Meg lesznek tartva a szóbeli érettségik? - Maruzsa Zoltán válaszol

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek adott interjújában a várható iskolanyitásról, az érettségi felkészítésekről és szóbelikről, valamint a digitális oktatás helyzetéről beszélt.

Maruzsa Zoltán elmondása szerint kizárt, hogy tanév végéig maradjon a digitális oktatás, de az április 7-ei nyitás vélhetően ki fog tolódni.

A köznevelési intézményekben már tavaly november 11. óta folynak a kiscsoportos felkészítők az érettségire, amelyek a tanulók visszajelzései szerint is hatékonyak és szükségesek.

Az Emmi az érettségit illetően normál menetrendre készül, ugyanis a tavalyi évben is biztonságosan és gócpontok kialakulása nélkül mentek végbe a vizsgák és nem gondolják, hogy könnyítés lenne a szóbelik eltörlése, ugyanis vannak, akik szóban eredményesebbek, mint írásban, és számukra a szóbeli vizsga kifejezetten jó javítási lehetőség.

Továbbá az adatok azt mutatják, hogy a tavalyi érettségi eredménye is megfelelt az elmúlt öt év átlagának, idén pedig a középfokú felvételi írásbeli vizsgának az összesített eredménye felelt meg a három évvel ezelőttinek.

A digitális oktatás terén folyamatos fejlesztések vannak és a Kréta rendszer bevezetése gyakorlatilag mindenre alkalmas, ami az online tanításhoz és tanuláshoz szükséges. Egy átlagos munkanapon kilencvenezer pedagógus, félmillió tanuló és kétszáznegyvenezer szülő lép be a tanulmányi rendszerbe. Emellett folyamatosan bővül az okostankönyvek köre is.

Ami az elektronikai eszközöket illeti, összesen körülbelül 376 ezer eszköz áll rendelkezésre jelenleg, amelyek szükség esetén tanulóknak is kiadhatók. A kormány az érintett családok internet-hozzáférését is ingyenessé tette. Ahol ez az út sem járható, mert mondjuk áram sincs az otthonukban, ott a tanuló természetesen bemehet a gyermekfelügyeletre vagy akár a tanodába, ahol további segítséget kaphat a digitális munkarendben való tanuláshoz.

A személyes foglalkozások és találkozások kiesése lelkileg mindenkit megvisel, éppen ezért az iskolapszichológusok és a szakszolgálatok a járvány idején erre fokozott figyelmet és erőforrást fordítanak.

A cikk Csókás Adrienn írása alapján készült.