Ezt várják el magyar írásbeli érettségin!

A magyar nyelv és irodalom érettségin egybefonódva kell számot adnod a 12 év alatt megtanult nyelvtan és irodalom tudásodról. Talán ebből a tárgyból térnek el a legjobban a közép- és az emelt szintű vizsgához szükséges tudnivalók, de az alapok közösek. Összeszedtük neked, milyen kompetenciákat várnak el tőled a magyar érettségin!

Szövegértés

Az érettségi első része a szövegértési képességeken alapszik. Szépirodalmi, szakmai, tudományos, publicisztikai szövegek egyaránt szóba jöhetnek, melyeknél elvárás, hogy az adott műfajnak és szempontoknak megfelelően tudj különböző szövegértelmezési eljárásokat alkalmazni. A legfontosabb, hogy az információkat célirányosan fel tudd dolgozni és kritikusan megítélni kiválasztással és újrarendezéssel. A szöveg értelmezésében használnod kell a nyelvi, kommunikációs és irodalmi ismereteidet, szükség lehet annak a bemutatására, hogy az adott szöveg hogyan fejezi ki a kor és az emberek tapasztalatait, gondolatait. Ezen kívül a kontextusra is érdemes figyelni,hiszen meg kell tudnod fogalmazni a szövegen belüli és szövegek közötti utalásokat. Az olvasmánnyal kapcsolatos tárgyszerű reflexiók mellett gyakran személyes állásfoglalásra is felszólít a feladatsor a szöveg üzenetével, gondolataival kapcsolatban, úgyhogy jó, ha ezt is észben tartod olvasás közben.

Tipp: Ha a szöveg elolvasása előtt átfutod a hozzá kapcsolódó kérdéseket, már tudni fogod, hogy mire kell kiemelten figyelned olvasás közben!

Mindig szánj időt a feladatok a feladatok pontos elolvasására.Fotó / MTI / Szigetváry Zsolt

Írásbeli szövegalkotás

A gyakorlati szövegalkotás esetében tájékoztató, érvelő vagy esszé típusú szöveget kell írnod egy megadott témában a műfaji-, téma-, és esetleges címzettnek megfelelő követelményeknek alapján. Az itt elvárt kompetenciák közé tartozik a műfajnak megfelelő terjedelem és stílus megtalálása, köznyelvi norma alkalmazása, biztos helyesírás és a rendezett, olvasható íráskép. Ha az érvelést választod, amellett, hogy érveket kell megfogalmaznod egy kérdéssel kapcsolatban, tudnod kell a témáról több nézőpontból megvizsgált önálló véleményt alkotnod, amelyet világosan le kell vezetned. Ha egy műalkotásról írsz, ki kell fejtened a vele kapcsolatos álláspontod, véleményed, élményeid; amellett, hogy leírod a mű tartalmi, szerkezeti és nyelvi karakterisztikáit. Ha kritikus nézőpontot alkalmazol, vagy személyes véleményt fejtesz ki szövegedben, mindig támaszd alá egy érvvel!

Tipp: Szövegalkotás közben ne vessz el a saját gondolatmenetedben! A mondataid legyenek érthetően és lényegretörően megfogalmazva, mindig vezessenek valahova. Az alany-állítmányt és a stílust is ellenőrizd folyamatosan.

Sosem árt, ha az érettségire való felkészülés közben kitöltöd az elmúlt évek magyar feladatsorait, hiszen ezen feladatok esetén rendkívül sokat lehet fejlődni gyakorlás során.

Forrás: Oktatási Hivatal