Érettségi para ellen 5+1 TIPP!

Te is azok közé tartozol, akik a dolgozatok előtt izzadó tenyérrel járkálnak fel és alá a terem előtt? Esetleg egy-egy feleletet megelőzően gyomorpanaszaid vannak, izzadsz, szédülsz, vagy remeg a kezed? Élesben elfelejted azt is, amit addig biztosan tudtál?

A vizsgapara egy ördögi kör: az izgalom stresszessé tesz, a stresszhormonok izgatottá. Az érettségi azonban nagyfokú koncentrációt és higgadtságot igényel, éppen ezért fontos, hogy ne a remegő kezeden múljon a sikeressége. Most adunk pár tippet a vizsgadrukk elkerülésére és a lámpaláz kezelésére!

1. Bátran legyél stresszes!

Tudom nem ezt ígértük az elején, de biztosítunk arról, hogy nem szükséges a teljes zen állapotát elérned. Tanulmányok bizonyították, hogy a teljesítmény és a szorongás kéz a kézben járnak, így ahhoz, hogy a vizsgán a maximumot nyújtsd, szükséged van a stresszes állapot során felszabaduló adrenalin hormonjaidra. Amennyiben megérzed a szorongásod, üdvözöld barátként!

2. Lélegezz!

A siker kulcsa a pulzusszám csökkentése, ehhez pedig hatalmas segítséget nyújtanak bizonyos légzési technikák. A vizsga előtt találj egy nyugodt helyet, ahol zavartalanul pár percig koncentrálhatsz magadra. Az orrodon mélyen szívd be a levegőt, tartsd bent egy-két másodpercig, majd szaggatottan fújd ki a szádon keresztül. Észre fogod venni, hogy a feszült izmaid elernyednek és a magabiztosság visszakúszik a testedbe!

Forrás: 123rf

3. Csak pozitívan!

A pozitív gondolatok rendkívüli hatással vannak a teljesítményre, a gyakorlatot pedig hihetetlenül egyszerű megvalósítani. A vizsga megkezdése előtt idézd fel életed legszebb és legboldogabb pillanatait és élményeit, majd hagyd az elmédet lubickolni ebben a csodálatos emlékáradatban. A Balaton látványa, vagy a barátaiddal megejtett hatalmas nevetés gondolata kellemesebb, mint azon aggódni, hogy milyen kérdésekre kell majd válaszolnod.

4. Rágózz!

A mentol ugyanis nem csak a leheleted frissíti, hanem a kognitív funkcióidat is. Mit is jelent ez valójában? Miközben rágózol az agyad több vérhez jut, ezáltal jobban tudsz majd koncentrálni, felgyorsul a reakcióidőd, valamint javul a memóriád is. A rágó továbbá stresszcsökkentő hatással is bír, nyugtat és éberré tesz, így körömrágás és hajcsavarás helyett is ideális választás.

5. Hidratálj!

Az ivás bónusz minden esetben, azonban vizsga előtt felejtsd el a kávét és az energiaitalt. A túlzott koffeinbevitel azon túlmenően, hogy serkenti a bélműködést, a stresszhormonok aktivitását is erőteljesen megnöveli, így még izgatottabb leszel tőle. Javasolt vizsga előtt a gyümölcstea-, smoothie- és vízfogyasztás. Ezek energiával töltenek fel, elősegítik a vérkeringést, fokozzák az agyi tevékenységet.

+1. Gyógynövénnyel a stressz ellen

Nagymamáink népi gyógymódjai mindig bónuszként ott rejlenek a tarsolyban, legyen szó bármilyen problémáról, ami testünket, vagy lelkünket érinti. A citromfű számos pozitív élettani hatása mellett nyugtat, segíti az ellazulást, valamint javítja a közérzetet is. Fogyasztása ajánlott a vizsgát megelőző este, valamint reggel, hogy stresszmentesen induljon a nap!

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.