Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen

Május 6-án megrendezésre kerül a Digitális Edukációs Múzeumi Órák negyedik ingyenes napja.

A tavalyi nagy siker után idén is megtartják a DEMÓ 4-et, mely fókuszában ezúttal a határon túli magyar kulturális, történelmi és művészeti értékek szerepelnek a helyi múzeumok közreműködésével. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet szervezésében megvalósuló Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen a középiskolások számára kínál egy rendhagyó iskolai edukációs programot. A programra a jelentkezés már elindult, az alábbi oldalon: DEMÓ 4 regisztráció.

„A Mozaik Múzeumtúránál a kezdetektől nagyon fontos feladatunknak és célunknak tartottuk a határon túli magyar gyűjteményi anyaggal rendelkező múzeumok és kiállítások bemutatását, a velük való együttműködést, valamint a határon túli területeken élő diákok bevonását a programba. Az elmúlt években ez már számos területen megvalósult. A Mozaik Múzeumtúra 2020-21-es évadában úgy gondoltuk, hogy eljött az idő, hogy szintet lépjünk és kapcsolódva a Nemzeti Összetartozás Emlékévéhez még szorosabbra fűzzük velük a kapcsolatot, még több együttműködést, közös programot valósítsunk meg. Eddig 32 határon túli múzeum csatlakozott a Mozaik Múzeumtúrához. Számos közös rendezvényt is tervezünk a jövőben, ezeknek az első állomása a DEMÓ 4. nap, amelyet az újonnan csatlakozó határon túli múzeumok köré szervezünk, az ő virtuális tartalmaikat mutatjuk be." – fogalmazott Makranczi Zsolt, az Örökség Kultúrpolitikai Intézet igazgatója, a Mozaik Múzeumtúra vezetője.

Forrás: DEMÓ

Az eseményen közel 20 múzeum vesz részt Felvidéktől Erdélyen és a Muravidéken át egészen az Őrvidékig, akikkel a digitális térben kalandozhatnak a diákok előre megadott feladatok, virtuális séták, online kvízek, edukációs videók használatával. A nagyszabású iskolai programot megvalósító Felelős Szülők Iskolája bízik abban, hogy bár a pandémiás helyzet szülte online oktatás vége felé tartunk, ezzel az élményprogrammal ismét sok iskola, tanár és rajtuk keresztül a diákok is egy vidám, életszerű és élménydús tudásanyagot sajátítanak el.

A feladatok irodalom, történelem és művészet témakörben kerülnek összeállításra. A határon túli múzeumok saját gyűjtőkörükből osztanak meg feladatot a gyerekekkel, míg az anyaországi múzeumok az elcsatolt területek kultúráját, hagyományápolását, közös történelmünket dolgozzák fel.

A május 6-i Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen program szakmai házigazdája Balatoni József, aki egy rendhagyó történelem órával és egy különleges kvízzel készül a gyerekek számára, mely fókuszában az elmúlt 100 év áll.

A programot a Nemzeti Összetartozás Éve tematikáját követve állították össze, mely célja, hogy a diákok játékos módon, múzeumpedagógiai tartalmak segítségével még jobban megismerjék a magyar nemzet történelmét, hagyományait, közös gyökereit.

„Egy-egy maréknyi magyar nyelven beszélő, gondolkodó közösség is tudja ápolni a kultúránkat határon túl is. Nagyon izgalmas és érdekes Szlovéniában Muravidéken, Lendván élő és dolgozó művészettörténészekkel beszélgetni és az ő szemszögükből megismerni a Hősök terén álló Millenniumi Emlékművet, melyet városuk szülöttje Zala György alkotott javarészt. De legalább annyira elgondolkodtató a Kismartonban található Esterházy-kastély hagyatékával, kulturális üzenetével megismerkedni. Erdélyből is igen sok feladat kínálkozik majd a Virtuális Mozaik Múzeumtúra határon túl és innen című programban a résztvevő diákok számára, Márai Sándor, Ady Endre, Kosztolányi Dezső, hogy csak néhány nevet említsünk, akik a határon túli területekhez kapcsolódtak. Térbeli, időbeli virtuális utazás lesz ez mindannyiunk számára, ahol egy-egy videóban megszólaló, helyi dialektussal beszélő múzeumpedagógus vagy épp egy-egy kultikus tárgy segít majd a múzeumtúrában. A hangszerek, a népművészet, a történelem és az irodalom is megjelenik szinte minden feladatban." – fogalmaz Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapító-ügyvezetője, az általuk koordinált iskolai edukációs programról.

A DEMÓ 4 programban résztvevő múzeumok:

 • Ady Endre Emlékmúzeum (Nagyvárad)
 • Arany János Emlékmúzeum (Nagyszalonta)
 • Csángó Néprajzi Múzeum (Zabola)
 • Esterházy-kastély (Kismarton)
 • Fraknó vára (Fraknó)
 • Füleki Vármúzeum (Fülek)
 • Haáz Rezső Múzeum (Székelyudvarhely)
 • Haszmann Pál Múzeum (Csernáton)
 • Kallós Zoltán Múzeum és Népművészeti Központ (Válaszút)
 • Lendvai Galéria és Múzeum (Lendva)
 • Leskowsky Hangszergyűjtemény (Kecskemét)
 • Liszt-ház (Doborján)
 • Madách-kastély (Alsósztregova)
 • Magyar Nemzeti Múzeum (Budapest)
 • Márai Sándor Emlékkiállítás (Kassa)
 • Márton Áron Múzeum (Csíkszentdomokos)
 • Néprajzi Múzeum (Budapest)
 • Petőfi Irodalmi Múzeum (Budapest)
 • Szatmári Megyei Múzeum (Szatmárnémeti)