Érettségi 2021: Ezt várják el tőled fizika emelt szinten!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a fizika emelt szintű vizsga!

Ha vállalod az emelt szintű fizika érettségit, akkor minden bizonnyal roppant fontos az eredménye a továbbtanulásod szempontjából. Így aztán jó hírnek számít, hogy a hagyományosan kötelező tárgyak után csaknem két heted van arra, hogy kizárólag e szép tárgyra és vaskos tananyagára koncentrálj. Jelenleg csak az írásbelire kell, hogy figyelj – megmutatjuk, hogy pontosan mire!

Kompetenciák: egy lépéssel feljebb

Szép és jó, ha az órákon megszerzett ismereteket képes vagy összekötni a mindennapokban tapasztalt jelenségekkel, ám ez középszinten jelentheti az üdvösséget, az emelt szinten jóval több kell.
Például:
- felismerni és áttekinteni nemcsak az ismeretanyag belső összefüggéseit, hanem az egyes témakörök közötti kapcsolatokat
- alkalmazni a fizika tanult vizsgálati és következtetési módszereit
- bizonyítékként vagy érvként felhasználni az adatokat, mérési eredményeket
- megfogalmazni és meg is vizsgálni a hipotéziseket, elméleteket, modelleket, törvényeket
- értelmezni a mindennapi életet befolyásoló fizikai természetű jelenségeket

A fizika emelt érettségit akár négy órán keresztül is írhatod!Forrás: 123RF

Témakörök: bűvös hetes

A középszintű fizika érettségihez kapcsolódó cikkünkben már összegereblyéztük, hogy az Oktatási Hivatal melyik hét témakörökben fogalmazta meg a tananyagot – az emelt szinten csak a középszintet meghaladó követelményeket találod. Ahogy a szerződésekben az apró betűs, úgy neked a terjedelmes leírásban a dőlt betűs részekre kell nagyon odafigyelned, hiszen emelt szinten ezeknek a fogalmaknak vagy éppen jelenségeknek az ismeretére is szükség lesz.

Ízelítőül most közülük mutatunk néhányat, tehát olyasmit, amelyek az emelt szinten igen, a középszinten viszont nem jönnek szembe:
- tehetetlenségi nyomaték, perdület és perdület-megmaradás
- szöggyorsulás és kerületi gyorsulás
- a mechanikai hullámoknál duzzadóhely és csomópont, húrok, sípok, ultrahang, infrahang
- a speciális relativitáselméleti alapok (pl. egyidejűség, idődilatáció, hosszúságkontrakció)
- Perpetuum mobile
- cseppfolyósíthatóság a halmazállapot-változásoknál
- az elektromos mezőnél az ekvipotenciális felület
- részecskegyorsító berendezés
- váltakozó áramú
- ellenállások: ohmos, induktív és kapacitív
- abszorpciós színkép
- szétsugárzás-párkeltés

Kettő helyett négy

Az emelt szinten érettségizők talán irigykedve figyelik középszinten vizsgázó „kollégáikra", hiszen nekik így vagy úgy, ám két óra után befejeződik az érettségi, ők viszont akár négy órát is görnyedhetnek a feladatlapok felett.
A maratoni írásbelin jól jön a két legálisan használható segédeszköz, a függvénytáblázat, no meg az olyan zsebszámológép, amely nem alkalmas szöveges adatok tárolására és megjelenítésére.
Segítségükkel vagy anélkül, ám a vizsgán minden jóba belekóstolunk: az első részben feleletválasztós kérdéssor (30 pont), a másodikban témakifejtés (23 pont), a harmadikban pedig összetett feladatok következnek (47 pont).Bár néhány téma az átlagos tanulónak félelmetes lehet, a hátralévő néhány hétben okos időbeosztással készülj, és semmiképpen se izgulj, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy vért kell izzadni a fizika emelt szintű érettségivel.

Forrás: Oktatási Hivatal