Érettségi 2021: Elsősegély a történelem érettségi felkészüléshez

Legyünk optimisták: bár már csak hat nap, még rengeteg idő van a töri érettségire való felkészülésre! Na jó, ez így talán túlzás – az viszont igaz, hogy ebből a hat napból is ki lehet hozni a maximumot.

Mivel idén nem lesz szóbeli, a történelem érettségi vizsga igazán magolós része ezúttal elmarad. Ez egyrészt előny, hiszen nem kell a tételekkel vesződni, ugyanakkor plusz nehézséget is okozhat, mivel a május 5-i közép- és emelt szintű történelem érettségiken így pontszámarányosan nagyobb szerepe lesz az összefüggések megértésének, mint valaha. Ha úgy érzed, még mindig nem vagy eléggé a toppon töriből, hoztunk neked néhány hasznos linket!

Mit várnak el egyáltalán?

Korábban már megírtuk, milyen tudásra és képességekre van szükség a közép- és az emelt szintű történelem érettségiken. Ezt mindenképp megéri felfrissíteni, mielőtt beülsz a padba a megmérettetés napján.

Feladatsorok

Ha eddig még nem tetted volna meg, érdemes legalább átfutni a feladatsorokat, hogy tisztában legyél vele, mire számíthatsz. Mi összeszedtük neked azt is, hogy az előző évek tapasztalatai alapján feltehetően milyen esszéfeladatokra számíthatsz közép-, illetve emelt szinten. Az esszé esetén azonban nem elég, ha jól megjósolod a feladatot: az ötöshöz tisztában kell lenned az esszéírás alapszabályaival is.

Tananyagok

Az előző évek tankönyveit végigolvasni nagy eséllyel nem a fennmaradó egy hétben fogod. Ez viszont nem jelenti azt, hogy ne nézhetnéd át a tananyagokat. A Tanuló Társadalom átfogóan összeszedi neked a legfontosabb tudnivalókat töriből.

SuliLife segédanyagok

Természetesen mi sem hagyunk cserben téged, ha történelem érettségiről van szó! Egyszerre informatív és szórakoztató töris gyorstalpalóinkat és kvízeinket érdemes megnézned.

Gyorstalpalók

A görög-perzsa háborúk I.
A görög-perzsa háborúk II.
Nagy Sándor hódításai
Róma megalakulása és a pun háborúk
Az idegenlégiós király, aki gatyába rázta Magyarországot: Károly Róbert
Keresztes hadjáratok

Kvízek

Ki nyerte ezeket a történelmi csatákat?
Jó vagy töriből? Mennyire ismered a XX. századot?
Mennyire vagy képben az Árpád-házzal?
Hogy ment volna a 2014-es töriérettségi? Teszteld tudásod!
Hogy sikerült volna a 2017-es töri érettségi? Lássuk, mit tudsz!

Gyakorló mobilapp

Ha igazi utolsó pillanatos gyakorlási lehetőséget keresel, ingyenesen letöltheted androidos telefonodra a Történelem érettségi gyakorló appot, hogy felfrissítsd a tudásod. iPhone-ra szintén le tudsz tölteni felkészítő alkalmazást.

Hasznos YouTube-videók

Ha videók segítségével készülnél fel, a Bornemisza Péter Gimnázium YouTube-csatornáján Törimaraton címmel közép- és emelt szinten is szuper, 20-30 perces felkészítő videókat találhatsz. Az M5 csatornáján pedig mintegy 105 töris videó közül választhatsz.

ZanzaTV

A töritanárok kedvence a ZanzaTV, nem véletlenül! A szórakoztatóan informatív videókon keresztül könnyen érthetően és izgalmasan sajátíthatod el a történelem tananyagot.

Ha már eleged van a száraz tananyagokból

Akkor irány a TikTok és Zsolt, az informatika- és töritanár fiókja! A humor köztudottan segít az információ feldolgozásában és megjegyzésében, így ez is egy remek lehetőség arra, hogy tökélyre fejleszd a töritudásod!

Facebook-csoport

Ha sorstársakra vágysz, nézd meg a Leérettségizünk májusban! 2021 Facebook-csoportot, ahol hasznos infókat találhatsz – és talán egy kis lelki támogatást is a hozzád hasonló helyzetben lévőktől!