Érettségi 2021: Bemutatjuk a tanárt, aki az érettségi napján azonnal megoldja nektek a magyar feladatsort!

Kodácsi Boglárka, az Eötvös József Gimnázium 27 éves magyartanára, évek óta készít fel diákokat az érettségire. Diplomáját 2018 augusztusában, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerezte.

Saját bevallása szerint anno, a saját érettségijén borzasztóan izgult. Magyarból és történelemből érettségizett emelt szinten, mindkettőt nagy kihívásnak élte meg. A sok készülés és tanulás végül meghozta eredményét, és maguk a vizsgahelyzetek igazán jó, sikerteli élményként maradtak meg az emlékezetében.

Kedvence a magyar szóbeli volt, ahol egy számára fontos szövegről (Ottlik Géza: Iskola a határon) szóló tételt húzta. Mindig boldogan emlékszik vissza arra, ahogy kiült a bizottság elé, kicsapta a kötetet, kiteregette a vázlatait, és csak mesélt, elemzett, magyarázott, ezt követően pedig látta a sok elégedett arcot.

Forrás: Kodácsi Boglárka

Diákjainak mindig azt javasolja, hogy próbáljanak minél több feladatlapot megoldani, gyakorolják a szövegértést, és ha van lehetőségük rá, írjanak meg minél több érvelést, gyakorlati szöveget, műértelmező esszét. „Szuper, ha a tanáraitoktól tudtok abban segítséget kérni, miben tudtok még fejlődni az esszéírás terén! Néhány fogalmat, amire a műértelmezés során szükségetek lehet, érdemes átnézni, például a műfajokat, a verstani fogalmakat, a szakmai nyelvhasználathoz szükséges alapkifejezéseket." – mondta Kodácsi Boglárka.

Az időkeret betartását tartja a legfontosabbnak, szerinte az írásbeli feladatlap elején javasolt időbeosztáshoz ragaszkodni kell, tehát a szövegértésre körülbelül 60 percet, a rövid szövegalkotásra pedig 30 percet kell szánni. „A szövegértési feladatlap szövegét minimum egyszer alaposan olvassátok végig, nem elég a feladatok mentén visszakeresni a megoldásokat, hiszen a feladtalap globális szövegértést is mér! A műértelmező szövegalkotásra is szánjátok rá a 150 percet! Ennél kevesebb idő alatt nem igazán lehet nyelvileg és tartalmilag minőségi munkát készíteni! A választott szöveget vagy szövegeket alaposan, sokszor olvassátok el! A feladatlapon lévő szöveget ne hagyjátok üresen, a feladat szempontjait figyelembe véve dolgozzatok benne, húzzatok alá elemeket, karikázzatok, nyilazzatok! A vázlat készítésére is szánjatok bőven időt, egy jó vázlat 80 százalék siker! Az esszétek minden, a feladatban kijelölt szempontra térjen ki, szövegközpontú, azaz ne életrajzközpontú elemzés és értelmezés legyen, amelyben az értelmező gondolataitokat a szövegből vett idézetekkel támasszátok alá! Ügyeljetek a bekezdések alkalmazására, az objektív, tárgyilagos, szakmai nyelvhasználatra!" – hangsúlyozta ki a legfontosabb szempontokat.

Általánosságban szerinte nem lehet megválaszolni, hogy mi lesz a legnehezebb az érettségiben, hiszen mindenki számára más a nehéz. Azonban a műértelmező esszé gondos, szakmai, a feladat szempontjait részletesen vizsgáló, nyelvileg kidolgozott, igényes megírása szerinte kiemelkedő odafigyelést igényel