Érettségi 2021: Saját jegyzetből vagy máséból érdemesebb készülni?

Az érettségi során hatalmas mennyiségű anyagot kell feldolgoznod. Ehhez mindenképpen szükséged lesz arra, hogy jegyzetekből tanulj. Kérdés, mi a jobb megoldás: ha saját magad jegyzeteled ki a könyvet, vagy ha elkéred valaki más jegyzeteit?

Sokan vallják azt, hogy mialatt jegyzetet készítenek a hosszú tankönyvi szövegekből, tulajdonképpen közben meg is tanulják az anyagot. Ebben van igazság, hiszen ezesetben sokkal részletesebben áttekinted a különböző témaköröket, jobban megismerkedsz velük, és elmélyülsz bennük. Esetleg felmerülnek közben kérdéseid, amiknek utánanézel, észreveszel különböző összefüggéseket, saját struktúrát építesz a jegyzetednek.

Azonban ez a folyamat sokkal lassabb, sokkal tovább tart, mintha egyszerűen csak elkérnéd valaki más jegyzeteit. Hiszen a hosszú szöveget először értelmezned kell, majd kiválogatnod belőle, hogy mi az, ami lényeges, aztán ezt még össze is kell foglalnod, és valamilyen formában le is kell írnod (akár kézzel, akár gépelve). Így ez csak akkor ajánlott, ha időben elkezded a készülést az adott tárgyból, hiszen ki kell számolnod, hogy egy nap alatt például hány témakört kell feldolgoznod úgy, hogy még legyen időd megtanulni is.

Ha úgy döntesz, hogy elkéred valamelyik osztálytársad jegyzetét, akkor kétségtelen, hogy sokkal gyorsabban tudsz haladni, hiszen nem neked kell végigolvasnod a hosszú tankönyvi szöveget. Előfordulhat, hogy hiába próbálsz saját jegyzetet készíteni, olyan összefüggéstelen és száraz az anyag, hogy egyszer csak azt veszed észre, hogy még csak a harmadik oldalon tartasz az ötvenből, pedig már több óra eltelt, és nem is jegyzeteltél semmit.

Azonban kulcsfontosságú kérdés, hogy kinek a jegyzetét kéred el (és megvan az esélye annak is, hogy egy jó tanuló is rosszul jegyzetel). Lehet, hogy abban a jegyzetben néhány adat hibásan szerepel, és akkor te hibásan magolod be azt. Ráadásul egy másik ember gondolkodásmódja szerint tanulsz, lehet, hogy te teljesen mást ragadtál volna ki a szövegből, mint amit a társad fontosnak tartott.

A legfontosabb mindenképpen az időbeliség. Ha már jóval az érettségi előtt megkezdted a feldolgozást, akkor haladj tovább, csak figyelj a megfelelő ütemre, hogy a végére is érj. Viszont, ha esetleg még nem kezdted el a készülést, akkor nagyon gyorsan vedd elő a legbűbájosabb arcodat, és próbálj a megfelelő embertől jegyzeteket kérni, hiszen már két hét sincs a kezdésig!