Így kimaxolhatod az érettségi hajrát az utolsó napokban!

Ha te is az utolsó pillanatra hagytad a készülést, akkor mutatunk néhány jó tippet, hogy a siker ne maradjon el!

Intenzív tanulás

Ha az utolsó héten szeretnél behozni több hónapnyi anyagot, a legnagyobb ellenség az idő lesz. Mindenki számára eltérő a koncentrálóképességének ideje, ami alatt intenzíven tudsz tanulni. Legyen ez 30 perc vagy egy óra, minden esetben tarts 5-10 perces felfrissülő szünetet egy-egy intenzív tanulási etap között. A felfrissülő pihenés alatt valóban állj fel, harapj egyet és ne csak a közösségi oldalra válts. Lantos Mihály tanulásmódszertan- szakértő 20 perces nagyon fókuszált tanulást javasol, majd 3 perc szünetet. A harmadik 20 perces tanulási szakasz után pedig tarthatsz egy hosszabb 15 perces szünetet. Ellen Dunn viszont azt javasolja, hogy 30-50 perc legyen a tanulási időintervallum 5-10 perces szünetekkel.

A lényeges elemek gyors megtanulásához készíts tanulókártyákat.Forrás: PixaBay

Vesd be minden érzékszerved

Sokszor, ha csak magunkban olvassuk az anyagot, gondolataink könnyen elkalandoznak. Éppen ezért célravezetőbb, ha a legtöbb érzékszervünkkel feldolgozzuk az új információt. A vizuális eszközökre, képekre, ábrákra, grafikákra könnyebben lehet visszaemlékezni. Auditív eszközkéntrengeteg témában találsz videókat, de az is segít, ha hangosan felmondod a leckét. Az írással, egyszerűbb rajzok készítésével akár tízszer hatékonyabb is lehetsz. A séta füzettela kézben, szintén intenzívebbé tudja tenni a tanulást.

Gondolattérkép

A gondolattérkép az adatok vizuális megjelenítését segíti.Az információk rendezésével mélyebben megértheted az anyagot. Kiváló lehet az utolsó történelem témakörök megjegyzésére, a fontos évszámok, nevek és események kiemelésével. Javasoljuk, te magad kézzel készítsd el, ami felgyorsítja a tétel megtanulását. A központi téma középre kerüljön, például Károly Róbert, amihez kapcsolhatod a legfontosabb évszámokat: 1301, 1308, 1310, 1321 és fogalmakat, helyszíneket: Anjou-ház, kiskirályok, aranyforint, kapuadó, harmincadvám, rozgonyi csata.

Kulcsszavak és tanulókártyák

Ha teljesen ismeretlen anyag részbe veted bele magad, ne merülj el az apró részletekben. Először a nagy képet kell átlátnod és megértened az összefüggéseket. Egy életrajz esetén például először meg kell jegyezni a fontosabb dátumokat, állomásokat, helyszíneket, városokat és csak utána jöhetnek a részletek. A lényeges elemek gyors megtanulásához készíts tanulókártyákat. Annyi is elég, hogy post it-ekre felírod a kulcsszavakat és kiteríted őket az íróasztalodra. Ezek segítségével idézd fel az önéletrajzot, majd addig ismételd, amíg kulcsszavak elhagyásával is sikerül.

Használj színeket

A különböző szövegkiemelők és filctollak megítélése rendkívül vegyes. Ügyelj arra, hogy a jegyzeted ne színezőként használd és valóban csak a legfontosabb gondolatok legyenek kiemelve. Az sem mindegy, milyen színű szöveget olvasol. A zöldnek nyugtató és frissítő hatása van, ami a legkevésbé megterhelő a szemnek. A sárga megragadja a figyelmet és élesíti memóriánkat, gondolkodásunkat. A kékkel írt szöveg jobban megragad az emlékezetünkben, mintha feketét vagy rózsaszínt olvasnánk. Ennek oka, hogy az elalvás és felébredés ciklusát a melatonin nevű hormon szabályozza, és mivel a kék egy hideg szín a reggelt jelzi, a melatonin szintünk csökken és nem hagy elaludni.

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.