Érettségi 2021: Ezt várják el tőled biológia emelt szinten!

Már az érettségi lázában égsz? A tanulással kelsz és fekszel? Sorozatunkban megmutatjuk neked, mit kell tudnod a legfontosabb tárgyak közép- és emelt szintű vizsgáján. Következzen a biológia emelt szintű vizsga!

Ha május 13-án egy biológia emelt szintű érettségivel búcsúztatod el részben a középiskolai éveidet, arra rád fér, hogy jó élménnyel és még jobb pontszámokkal tudd le a vizsgát. Egyrészt, például pszichológia, általános orvosi, fogorvosi, gyógyszerész vagy állatorvosi szakra is szükséges az emelt szintű biosz, így aztán az erős eredmény is. Másrészt, ha ezen a szakon kezded el az egyetemet, akkor utána úgysem nagyon fogsz pihenni, szóval legalább felszabadultan mehess bele a nyárba.
A komplett érettségi időszak túlélésében sokat segíthet, ha jól osztod be az idődet a felkészüléskor, és nem mosott rongyként állítasz be reggelente a vizsgákra. A hatékony tanulás a titka mindennek, amelybe csak ritkán fér bele, hogy elcsábulsz a közösségi oldalakon. A Facebook meg az Insta helyett most inkább a bioszkönyvet bújd, mert az emelt szintűn nem lesz könnyű dolgod. Pláne, hogy a szóbeli érettségik törlésével minden az írásbelin múlik.

A hat témakör közül a negyedik, az emberi szervezet a legnagyobbForrás: Shutterstock

Képességek sora

A két szinten a kompetenciák azonos tőről fakadnak, így senkinek sem lehet újdonság az induktív vagy a deduktív következtetés (egyedi tényekből az általános törvényszerűségekre, illetve fordítva), és nagy szerepe lesz az integrált gondolkodásnak is.
Az emelt szinten érettségizőktől még inkább elvárják például a szaknyelv megfelelő használatát és azt, hogy képesek legyenek a struktúrák és a funkciók összekapcsolására. A természettudományi megismeréssel kapcsolatos információkat összetett élethelyzetekben is képesnek kell lenni alkalmazni.

Izomláz okaitól a peptidkötésig

A biológia középszintű érettségiről írva már összeszedtük, hogy az Oktatási Hivatal roppant részletgazdag, 44 oldalas leírása milyen témakörökben határozta meg a tárgy tananyagát.

Az emelt szinten is érvényes hat téma a biológia alapjaitól az evolúcióig jut el, és ez az út már leírva is lenyűgözőnek tűnik. Más kérdés, hogy megértjük, ha az érettségire készülve te speciel inkább csak rettenetesen sok tanulnivalónak látod. Hiszen már a középszintű tananyag sem kevés, pláne, ha emelt szinten erre még olyanok jönnek, mint például:
- értsd a kromatográfia elvi alapjait
- ismertesd az I, F, Si szerepét az élő szervezetben
- értsd a peptidkötés kialakulását
- ismerd a glikolízis lényegét
- értsd a K-Na-pumpa fontosságát
- magyarázd el a folyadékszállítás kémiai és fizikai hajtóerőit
- értsd az izomláz okait
- ismerd a nefron működését
- példákkal ismertesd a közlekedés ökológiai hatásait
- ismerd fel ábrán a laktóz-operon részeit
Érdekesség, hogy a hat témakör közül a negyedik, az emberi szervezet a legnagyobb, ám mintha a két szint között is itt lenne a legnagyobb az átfedés. A tájékoztató táblázatában sokszor üresen tátong az emelt szintnek szánt rubrika, azaz az emberi testtel kapcsolatban már középszinten is masszív tudást várnak el. Hiába, mégiscsak önmagunkról van szó.

Kettő helyett négy

Azért persze jobban jártak a biológiából középszinten érettségizők... Nem elég, hogy a tananyag is kevesebb, két óra után már szabadok, mint a madár, míg te az emelt szintűn kétszer annyi időt, négy órát dolgozhatsz ugyanannyi, 100 pontért. Szokás szerint csak egy zsebszámológép lehet a hű harcostársad (csak ne tudjon szöveges adatokat tárolni és megjeleníteni, különben még pórul jársz).
A 8-10 feladatot tartalmazó feladatsoron túl ráadásul rád még egy irányított esszét is tartalmazó választható problémafeladat is vár, a megszerezhető 20 pont pedig nem lebecsülendő, ha komoly céljaid vannak a felvételin.
Persze a legfontosabb, hogy ne stresszelj, hiszen az érettségis tévhitekkel foglalkozó cikkünkben is megmutattuk, simán lehet, hogy az érettséginek nagyobb a füstje, mint a lángja. Különben is, ha nem hagyod otthon a tollaidat, az már fél siker.

Forrás: Oktatási Hivatal