Érettségi 2021: Mostanra a túl sok információ összefolyik a fejedben? Van megoldás!

Már egy hét sem maradt, hogy megkezdődjenek az érettségik. Olyan sokat készültél már, hogy a sok adat összefolyik? Rendelj minden témakörhöz kulcsfogalmakat!

Főleg magyarból és történelemből rengeteg nevet, korszakot és évszámot kell megjegyezned. Nem csoda, ha a sok információ már kezd összekeveredni a fejedben, például, hogy melyik költő melyik verset is írta, vagy melyik király pontosan melyik rendeletet hozta.

Ne stresszelj! Minden, amit megtanultál, ott van a fejedben, csak az a fontos, hogy elő is tudd hozni! Érdemes a különböző témakörökhöz kulcsszavakat bemagolnod, kiválasztanod négy-öt olyan fogalmat, ami csak az adott személyhez vagy korszakhoz köthető, és ezeket jegyzet formájában kiírni. Ahogy közeleg az érettségi, már úgysem lesz időd az egész anyagot újra átvenni, azonban, ha készítettél egy ilyen jegyzetet, csak a kulcsfogalmakkal, azt még átfuthatod, mondjuk közvetlenül az adott érettségi napja előtt.

Ha esetleg élesben leblokkolnál, akkor fejben előhívhatod ezt a jegyzetet. Ez a rövid feladatoknál, a műelemzésnél és a hosszú esszéírásnál egyaránt a hasznodra válhat, hiszen ha meglátsz a kérdésben egy kulcsszót, akkor rögtön beugrik, hogy melyik másik négy kulcsszót rendelted a jegyzetedben ehhez a témához.

Vegyünk egy példát: nemrég készítettünk egy gyorstalpalót Nagy Sándor makedón királyról. Az ő személyéhez azokat a kulcskifejezéseket érdemes hozzárendelnünk, hogy hellenizmus, nevelője Arisztotelész, első csata a Granikosz folyónál, legnagyobb ellenfele III. Dareiosz, kimerülő és lázadó sereg, két szerelme és végzete a háború és az alkohol.

Nagy Sándoron kívül még sok történelmi karakterről készítettünk gyorstalpalót, például Károly Róbertről. Az ő esetében olyan fogalmakat érdemes megjegyezni, hogy Anjou-ház, 1308, kiskirályok, bányászat beindítása és lengyelekkel való szövetség.

Ehhez hasonló módon érdemes készíteni minden témakörhöz jegyzetet. Ez nem csupán a történelem és a magyar érettségi esetében hasznos módszer, hanem egy esetleges földrajz, fizika vagy biológia érettségin is.

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hue-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.