Félsz a matektól? Így készülj fel az érettségire!

Létezik egy dolog, ami félelmetesebb, mint a legdurvább horrorfilmek. Úgy hívják, matek érettségi. Lehet, hogy most nevetsz, de komoly összegekben mernénk fogadni, hogy sokkal több tinédzsert rémített már halálra a matek, mint bármelyik jumpscare-es, "Zs" kategóriás hollywoodi mocsok.

Rengeteg diák aggódik miatta, sokak imádkoznak azért, hogy legyen meg nekik a kettes, és csak néhányan vannak olyanok, akik haláli nyugalommal ülnek be megírni az érettségit. Az ő titkukat sajnos nem tudjuk megfejteni, de abban tudunk segíteni, hogy ne gyomorgörccsel várd a kivégzés napját.

Ismerd meg az ellenséget

Ha tudod, mire számíthatsz, kikerül a pakliból a meglepetés faktor. A matekot nem úgy kell megtanulni, mint a történelmet, nem tudod bemagolni, mert minden feladat más. Elég csak egy számot kicserélni, és máris összezavarodtál. 

Az érettségizés technikáját kell megtanulni matekból!  

Vannak feladattípusok, amiknek rá kell jönni a logikájára. Sokszor szándékosan túlbonyolítják a leírásokat: meg kell tanulnod szelektálni, mi a hasznos és mi a sallang infó. Pörgesd át a korábbi érettségiket!

Mindent a maga idejében

Ha már nálad vannak a korábbi évek feladatlapjai, kezdd el kitölteni őket! Ez két szempontból is hasznos lehet. Egyrészt kibukik, mik azok a témakörök, amik nem mennek – nincs mese, azokra rá kell jobban feküdni. Másrészt ki tudod tapasztalni, mennyi időre van szükséged az egyes feladatokra.

A "villámkérdésekre" 45, a hosszabb feladatokra 135 perced van. Indíts stoppert!  

Kezdd el kitölteni a feladatokat időre! Először fuss végig az összes feladványon, amit tutinak érzel, töltsd ki azonnal, majd későbbre hagyd meg a "gondolkodósabbakat". Ha elégszer elpróbálod, zsigerből fog jönni az időmenedzsment – ez a matek érettségi egyik kulcsa.

Tudd, miből főzöl

Felkészülés során ne a telefonodat használd számológép helyett, és ne a füzeted nyitogasd, ha valami plusz infóra van szükséged! Muszáj, hogy a kisujjadban legyen, mit hol találsz meg a nagy napon. Rosszul fog kinézni, ha éles bevetésen ismerkedsz a számológép rejtelmeivel.

A matekot nem úgy kell megtanulni, mint a történelmet, nem tudod bemagolni, mert minden feladat más.Fotó / Shutterstock

Csak pontosan és szépen

Akkor is, ha nem tudod pontosan és szépen! Még véletlen se csinálj olyat, hogy "ezt úgysem tudom megoldani" alapon kihagysz egy feladatot. 

Vannak feladatok, ahol a levezetés, a logika ugyanúgy pontot ér, mint a végén a jó megoldás.  

Ne sajnáld a tanárt, aki javítani fogja! Ha vállalhatatlan dolgot írsz, ugyanúgy nulla pontot kapsz, mintha meg sem próbáltad volna. Viszont ha véletlen produkálsz valami értékelhetőt, csurranhat-cseppenhet néhány pluszpont.

Internet, te csodás

Van fogalmad róla, milyen szerencsés vagy, hogy most érettségizhetsz? Kérdezd meg a szüleidet, ők hogyan készültek! A birtokodban van egy olyan eszköz, ami nekik biztos nem állt rendelkezésükre: AZ INTERNET! 

A neten böngészve több olyan oldalt is találhatsz, ami direkt azzal a céllal jött létre, hogy segítse a matekkal hadilábon álló diákokat.  

Nem is kell messzire menned: nézz körbe kvízeink között! De ott a mateking.hu vagy a matekmindenkinek.hu is, mindkettőnek van külön érettségizőknek szóló rovata, ami különbséget jelenthet bukás (fuj!) vagy siker között.