Érettségi 2021: Ezt várják el tőled biológia középszinten!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a biológia középszintű vizsga!

Szó se róla, ha csupán az Oktatási Hivatal tájékoztatójának hosszúságából indulsz ki, talán meg is bánhatod, hogy a biológia lett a választott tárgyad. Az érettségi vizsgakövetelmény 44 oldalon keresztül részletezi, hogy milyen kompetenciákat és tudást várnak el. Mondjuk, legalább túl sokáig nem kell a körmödet rágnod, hogyan sikerül-e, hiszen május 3-án, a magyar érettségivel kezded meg a nagy menetelést, és ha a biosz a ráadás tárgyad, akkor május 13-án végzel, mert a szóbelik az idén elmaradnak.
Ha már megfogadtad a tippjeinket a hatékony tanuláshoz, nézd meg velünk azt is, mit várnak el tőled a középszintű biológia érettségin, hogy parádésan zárd le a középiskolai éveidet!

Sokat segítesz magadnak, ha mindent megtanulsz az emberi szervezetről!Forrás: Shutterstock

Kompetenciák

Ha azt írjuk, induktív meg deduktív következtetés, változók vizsgálata, netán struktúrák összekapcsolása, akkor picit ijesztően ragadjuk meg az elvárt képességeket. Pedig nem ördöngösség a biosz érettségi: meghatározott fejlesztési feladatokat és a közműveltség tartalmi elemeit kérik számon. No meg, hogy tudj gondolkodni.
Bizonyos szempontból szinte minden tárgyra elmondható, hogy túlmutat önmagán, és a biosz sem kivétel. Hiszen a történelem érettségi esszéiben is fontos helyesen írnod, a fizika középszintűn sem jutsz messzire minimális matematikai ismeretek nélkül, és például a biosz középszinten is tudni kell alapvető matematikai ismereteket. Hogy mást ne mondjunk, az egyszerű kísérletekhez, mérésekhez van szükség rájuk.

Témakörök

A 44 oldalas „szösszenet" túlnyomó része a témaköröket részletezi. Mutatjuk, milyen területeken kell alkotnod a biológia középszinten:
- Bevezetés a biológiába
- Egyed alatti szerveződési szint
- Az egyed szerveződési szintje
- Az emberi szervezet
- Az egyed feletti szerveződési szintek
- Öröklődés, változékonyság, evolúció

Szokás szerint a leírásban található táblázat jobb oldalával ne is törődj, az az emelt szinten érettségiző sorstársaid csemegéje lesz.
Persze azért középszinten is jutnak finomságok. Például néhány év múlva nem biztos, hogy emlékezni fogsz Linné rendszertani munkásságának fő elemeire, ám most pórul járhatsz, ha nem érted őket. Ugyanez igaz a diffúzió és az ozmózis biológiai jelentőségére. Önmagában beugró is lehetne az egyed alatti szerveződési szinteknél leírt követelmény, hogy megértsd a C, H, O, N, S, P szerepét az élő szervezetben. Egyébként dőlt betűvel olyan mókásnak tetsző gyakorlatias feladatokat is találunk, mint „magyarázza, miért édes a sokáig rágott kenyérhéj".
Térjünk ki külön is az emberi szervezetet érintő témakörre, mert ez a leghosszabb. Nyilván biosz középszinten nem várnak el olyan tudást, mint az orvosin az utolsó vizsgáira készülő hallgatótól, ám el kell mélyedni az emberi test rejtelmeiben. Nemcsak az egyes szervekről kell sokat tudni, hanem a komplett homeosztázisról, a mozgásról, a táplálkozásról, a légzésről, szóval röviden az emberi szervezettel kapcsolatos összes fogalomról legyen ismereted.

Csak zsebszámológép, más semmi

A középszintű biosz érettségin – a fizikához hasonlóan – két órád lesz az írásbeli feladatok megoldására, összesen 6-12 feladatból álló feladatsoron kell átrágni magad. A tanultakon kívül csak egy zsebszámológép lehet a segítségedre, szokás szerint olyan, amely nem alkalmas szöveges adatok tárolására és megjelenítésére. Persze néhány egyéb kiegészítővel azért szerelkezz fel, nehogy gond legyen a vizsgán. Van még néhány ötletünk, hogy nagy eséllyel ötös legyen az érettségid.

Forrás: Oktatási Hivatal