Érettségi 2021: Ezt várják el tőled fizika középszinten!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a fizika középszintű vizsga!

Segítünk felkészülni a középiskolai éveid utolsó nagy dobására, a fizika érettségire. Hogy miért utolsó? A kötelező tantárgyak írásbeli vizsgáit a május 3-ával kezdődő héten letudod, és mivel öt tárgyból kell érettségi vizsgát tenni, ha az ötödik a fizika, akkor vége a sornak, hiszen az idén – kivételes esetektől eltekintve – elmaradnak a szóbelik. Utána jöhet a nyár, egy varázslatosan szabad időszak a folytatás előtt.
Azonban öreg hiba lenne jóllakottan hátradőlni, mondván, az utolsót csípőből letudom. Persze ha úgy érzed, májusig fókuszálhatsz a kötelező tárgyakra, hiszen a fizika érettségit mindkét szinten csak május 18-án tartják meg, azaz ha például angolból érettségizel május 6-án, akkor csaknem két heted lesz kizárólag a fizikára tanulni. Viszont ha jóval hamarabb képbe kerülnél, akkor összegyűjtöttük neked a középszintű fizika érettségihez kapcsolódó tudnivalókat!

A hét témakör szépen felöleli a komplett világunkat.Forrás: PixaBay

Ismeret a gyakorlatban

Ahogyan azt megszokhattuk, bizonyos tárgyak esetében a középszintű érettségi sokkal inkább szól a gyakorlati tudásról, mint az elmélet kacifántos és hosszadalmas bizonyításáról.
A középszintű fizika érettségin is elsősorban azt várják el tőled, hogy az ismereteidet összekapcsold a mindennapokban tapasztalt jelenségekkel, no meg a modern kor technikai eszközeinek működésével és persze például nem tanácsos zavarba jönni az alapmennyiségek mérésekor vagy az analógiás következtetéskor sem.Örvendetesen cseng össze napjaink égető problémáival a kitétel, hogy képesnek kell lenni felismerni és megérteni a környezetvédelemmel összefüggő gondokat.

Témakörök a vizsgára

A fizika érettségi két szintjén azonosak a témakörök, a középszinten viszont – ki gondolta volna... – „lájtosabbak" az elvárások.
Lássuk kezdésként a témaköröket!
- Mechanika
- Hőtan, termodinamika
- Elektromágnesesség
- Optika
- Atomfizika, magfizika
- Gravitáció, csillagászat
- Fizika- és kultúrtörténeti ismeretek

Az Oktatási Hivatal leírása 18 oldalon keresztül részletezi a pontos követelményeket, ebből is látszik, a hét témakör szépen felöleli a komplett világunkat.
Jó tanács: a táblázat első oszlopában szerepel néhány dőlt betűvel vett fogalom, jelenség – ezekkel középszinten nem kell foglalkozni, mert csak az emelt szinten érettségizőkre vonatkoznak.

Sok mindennel viszont nagyon is akad dolgod! A teljesség igénye nélkül például:
- Newton I., II. és III. törvényével
- a gyorsulás fogalmával
- a rugóállandó és a rugóerő fogalmával és alkalmazásával egyszerű feladatokban
- a légnyomással
- Gay-Lussac I. és II. törvényével
- a víz különleges fizikai tulajdonságaival
- a kondenzátor és kapacitás fogalmával, példát hozva a kondenzátor gyakorlati alkalmazására
- az elektromos áram hatásaival és alkalmazásával
- a Lorentz-erő fogalmával, hatásával
- az atommag és az elektronburok méterének nagyságrendjével
- a Planck-formulával
- a radioaktív sugárzás környezeti és biológiai hatásaival
- a Tejútrendszerrel
- no meg a legpengébb tudósokkal: fél évszázados pontossággal tudni kell, hogy a leírásban felsorolt koponyák mikor és hol éltek, illetve melyek a legfontosabb eredményeik

Ez vár rád a vizsgán

Mint tudjuk, szóbelizni nem kell, az írásbeli vizsga pedig a fő tárgyakhoz képest barátian rövid: két órára kell koncentrálnod a figyelmedet.
A vizsgabizottságnak nem biztosít segédeszközt, te viszont a legális puskák jegyében vihetsz magaddal függvénytáblázatot, valamint szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet.
A többi tudásnak már a kobakodban kell lennie.

Forrás: Oktatási Hivatal