Az idegen nyelvi érettségikről minden egy helyen

Az elmúlt hetekben számtalan idegen nyelvi érettségivel kapcsolatos infót és tanácsot osztottunk meg. Most összefoglalunk mindent és megmutatjuk, melyik napra kell előszedni a legjobb nyelvi tudásodat!

Ahogy már arról korábban írtunk, az idei érettségi során az előző évhez hasonlóan csak az írásbeli vizsgák lesznek megtartva. A szóbeli vizsgák a járványhelyzet miatt elmaradnak. Az írásbelikre emelt és középszinten is ugyanazon a napon kerül sor. Te tudod, mikor mit kérnek számon? Mutatjuk a 2021-es idegen nyelvi érettségis vizsganaptárt.

angol nyelv május 6. 9:00
német nyelv május 7. 9:00
nemzetiségi nyelv és irodalom május 10. 8:00
latin nyelv, héber nyelv május 17. 14:00
francia nyelv május 19. 8:00
spanyol nyelv május 20. 8:00
orosz nyelv május 21. 8:00
egyéb más vizsganapon nem szereplő nyelvek május 21. 8:00
olasz nyelv május 25. 8:00

A vizsga rendje csupán annyiban módosul, hogy a szóbeli számonkérésre nem kerül sor. Ezen kívül az írásbeli felépítése változatlan maradt. Továbbra is az olvasott szövegértéssel kezdődik. A második, a nyelvhelyességet mérő, szintén 4 feladatból álló rész. Ezt követi a hallott szöveg értése, három különböző beszédhelyzet 2-2 hallgatási lehetőséggel. Az utolsó vizsgarész pedig az íráskészséget méri fel, általában egy hosszabb és egy rövidebb írásos feladattal. Középszinten mind erre 180 perc áll rendelkezésre és összesen 117 pont szerezhető. Emelt szinten az írásbeli ideje 240 percig tart és maximálisa 120 pont érhető el. Papír alapú nyomtatott egy-, vagy kétnyelvű szótár az utolsó íráskészséget mérő rész feladatainak megoldásához használható.

Ha neked sem tartoztak a nyelvek kedvenc tárgyaid közé akkor sincs ok a pánikra, mert számtalan szórakoztató módja is van az érettségire való készülésnek.