Minden, amit a matek középszintű érettségin tudnod kell!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a matek középszintű vizsga!

Az elmúlt napokban komoly információmennyiség zúdult az érettségizőkre, mint kiderült, nem lesznek szóbeli vizsgák, viszont megtartják az előrehozott érettségiket.
Ijesztő lehet alig egy hónappal az érettségi előtt szembesülni a sok módosítással, ám úgy is nézheted: még csaknem egy hónapod van alkalmazkodni a változásokhoz, átrendezni a hangsúlyokat, és jó időbeosztással felkészülni a nagy feladatra. Például a magyar matek középszintű vizsgára – bár előfordulhat, hogy matematikából idegen nyelven érettségizel.

Szóbeli nélkül

Noha Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár elmondása szerint általánosságban azok szóbelizhetnek, akik az írásbeli vizsgán nem érik el a 25 százalékot (viszont a 12 százalékot igen), ám inkább ne is foglalkozz ezzel az eshetőséggel. Jól megy majd a matematika érettségi, ami kvázi olyan lesz, mint 10-12 éve: középszinten csak írásban kell számot adni a tudásról.

Középszinten elég konkrét szituációkat szemlélteni, és egyszerű feladatokat megoldani.Forrás: PixaBay

Tudás a gyakorlatban

Biztos van néhány olyan elem a tananyagban, amelyről azt gondolod, hogy teljesen felesleges. E sorok írója például életében nem vette hasznát annak, hogy megtanították neki kiszámolni az ikozaéder felületének nagyságát... Az érettségi azonban gyakorlatközpontúbb, ahogyan az Oktatási Hivatal itinere fogalmaz:a középszinten elsősorban „a mai társadalomban tájékozódni és alkotni tudó ember matematikai ismereteit kell megkövetelni". Szóval alapvetően az a cél, hogy a matematikai fogalmak és tételek alkalmazását bizonyítsd, és hogy tudd őket gyakorlati helyzetben használni.

A kompetenciák között persze mindkét szintre igaz, hogy tudni kell észlelni a szövegben rejlő matematikai problémákat, és akár modellt alkotni. Hiába alapvetően a számok világa a matek, azért a betűs kifejezéseket se árt érteni.
Az alábbi területeken az alapok megértése középszinten is szükséges, mert kérhetik, hogy definiálj olyan fogalmakat, mint a halmazok egyenlősége vagy az üres halmaz, ám az alkalmazás a meghatározó:
- függvények
- koordinátageometria
- valószínűség-számítás
- statisztika
A számelmélet és az algebra terén például ezek az alapvető részletek szerepelhetnek:
- racionális és irracionális számok fogalma
- ezek kapcsolata a tizedes törtekkel

Matematikai mumusok

Sokan ódzkodnak a matek egyes részeitől, néhányatoknak talán éppen a gráfok a mumusai, ám középszinten elég konkrét szituációkat szemléltetni és egyszerű feladatokat megoldani. No és persze ismerni a gráfhoz kapcsolódó fogalmakat, mint a pont, él, fokszám vagy teljes gráf.
Másoknak talán a függvények okoznak gondot, ám a tájékoztató alapján könnyű felkészülni, hiszen konkrétan megadják, hogy milyen hozzárendeléssel megadott függvényeket kell tudni ábrázolni és jellemezni.
És a megnyugvás: differenciál- vagy integrálszámítás nem is jöhet szembe!

Mankók a megoldáshoz

Ráadásul sokat segít, hogy az írásbeli vizsgán időd és mankód is bőven lesz. Először is, a két részből álló feladatsorra 45, illetve 135 perced jut, másrészt többféle segédeszközt használhatsz:
- egyszerre akár többféle függvénytábla lehet nálad
- zsebszámológép, amely nem alkalmas szöveges adatok tárolására és megjelenítésére
- körző
- vonalzó
- szögmérő

Ezeket neked kell biztosítanod, szóval ne felejtsd otthon őket!

Ha valamire, hát a matekra igaz, hogy érdemes gyakorolni, szóval például segíthet, ha teszteled, most átmennél-e az érettségin, vagy miként sikerült volna minden idők legnehezebb matek érettségije. A lényeg, hogy ne izgulj, hanem bízz magadban, és hidd el: menni fog!

Forrás: Oktatási Hivatal