Rossz hírünk van: ezek a dolgok sokkal nehezebbek lesznek, mint az érettségi

Érettségi. Aggódsz már miatta? Ne is mondj semmit, tudjuk, mi a válasz! Alapvetően két táborra bonthatjuk az embereket az alapján, mekkora kihívásnak tartják az érettségit. Akik félnek tőle, előtte vannak; akik félvállról veszik, már túlestek rajta.

Bizony, lehet, hogy rosszul hangzik, és nem javít a jelenlegi helyzeteden, de ha átmész az érettségin, már csak nevetni fogsz azon az emberen, aki most vagy. A világ legbiztosabb dolga, hogy amit most életed legnagyobb, leküzdhetetlen problémájának vélsz, néhány év múlva a TOP 5-be sem fog beférni, sőt! Csak néhány példát hozunk arra, mi nehezebb az érettséginél!

Az első egyetemi zh

Szándékosan nem vizsgaidőszakot írtunk, mégcsak nem is vizsgát. Az első egyetemi zárthelyi dolgozatnál rá fogsz jönni arra, hogy a gimi végén az érettséginek nevezett izé csak babazsúr volt. Sok esetben több, komplexebb, nehezebben emészthetőbb anyagot kell megtanulnod töredék idő alatt.

Elfogadni, hogy nem csak a négyes és az ötös létezik

Az előző pontból következik, hogy az egyetemen rá fogsz jönni arra, hogy fizikai képtelenség minden esetben topon teljesíteni. A néha vajszívű középiskolai tanárok által elkényeztetett diákok önértékelésének úgy tud odavágni, mint sötétségnek a lámpafény. El kell fogadni: néha a kettes a cél.

A világ legbiztosabb dolga, hogy amit most életed legnagyobb, leküzdhetetlen problémájának vélsz, néhány év múlva a TOP 5-be sem fog beférni.Fotó / Unsplash

Az élet nevű játék egyetemistaként

Mondhatnánk édes tehernek, de egyáltalán nem könnyű: függetlenedni a szülőktől, munkát találni, új városba költözni, albérletet/kolit keresni, bent maradni az egyetemen, megpróbálni nem mínuszosra kihozni a havi költségvetést. Mindezt úgy, hogy valamilyen szinten közösségi életet is kellene élni – már ha épp nincs világjárvány.

Szakdolgozat

Ha kivagy azon, hogy milyen hosszú esszéket kell írni gimiben, akkor inkább meg se nézd, milyen hosszú egy szakdolgozat! Talán még életedben nem ütöttél le annyi karaktert "versenyszerűen", iskolai feladatok miatt, amennyit majd akkor kell. És mindennek utána kell járni, le kell hivatkozni, meg kell indokolni. Ezt hívják feladatnak!

Az élet nevű játék felnőttként

Amikor kilépsz az egyetemről, bekerülsz a munkaerőpiacra, és hirtelen minden tettednek következménye lesz – sokszor nem csak magadra nézve! Ha lesz családod, ötször meggondolod, hogy mire költöd azt a pénzt, ami hónap elején érkezik a plasztikra.

És még reggelig sorolhatnánk azokat a kihívásokat, élethelyzeteket, amik sokkal-sokkal durvábbak, mint az érettségi. Nyilván fontos, hogy felkészülj, de nem lehet elégszer kihangsúlyozni, hogy tudd helyén kezelni a dolgot! Ha nem stresszelsz rá, talán még jobban is sikerül!