Minden, amit a kétnyelvű középiskolákról tudnod kell!

Ha te is szeretnél magas szinten idegen nyelven beszélni, érdekelnek a különböző kultúrák és szereted az iskolai nyelvórákat, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy kétnyelvű középiskolát válassz!

Elsődleges céljuk, hogy kiemelkedő idegen nyelvi tudásra tegyél szert, és bizonyos tantárgyakat az adott nyelven sajátíts el. Különböző kultúrák mélyebb megismerésével pedig egy nyitott és befogadó szemléletben részesülhetsz. Magyarországon 4 féle két tanítási nyelvű oktatási forma közül lehet választani, amiből egy általános iskolára, három pedig középiskolára vonatkozik.

Négy évfolyamos két tanítási nyelvű szak

A 9. évfolyamon kezdődik és a 12. évfolyamon fejeződik be. A célnyelvet emelt óraszámban tanulod, 9. és 10. osztályban heti 6 órában, majd az utolsó két éven heti 5 órában. Emellett több tantárgyat is idegen nyelven tartanak, mint például a célnyelvi civilizáció, történelem, földrajz, informatika vagy éppen a matematika. A cél eljutni az emelt szintű nyelvi érettségi szintjéig és az idegen nyelven tanult tárgyak közül legalább kettőből érettségi vizsgát tenni. Ha minimum 60%-ra sikerül teljesíteni ezeket, két tanítási nyelvű érettségi bizonyítványt és egy komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgát is szerezhetsz!

Az öt évfolyamos két tanítási nyelvű szak

Abban az esetben valósul meg, ha az általános iskolában nem tanított célnyelven folyik a középiskolai oktatás. Népszerűek például a spanyol nyelvi előkészítős képzések. Ez a képzés egy úgynevezett 0. évfolyammal kezdődik, amit követ a 9. és a 12. évfolyammal zárul. A nulladik év heti 16-18 nyelvi órából áll. A többi tárgy csak a 9. évfolyamon kezdődik meg és ugyanaz a menete, mint egy sima négy évfolyamos két tanítási nyelvű képzésnek.

Hat évfolyamos két tanítási nyelvű szak

Mint bármelyik másik hat évfolyamos gimnáziumi képzés, ez is a 7. évfolyamon kezdődik meg és a 12. évfolyamon fejeződik be. A célnyelvi előkészítés a 7. és a 8. évfolyamban folyhat, ezt követően kezdődik a többi tantárgy.

Hogyan lehet bekerülni?

A két tanítási nyelvű iskolák írásbeli felvételije megegyezik a többi iskola felvételijével. Azonos módon zajlik, a központi magyar és matematika vizsgák alapján. Gyakori viszont az idegen nyelvű szóbeli felvételi, ahol egy nyelvvizsgához hasonlóan kell tanúbizonyságot tenni a nyelvi tudásról.

Miben más az érettségi?

Középiskolás éveid alatt eldöntheted, hogy "normál" vagy két tanítási nyelvű érettségi vizsgát teszel. Az utóbbival a már említett két tanítási nyelvű érettségi bizonyítványt kaphatsz, amennyiben a célnyelvből és még legalább két célnyelven tanult tantárgyból vizsgázol és az eredményeid elérik a fentebb említett szintet.

Összességében ezzel az oktatási formával gimnáziumi éveid alatt egy biztos nyelvtudást sajátíthatsz el, ami nagyon hasznos lehet a későbbiekben. Ezek az iskolák rengeteg pályázati lehetőséget is biztosítanak, hogy mindenki legalább egyszer eljuthasson a külföldi országba is tanulmányai során.

Tamás Anett