Enni vagy nem enni? Ezek az ételek tönkretehetik az érettségidet

Az érettségi feladatlapok kitöltése szellemileg és fizikailag is megterhelő, hiszen hosszú órákon keresztül kell aktívan koncentrálnod. Éppen ezért jó, ha van nálad valami nasi, amivel vizsgaírás közben pótolni tudod az energiát. Nem mindegy azonban, hogy milyen étel kerül be a táskádba!

Az érettségi napjára készülve nem árt, ha még előző este előkészíted magadnak a vizsgázáshoz szükséges kellékeket. Az íróeszközök és a legális puskák mellett viszont nem árt, ha néhány energiapótló étel és ital is bekerül a táskádba. Most eláruljuk, miket érdemes magaddal vinned, és mik azok, amiket mindenképp kerülj el!

A kevesebb néha több

Fontos kiemelni, hogy az érettségi vizsga nem a nagy étkezések ideje. Semmiképpen ne készíts be magadnak egy hadseregnek való adag kaját, hiszen sokkal többre mész egy zacskó szőlőcukorral, vagy egy tábla étcsokival.

Az érettségi napjára készülve nem árt, ha még előző este előkészíted magadnak a vizsgázáshoz szükséges kellékeket.Forrás / 123RF

Ezek a kicsi, de annál hatékonyabb édességek serkentik az agyműködést, hiszen gyorsan felszívódnak, így rövid idő alatt juttatnak viszonylag sok cukrot a szervezetedbe. Ez pedig kellő energiát biztosít számodra a vizsgaíráshoz.

Természetesen a megfelelő hidratáltságról sem szabad megfeledkezni. Fontos, hogy legyen nálad legalább egy liter folyadék, lehetőleg víz vagy tea formájában.

Elég, ha az agyad dolgozik!

Amiket nemcsak vizsga közben, hanem az érettségi reggelén is el kell kerülnöd, azok a zsíros ételek. Ha kalóriadús táplálékokkal terheled le a szervezeted, nem marad elegendő energiád a koncentrálásra és a feladatok megoldására.

Fontos kiemelni, hogy az érettségi vizsga nem a nagy étkezések ideje.Forrás / Monkey Business Images

Ezen kívül fontos, hogy kerüld el a kávét és az energiaitalt, különösen akkor, ha még soha nem próbáltad őket ezelőtt. Amellett, hogy az agyad helyett sokkal inkább a szívedet pörgetik fel, beláthatatlan következményei is lehetnek annak, ha az érettségi napját választod a koffeinnel való kísérletezgetésre.

A megfelelő ételek és italok kiválasztása tehát rendkívül fontos, ezért nem árt, ha már előre gondoskodsz arról, hogy bekerüljenek a táskádba ezek az élelmiszerek.

Somogyi Petra