Minden, amit a magyar középszintű érettségin tudnod kell!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Kezdjük a magyarral!

Magyar – ezzel indul az érettségi vizsgák sora, ez a legfontosabb tantárgyak egyike. Nincs kibúvó alóla, kötelező számot adni a tudásról, ám nem kell tőle félni, ha jól felkészülsz! Egy korábbi cikkünkben már megmutattuk neked, hogy mit várnak el a magyar írásbeli érettségin, hiszen akár közép-, akár emelt szinten érettségizel, az alapok azonosak. Most viszont lássuk, hogy mire számíts a középszintű érettségin!

Magyar nyelv

Kommunikáció, pragmatika, a mondat szintagmatikus szerkezete, retorikai alapok– ha elsőre csak ezeket olvasod az Oktatási Hivatal részletes leírásában, megijedhetsz, pedig nincs okod rá, hiszen csupa olyan ismeretet várnak el, amelyet az iskolai évek alatt elsajátítottál, vagy nyelvérzékednek köszönhetően amúgy is tudod.
A nyelvtani ismeretkörök között hangsúlyos a kommunikáció, ezek elemeit a szövegalkotás, szövegértelmezés során kell bizonyítanod, ezen kívül érteni és értelmezni kell a tömegkommunikációs üzeneteket. Lexikális ismereteket például a magyar nyelv történetének főbb korszakai jelentik, vagy a nyelvtörténeti források közül akár a tihanyi apátság alapítólevele ismerete, és persze nem árt tisztában lenni a különböző nyelvváltozatokkal.
A nyelvi szinteknél olyan alapoktól indulunk, mint a magán- és mássalhangzók rendszere, és a helyes mondatszintig jutunk.

Kosztolányi Dezső és családja 1918-banForrás: Székely Aladár

Irodalom

A magyar érettségi irodalmi részén természetesen alapvető sokat tudni a hazai ismert szerzők munkásságáról. A középszinten Ady Endre, Arany János, Babits Mihály, József Attila, Kosztolányi Dezső és Petőfi Sándor tartozik a kötelező szerzők közé, míg a választhatók között Balassi Bálinttól Krúdy Gyulán és Márai Sándoron át például Weöres Sándorig találunk alkotókat.
Ne feledkezzünk meg a kortárs irodalomról sem – ez a rész a vizsga időpontjához mérten az elmúlt harminc évben keletkezett alkotásokat jelenti. Ugyanakkor a világirodalom halhatatlanjai sem maradnak ki a sorból.
A színház és dráma alkotásaiban keverednek a magyar és nemzetközi művek, az ókori Szophoklész vagy a 19. századi Henrik Ibsen ugyanúgy vizsgaanyag lehet, mint egy 20. századi magyar dráma.
Míg a kötelező magyar szerzőknél szövegismereten alapuló elemzés is elvárt, a korszak jellemzőit és egy-két kiemelkedő alkotást is be kell mutatni. Az irodalom határterületeinél például a népköltészet, míg a regionális és határon túli irodalomban egy-egy tájhoz kapcsolódó alkotás mint a tájegységi problémák irodalomban is előkerülhet.

Középszintű írásbelin van időd gondolkodni a kérdéseken, hiszen 240 perced lesz megoldani a feladatokat. Ez két feladatlapra, két részre oszlik: az első másfél órában szövegértés és érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás következik, majd jön a műértelmező összehasonlítás. A szóbeli vizsgán rövidebb időintervallumban, 15 perc alatt adhatod elő az egy-egy nyelvi és irodalmi tételhez kapcsolódó gondolataidat, és ügyelj a kifejezés nyelvi minőségére, mert 50 pontból 15-t ér!

Most már mindent tudsz a magyar középszintű érettségiről, korábban pedig azt is összeszedtük, hogyan érdemes beosztani az idődet tanulásnál. Ezek segítségével igazán nem lesz okod izgulni az érettségi miatt.

Forrás: Oktatási Hivatal