatot!Szedd össze pontokba egy piszkozat lapon a lényeges elemeket, amiről írni szeretnél: a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakat, személyeket, évszámokat és eseményeket. Ezek előfordulásáért ugyanis szintén értékes pontok járnak a javítókulcs szerint. Már a bevezetésben határozd meg a teret és időt! Helyezd el pontosan melyik történelmi korszakban, évben, földrajzi kiterjedésen és konkrét tájegységen vagyunk.

Használd a forrásokat!A forráselemzés az egyik leglényegesebb része! A feladat leírást követően általában két forrást adnak. Lehet ez egy rövid idézet, kép, térkép, diagram, karikatúra, műalkotás; bármi, ami az adott korszakhoz kapcsolódik. Ezek mindegyike pontot ér, tehát ha elfelejtesz írni róluk, már semmiképp nem lehet max pontos az esszéd. Értelmezd a forrásokat majd a saját szavaiddal foglald össze tárgyalásba. „Ahogy az első számú forráson is látható...Ezt meg ezt a tényt tudjuk, amit az egyes számú részlet is bizonyít...Ahogy az első forrás is mutatja..."

Szedd pontokba a témához kapcsolódó legfontosabb fogalmakat, személyeket, évszámokat és eseményeket.Fotó / Shutterstock

Mutasd meg, mit tudsz!A forráselemzés viszont nem elegendő a sikeres esszéíráshoz. A tartalmi részének több, mint felét saját tudásodból kell felépítened ezzel megmutatva a témáról való ismereteidet. Vannak évszámok és események a történelem atlaszban is, viszont ez nem elegendő! Fontos, hogy a tanárod lássa, érted az ok-okozati összefüggéseket, tudod az előzményeket, egészében látod a történelmi korszakot.

Fogalmazz jól, figyelj a helyesírásra!Hiába történelem érettségiről van szó, itt is értékes pontokat ér a nyelvhelyesség. Írj címet és legyen meg a hármas tagolás. Figyelj arra, hogy szépen megfogalmazott kerek egész mondatokat írj, egy gondolat íven haladj, ne csapongj az adatok között, és ne kövess el óriási helyesírási hibákat sem.

Kövesd ezt az 5 lépést, ismerd a témaköröket, tanuld meg használni az atlaszt és a max pontos esszé garantált a történelem érettségin!

Tamás Anett