Érettségi 2021: Ezt várják el tőled informatikából!

Mindegy, hogy közép vagy emelt szinten érettségizel informatikából, mutatjuk milyen kompetenciákra van szükséged.

Az érettségi nemcsak azért fontos, hogy bizonyos tantárgyakból tárgyi tudásra tegyél szert, hanem azért is, mert így az élet számos területén képes leszel arra, hogy az itt kifejlesztett problémamegoldó készségeidet a megfelelő helyzetben tudd használni. Emiatt ezeknek a vizsgáknak a feltételrendszere sokkal összetettebb annál, mintsem, hogy tudsz-e kettes számrendszerben számolni vagy sem. Ebben a rövid összeállításban szeretnénk neked megmutatni, milyen általános és specifikus kompetenciákra van szükséged ahhoz, hogy sikeres legyen mind a közép, mind az emelt szintű informatika érettségid.


Az Oktatási Hivatal minden érettségi tantárgyból összegyűjti azokat az általános vizsgakövetelményeket, amelyekre oda kell figyelnie a vizsgázó diákoknak. Nincs ez máshogy informatikából sem. Közép és emelt szinten egyaránt szükséged lehet olyan minden helyzetben fontos képességekre, mint például az alkalmazói és kommunikációs készség vagy éppen az algoritmikus gondolkodás. Gondolj csak bele! Egy-egy vizsgafeladat megoldása során nem elég, ha látod mi van megfogalmazva a leírásban, hanem pontosan tudnod kell, hogy miképp is kell nekilátni a megoldásának. Ehhez szükséges az algoritmikus gondolkodás, ezután már csak a program egy eszköz, hogy el is végezd azt, amit kitaláltál. És bumm, már meg is van az a bizonyos ötös! Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nincs szükséged arra, amiket az órán megtanultál! Csupán csak arról van szó, hogy képes leszel rendszerben látni a tananyagot, amely a későbbiekben is segítségedre válik majd.

Szükséges az algoritmikus gondolkodás, ezután már csak a program egy eszköz, hogy el is végezd azt, amit kitaláltál.Forrás: Pixabay


A sikeres érettségi másik titka abban rejlik, hogy alaposan és pontosan készülsz fel a vizsgádra. Informatikából ehhez szükséged van arra, hogy készség szinten ismerd a minket körülvevő technikai világot, amelybe nem csak a Microsoft Office eszközei tartoznak bele, hanem a különböző perifériák, működési elvek és hálózatok is. Tehát, ahogyan már fentebb is említettem, minden egyes megoldandó probléma célja, hogy feltárja előtted egy nagyobb összefüggés működését. Ennek a meglátásához pedig a lehető legmélyebben kell elsajátítani az alapokat. Pontosan ezért emelt szinten például tisztában kell lenned a tizenhatos számrendszerrel, a Boole-algebrával és a Neumann-elvekkel, hiszen ezek már egy komplexebb tudás részei.


Viszont mindezek csak abban az esetben válnak tényleges skillé, ha nem kényszerből és "túlesniakarásból" ültök a monitor előtt nap mint nap, hanem valóban el akarjátok sajátítani az informatika ugyan bonyolult, de egyben lenyűgöző világát. Ebben az utóbbi esetben az érettségi csak egy állomás azon a hosszú úton, amelyet most májusban megkezdetek.