Így írhatsz sikeres informatika emelt érettségit!

Emelt szintű informatika érettségire jelentkeztél? 5+1 hasznos ötlet, hogy sikerrel vedd az akadályokat.

Az emelt szintű írásbeli vizsga négy témakörből tevődik össze, amelyekre összesen 120 pont kapható. Az első egység a szövegszerkesztés, prezentáció, grafika, weblapkészítés, melyek közül bármelyik előfordulhat a feladatok között. A második feladatkör a táblázatkezelés, a harmadik az adatbázisok ismeretéhez kapcsolódik. A negyedik pont pedig az algoritmizálást, adatmodellezést foglalja magába.

Fontos azonban, hogy mielőtt belekezdenél a munkába, ki kell választanod, mely operációs rendszerben és programozási nyelvben szeretnél dolgozni. Nulladik, kiinduló tippként azt javasoljuk, hogy mindenképpen olyat válassz, amelyben magabiztosnak érzed magad!

Ismerkedj a szoftverekkel!

Mielőtt nekikezdenél bárminek, ismerd meg a szükséges szoftvereket. Váljon készséggé az egyes programok menüsora, hogy minél rutinosabban tudd őket használni, és ne azzal teljen el az időd az éles vizsgán, hogy nem találod meg őket. Hidd el, sokkal egyszerűbbé teszed a dolgod azzal, hogy esténként szánsz egy-két órát a szoftverek mélyebb megismerésére. Ez a jó tanács nem csak az első három egység által felhasznált alkalmazásokra vonatkozik, hanem magára a programozásra is. Az a fontos, hogy ismerd az adott nyelv szintaktikáját, adatstruktúráját, illetve be- és kimeneti interfészeit. Mindezzel elősegíted azt, hogy csak a megoldásra kelljen koncentrálnod.

Vizsga közben figyelj a gyakori mentésekre!Forrás: ShutterStock

Olvass el mindent részletesen!

Mielőtt bármelyik feladatnak is nekikezdenél, fontos, hogy ne csak a részleteit lásd a megoldandó problémának, hanem az egészet. Hiszen a teljes kép ismeretében az agyad rögtön elkezdi levezetni az összes lehetséges útvonalat, amely segítségedre lehet a munka közben. Miután alaposan átolvastad az összes pontot, érdemes egy-két szót odaszúrni mellé, hogy a megoldás során a megfelelő logika mentén tudj haladni.

Nézz körül a mellékletekben!

Az egyes leírások nemcsak a megoldandó feladatokat mutatják be, hanem a mellékleteket és a mintákat is. Az adott részegységhez tartozó állományok nevét pontosan tartalmazza a szöveg, szóvalj mindig figyelj rá, hogy a megfelelőt importáld az általad készítendő anyagba. A mintáknak némileg más a szerepük, abban segítenek, hogy a vizualizálható feladványok megjelenjenek előtted, így viszonyítani tudd a saját megoldásod a lapon szereplőhöz.

Ments és ellenőrizz!

A feladatlap Fontos tudnivalók része is felhívja a figyelmedet a gyakori, legalább 10 percenkénti, mentésre. Ez már csak azért is fontos, mert sosem tudhatod, hogy milyen váratlan esemény következik be az érettségi során, például gondolj egy rövid áramszünetre. Tehát tartsd észbe a mentést, mert ha beüt a krach, akkor nem az egész feladatot kell újrakezdeni, hanem csak a kiesett 10 percet. A leírások pontosan meghatározzák, hogy hova és milyen néven kell elmentened az kész megoldásokat. Mielőtt véglege befejeznéd a munkát, ellenőrizd át, hogy mindent a szövegnek megfelelően készítettél-e el, illetve a kijelölt helyre hoztad-e létre a fájlt. Célszerű, ha pontról pontra végigmész a leírtakon, így biztosan semmi sem fog kimaradni.

Figyelj az időre!

Az idő menedzseléseminden vizsgahelyzetben fontos. Ebben az esetben 240 perc fog a rendelkezésedre állni, amelyet önmagadnak kell beosztani. Célszerű azzal a feladattal kezdeni, amely számodra a legkönnyebb, hiszen így gyorsabban tudsz átjutni az akadályokon, és több lehetőséged lesz a nehezebbeknél próbálkozni. További időt tudsz magadnak megtakarítani, ha az első két tanácsban leírtak megfontolod és betartod. Ugyanis minél jobban ismersz valamit, annál egyszerűbben fogsz túljutni rajta, továbbá, ha alaposan átolvastad a leírást, akkor semmi sem fog kimaradni és nem kell visszamenni egy-egy ponthoz, amelyre később hivatkozik a szöveg, így nem fogsz értékes másodperceket vesztegetni egy-egy feladatnál.

Ha követed ezt az öt pontot, akkor már semmilyen váratlan fordulat nem érhet téged az érettségni, és teljesen biztossá válik a sikeres zárás.