Érettségi 2021: Hogyan használjuk a szótárt a nyelvi érettségin?

Jó hír, hogy az idegen nyelvi érettségi során a megengedett segédeszközök között szerepelnek a szótárak! Most összeszedtük, hogyan használhatod és mutatunk néhány praktikát, amivel plusz pontokat is nyerhetsz!

Természetesen, mint ahogy a többi segédeszköz használata, úgy ez is szabályozva van. Megkönnyebbülést jelent, hogy közép és emelt szinten is engedélyezett egy-, és kétnyelvű szótár is, de kizárólag az íráskészséget mérő rész feladatainak megoldásához.

Csak nyomtatott szótár

Fontos szabály, hogy kizárólag papír alapú, nyomtatott szótárt vehetsz elő. Az elektronikus eszközökön megtalálható online fordítók vagy alkalmazások nem megengedettek az érettségi során. Minden diák csak a sajátját használhatja, tehát mindenképp szerezz be egyet vagy kölcsönözz az iskolai könyvtárból. A termekben szoktak 2-3 közösen használható szótárt is bevinni, de az idei járvány helyzet miatt, saját magad egészsége és kényelme miatt nem ajánlott.

A szótárakat csak az íráskészségnél használhatod!Forrás: 123RF

Ne akkor nyisd ki először

Általad jól ismert, már a gyakorlás során is használt szótárral érkezz az érettségire. Abban már pontosan tudod mit, hol találsz és nem akkor kell először keresgélni. Jelölőcímkéket nem használhatsz az egyes oldalak megjegyzésére, ahogyan szigorúan tilos bármit bele írni vagy ragasztani is.

Egy-, vagy kétnyelvű?

Az egynyelvű szótárakban a szót és annak azonos nyelvű definícióját, esetleg szinonimáit találod. A kétnyelvű szótárakatáltalában jobban kedvelik a diákok, hiszen az adott idegen nyelvű kifejezés magyar fordítása szerepel. Érettségi során akár mind a két típusú is veled lehet.

Használd okosan!

Minden esetben ABC sorrendet követnek. A szó mellett szerepel másik nyelvű megfelelője, szófaja, sőt sok esetben példamondat és a leggyakoribb szókapcsolatok is. Manapság egyre több szótár levél formákkal és nyelvtani segédlettel is bővült. Angol esetén például még a legegyszerűbb alap szótárakban is szerepelnek a rendhagyó főnevek többes számai és a rendhagyó igék három alakja. Az Akadémia Kiadó szótáraiban pedig a spanyol esetén például nyelvtani igeragozástól kezdve, hasznos levél kifejezéseken át, visszaható igék és szinonímák is szerepelnek.