Két dolog, amit NE fogadj meg, ha érettségire készülsz

„Közeleg az érettségi!" – a mondat hallatán több tízezer végzős rezzen össze. És ahol félelemtől reszkető emberek vannak, ott vannak olyanok is, akik mindenféle tanáccsal próbálják őket nyugtatni, bátorítani, ösztönözni. Ahol pedig tanácsok vannak, ott közel sem kell mindent elfogadni.

Azzal még semmi probléma nincs, ha valaki kívülről megszakérti azt a helyzetet, amiben éppen te vagy. A gondok ott kezdődnek, amikor – ha jó szándékkal is – de rossz tanácsokat kapsz. Érdemes megválogatni, milyen tippeket (és kitől) fogadsz el. Elhoztuk a leggyakoribb javaslatokat, amiket nem biztos, hogy szó szerint kell beépíteni a felkészülésbe.

„Ne puskázz!"

„Jaj! Nehogy puskázz! Ha lebuksz, vége mindennek!" – ilyen és ehhez hasonló mondatok érkezhetnek szülőktől vagy akár egy-egy aggódó diáktárstól is. Általában ennek az a vége, hogy a vizsgázó leengedi a redőnyt, és mindent kizár, ami nem saját kútfőből érkezik.

A valóságban azonban ennek a tanácsnak úgy kellene hangzania, hogy: „Az összes LEGÁLIS puskázási lehetőséget találd meg!"

Igen, csomó ilyen van! Nem arra gondolunk, hogy apró cetliken vidd be a négy évnyi tananyagot, hanem arra, hogy amit lehet, használj ki! Történelemnél használhatsz atlaszt, nyelvnél használhatsz szótárat, mateknál pedig függvénytáblát.

Érdemes megválogatni, milyen tippeket (és kitől) fogadsz el.Fotó / 123RF

Ezek olyan segítségek lehentek amiket ha tudsz használni, akár súlyos százalékpontokat jelenthetnek a végelszámolásnál. Érdemes elővenni őket, és átnézni még a nagy nap előtt, hogy mit hol találsz.

De van, hogy külső segítség nélkül, a feladatlap árulja el a megfejtést. Ilyen a történelem: ha élelmes vagy, szinte a kérdések és források szövegéből ki tudod sakkozni a helyes megfejtést.

„Ne tanulj előtte!"

Sokan esküsznek arra, hogy a vizsga előtti percekben már nem érdemes tanulni, mert csak összezavarodik az ember, és az sem fog eszébe jutni, amit eddig tudott. Aki megfogadja a tanácsot, az érettségi reggelén már rá sem néz a jegyzetekre, tételekre, rábízza magát a sorsra, és a korábban megtanult infókra.

Aztán amikor lekerül elé a feladatlap, fogja a fejét, hogy mégiscsak jobb lett volna átfutni utazás közben az anyagot.  

Ahhoz, hogy a módszert hatékonyan tudd alkalmazni, három részre kell bontanod az adott anyagot:

  • A rész, amit álmodból felkeltve is tudsz
  • A rész, ami necces: maximum hármasra vagy négyesre tudnád visszaadni
  • A rész, ami totál homály

Az elsővel ne foglalkozz már a vizsga reggelén, úgyis tudod. A másodikat inkább ne bolygasd meg, a végén nagyobb kárt csinálsz, mint hasznot.

A harmadikat viszont próbáld felhozni!  

Jelöld ki a leggázabb témaköröket, írj fel hozzájuk három vagy négy vázlatpontot, amit mindenképp meg kell említeni, hogy értékelhető legyen a feladatod. Könnyen lehet, hogy ezzel a trükkel fogod megmenteni a napot!