Ilyen lesz a testnevelés érettségi járványhelyzetben

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, az idei érettségiben jelentős változások következnek be a járványhelyzet miatt. A legtöbb tárgy esetén a szóbeli vizsgát hagyják el, a tesire viszont egészen más szabályok vonatkoznak.

A testnevelés érettségi vizsga alapvetően is jelentősen különbözik a „hagyományos" érettségi tárgyaktól. A jelenlegi rendelkezések szerint nem lehet szóbeli vizsgákat tartani, ezért a legtöbb tárgy esetén a teljes pontszámot az írásbeli vizsga eredménye fogja adni.

A testnevelés érettséginek azonban „békeidőben" sem része az írásbeli vizsga, ezért erre a tárgyra a koronavírus-járvány időszakában egészen más szabályok vonatkoznak. Lássuk, mit érdemes tudnod, ha tesiből érettségizel idén!

  • Az iskoláknak mind a szóbeli, mind a gyakorlati vizsgarészt meg kell szervezniük, így ezzel kapcsolatban nincs eltérés a megszokotthoz képest.
  • A középszintű gyakorlati vizsga a vizsgáztató tanár és legalább két másik vizsgabizottsági tag jelenlétében történik majd. Erre a vizsgázókat az iskolák osztják be a vizsgaidőszak teljes ideje alatt.
  • A gyakorlati vizsgarészen az úszás, valamint a küzdősport, önvédelem gyakorlatait el kell hagyni. Az értékelést ezek figyelembe vétele nélkül, százalékos teljesítményt megállapítva fogja megkapni a vizsgázó. Mivel a kihagyott vizsgarészek középszinten máskor összesen 10 pontot érnek, a gyakorlati vizsga maximális teljesítménye idén 90 pont lesz. Ugyanezekért a gyakorlatokért emelt szinten 20 pontot lehet kapni, így ebben az évben az emelt szintű tesi érettségi gyakorlati részéért 80 pontot lehet szerezni.
  • A szóbeli vizsgával kapcsolatban nincsenek változások: mind közép-, mind emelt szinten 50 pontot ér a szóbeli vizsgarész. Jelen szabályok szerint a szóbeli vizsgákat jelenléti formában, a járványügyi védekezés szabályainak betartásával kell majd megtartani.