Időmenedzsment érettségire készülőknek

Nem egyszerű feladat jól beosztani az időnket, a távoktatás során pedig hajlamosak lehetünk arra, hogy összecsúsznak a teendők a fejünk fölött. Ahhoz, hogy ne az utolsó pillanatba kapkodj a tételek között, most megosztunk veled jól bevált tippeket a napirended kialakításához.

A tervezés a lelke mindennek!

Rendszerezd és csoportosítsd feladataidat, legyen az határidőnaplóban, jegyzetfüzetben, vagy vezesd egy Excel táblában! Könnyen elfelejthetünk egy-egy apróságot a temérdek információhalmaz mellett, ezért gyűjts össze mindent, amit az érettségiig kell tenned! A tételeket az összes tantárgyból, a gyakorló feladatokat, a könyveket, amiket át akarsz lapozni és a témaköröket, amiket még tanulnod kell. Ezután következhet a rendszerezés. Számold össze mennyi időd maradt még az érettségiig, és ezt oszd el egyenletesen a teendők között. Például az egyik hét a magyaré lesz. Hétfőn megtanulod az első három tételt, kedden megcsinálod a tavalyi érettségit és átismétled a tételeket, szerdán egy novella és verselemzés, csütörtökön újabb három tétel tanulása, pénteken pedig ismétlés. A következő héten pedig jöhet a történelem. Ha felosztod és megtervezed a rendelkezésre álló időt, akkor biztosan semmit nem fogsz kifelejteni.

Hogyan ne csússz el a napi feladatokkal?

Lefekvés előtt írj egy listát vagy telefonos jegyzetet arról, amit a következő napon meg akarsz valósítani. Ne vállald túl magad, ismered a határaidat egyszerre mennyi ideig tudsz koncentrálni és persze pihenésre is szükség van. A listát priorizálással írd meg. Ez azt jelenti, hogy előre veszed a legfontosabb, majd a végére hagyod a kevésbé fontos teendőket. Az is szokott segíteni, hogy rögtön az elején letudod azt, amihez a legkevésbé van kedved, így a nap hátralévő részében már nem kell vele foglalkoznod. Használhatod a Promodo technikát is, ami azt mondja, válaszd ki az aznapi legfontosabb feladatod és csak arra az egy tevékenységre fókuszálj 30-90 percen keresztül. Ezalatt az idő alatt a gyorsan csak megnézem ki írt messengeren, vagy kiszaladok harapni egy falatot sem fér bele. Tényleg csak arra koncentrálj, anélkül, hogy megnéznéd a telefonod vagy bármi máson járna az eszed. Ezután pipáld ki a listádon, ha végeztél vele és jöhet a jól megérdemelt pihi és a következő kitűzött cél.

Ne hagyd, hogy a telefonod elvonja a figyelmed a tanulásról!Forrás: 123RF

Eisenhower időmátrixHa nem tudod eldönteni mivel is érdemes kezdeni az adott napon, akkor használj egy egyszerű időmátrixot. Az USA 34. elnökének, Dwight D. Eisenhower, nevét viselő módszerrel egyszerűen csoportosíthatod a teendőidet. Készíts négy dimenziót: fontos, de nem sürgős, sürgős és fontos, sürgős, de nem fontos és nem fontos, nem sürgős címkékkel. Ezután töltsd ki aktuális feladataiddal a cellákat. Például, ha az aznapi teendőid között szerepel egy új tételnek a kidolgozása a júniusi szóbelire, egy valós idejű óra Teamsen, egy érettségi gyakorló feladat elkészítése, és tanulni a holnapi dolgozatra, akkor így oszthatod be őket:

- Fontos, de nem sürgős: Optimális esetben a legtöbb feladat ide kerül, amit megfelelő tervezéssel időben el tudsz végezni. Az érettségi gyakorló feladatok például, vagy egy új tétel kidolgozása júniusra, hiszen lényeges a folyamatos készülés, de nem égetően sürgős, hiszen még jó pár heted van addig.
-Sürgős, de nem fontos:Ezek azok a feladatok, amiket nem igazán lehet elhalasztani, például a valós idejű konzultációk.
- Fontos és sürgős: Ide az azonnali cselekvést igénylő feladatok kerülnek. A holnapi dolgozatra való felkészülés például, hiszen az új ismeretanyag elsajátítása elengedhetetlen a sikeres érettségihez és persze az év végi jegyek is számítanak a felvételi pontokhoz.
- Nem fontos és nem sürgős: Ezekkel nem lesz gondod ha picit megcsúszol vele, a cél, hogy ezeket se felejtsük el persze.

GTD módszer, ha sok kis dolgod van

Gyakran előfordul, hogy már sokadszorra futsz neki egy tétel olvasásához, mert mindig közbevág valami? Még ezt a beadandót befejeznéd, még neki visszaírnál, még elolvasod a tanár e-mailjét. A Getting Things Done módszer egyik fő elve a 2 perces szabály. Végezz el azonnal mindent, ami belefér két percbe, hogy tovább ne motoszkáljon a fejedben és tudj haladni a valóban fontos dolgokkal. Így számos feladatot ki is pipálhatsz a listádról, ami kevésbé fontos lenne, de legalább nem kell későbbre halasztgatni és aggódni rajta.

Miután megvan a terv, jöhet a felkészülés!

Tamás Anett