Bombabiztos módszer a hatékony tanuláshoz – így csináld!

Az érettségi most már ijesztően közelít, tehát ha eddig nem igazán ültél neki az anyagnak, akkor épp ideje. Nekiesni a tanulnivalónak, és órákig koncentrálni nem könnyű, de nem is lehetetlen: ezzel a módszerrel pedig sokkal hatékonyabbá teheted a tanulással töltött időt!

Végeláthatatlan órákat tanulni szünet nélkül képtelenség, na de meddig is tartson egy szünet? Tényleg tíz percre nézel fel TikTok-ra, vagy véletlenül két órára nyúlik a videók pörgetése? Ha mégis így alakulna, fordítsd a javadra ezt az időt (is): nézz hasznos tartalmakat, mondjuk mzviktor videóit, és szelidítsd meg a matek tengerének vad hullámait!

Ahogyan korábban az UniLife-on olvashattad, terv a lelke mindennek! Ha eddig nem volt rendszer a tanulásra szánt idődben, akkor ideje változtatni! Mutatjuk, hogyan.

Pomodoro módszer

Nem, ennek a módszernek semmi köze a paradicsomos tésztához, de a szó olaszul valóban paradicsomot jelent. A tanulási technikát egy olasz férfi, Francesco Cirillo fejlesztette ki a nyolcvanas évek végén, mivel nehezére esett az egyetemi feladatainak ellátása, na meg a koncentráció, ami diákok millióit érintő probléma.

Francesco Cirillo

A pomodoro név mögötti indok pedig Cirillo paradicsomot mintázó konyhai órája, amit a módszer elvégzéséhez használt.

A kivitelezés pofonegyszerű: találd ki, hogy mit szeretnél tanulni, milyen feladatokat szeretnél elvégezni, azaz legyen terved az adott alkalomhoz. Vedd magadhoz a tanulnivalód és egy órát vagy stopperórát, majd koncentráltan tanulj, és végezd a feladataid 25 percig.

Ez a 25 perces blokk „egy pomodoro", ami után egy ötperces szünet következik. Öt perc után jön egy újabb pomodoro, vagyis 25 perc koncentráció, majd összesen négy paradicsom (azaz kereken két óra) után tarthatsz egy hosszabb, 20-30 perces szünetet. Ezután kezdheted az egészet elölről.

Találd ki, hogy mit szeretnél tanulni, milyen feladatokat szeretnél elvégezni, azaz legyen terved az adott alkalomhozFotó / 123RF

Fontos, hogy a paradicsomok alatt nincs „csak gyorsan visszaírok a barátnőmnek" vagy „csak fellesek Instára"! A 25 perc során a figyelmed kizárólagosan a tanulnivalódnak szenteld, hogy tényleg hatékony lehess.

Próbáld ki a technikát, és figyeld meg, hogy mennyivel hatékonyabban fogsz haladni, mint mikor öt percenként rálesel a telódra!