Hogyan tanulj meg angolul az érettségiig

Ha neked sem a kedvenc tárgyaid közé tartozott az angol, pánikra semmi ok, ezekkel a tippekkel segítünk átmenni az érettségin!

Amennyiben még bizonytalan vagy az idegen nyelvi érettségi menetében előző cikkünkből mindent megtudhatsz mire számíthatsz az idén. A korábbi évek feladatsorainak megoldásával az utolsó pillanatig gyakorolhatsz és tesztelheted tudásodat.

Mindent csak angolul

Legkönnyebben az idegen nyelvet saját környezetében sajátíthatod el. Az utazáson kívül is számtalan lehetőséged van, hogy ezt megteremtsd magadnak. Először is állítsd át a telefonod nyelvét angolra. Mivel ezt használod a legtöbbet, úgy fogsz memorizálni új szókincset, hogy észre se veszed. Ugyanez a teendő, ha filmeket, sorozatot vagy videókat nézel. A híreknél és közösségi média felületeknél szintén alkalmazhatod. Törekedj arra, hogy a nap legnagyobb részében angol nyelven hallgass és olvass mindent, amit csak lehet, megteremtve magad körül az idegen nyelvi környezetet. Ezzel gyakorolsz a reading és listening részekre.

Törekedj arra, hogy a nap legnagyobb részében angol nyelven hallgass és olvass mindent, amit csak lehet, megteremtve magad körül az idegen nyelvi környezetet.Forrás: Shutterstock

Íráskészség

Íráskészség során két feladatot kell megoldanod. Leggyakoribb műfajok a baráti vagy hivatalos levél, blog bejegyzés, hirdetés. A feladat megértését vázlatpontok segítik, ötletek, melyeknek mindenképp kell az írásodban szerepelniük, különben pontlevonás jár. Ezeket ügyesen átfogalmazva a leveled egy része már meg is van. Hogy az önállóan megírt sorokkal se legyen baj, megtalálsz egy teljes cikket a leghasznosabb levél kifejezések listájával együtt. Szintén jó hír, hogy ezen feladat résznél még szótárt is használhatsz!

Legfontosabb angol kifejezések

A középfokú érettségi témáihoz elengedhetetlen alapszókincset listáztuk nektek. Ezeken az oldalakon garantáltan hasznos, és könnyen elsajátítható tudnivalókat találsz ingyen:
6 perces szókincsfejlesztő
10 témakör szókincse egy óra alatt
5 perc angol

Az idegen nyelvek titka a mindennapi gyakorlás és a rendszeres használatuk. Szánj te is időt rá és még egy hónap alatt is óriási javulást érhetsz el, kellő kitartással, elszántsággal és szorgalommal.