Érettségi 2021: Jé, hát ilyen tárgyakból is lehet vizsgázni?

Hamarosan kezdődik az érettségi, és ezzel az összeállítással most úgy kapcsolódhatsz ki, hogy azért „témánál is maradsz" – avagy, megnéztük, hogy a hagyományos tárgyakon túl miből lehet még érettségi vizsgát tenni. Egyiken-másikon talán meglepődsz...

Ha érettségi, akkor a magyar, matek, történelem meg egy idegen nyelv jelenti a fantasztikus négyest, amelyhez ki-ki vérmérséklete no meg persze a továbbtanulási céljai szerint választ még tantárgyat.

Trendi és szükséges lehet egy másik (élő) idegen nyelv, a biológia, a kémia, a fizika vagy mondjuk az informatika, és sokan futnak neki a földrajznak vagy természettudománynak is, no és persze még a koronavírus-járvány sem söpörheti el a testnevelést. Az Oktatási Hivatal listája alapján azonban most mutatunk neked néhány olyan tantárgyat, amelyről talán nem tudtad vagy gondoltad volna, hogy érettségizhetsz belőle.

Csak semmi dráma! Vagy mégis?

Nem érdemes drámázni az érettségi miatt, kivéve, ha pont dráma tantárgyból vizsgázol. A művészeti vonalat erősítve bizonyítványt szerezhetsz még az alábbi témakörökben is:
- a mozgóképkultúra- és médiaismeret
- a művészettörténet
- a népművészet
- a vizuális kultúra

Persze aki szeretne, az „A csitári hegyek alatt" című népdalból is vizsgázhat, azaz ének-zenéből is lehet érettségit tenni.

A humán irányba mozdulva következhet:
- ember- és társadalomkritika, etika
- emberismeret és etika
- filozófia
- pszichológia
- társadalomismeret

Forrás: 123rf

 

Nemzetiségek nyelvei

Igény szerint lehetőség van horvát, német, roma/cigány, román, szerb, szlovák és szlovén nemzetiségi népismereti érettségire, míg a szlovént és a roma/cigányt leszámítva az adott nemzetiségi nyelv és irodalom is lehet vizsga tárgya.

A nyelvek vonalán maradva a holt nyelvek közül a latin szerepel a sorban, amelyben megtaláljuk még az ehhez azért kapcsolódó célnyelvi civilizációt, ám ennek követelményei kizárólag az angol, a francia, a német, az olasz, az orosz, a spanyol és a szlovák célnyelvi civilizáció érettségi vizsgára vonatkoznak.

Forrás: 123rf

Amit a hit adhat

Aki szeretne, akár különböző vallásokból is érettségizhet:
- bibliaismeretből – Hit Gyülekezete
- evangélikus hittan
- judaisztika
- katolikus hittan
- református hittan

Picit egyedibbnek, ám az adott szakmához nagyon is szükségesnek számít a belügyi rendészeti ismeretek, a gazdasági ismeretek, a katonai alapismeretek vagy az utazás és turizmus érettségi.

Ha újra választhatnál, esetleg más tárgy mellett döntenél? Melyik tetszett meg? Ha valamelyik jobban is érdekel, az Oktatási Hivatal leírásaiban elmélyedhetsz, legalább addig sem a közösségi oldalakra pattansz fel a tanulás helyett.

A gyűjtésben eltekintettünk az ágazati szakmai és az ágazaton belüli specializáció érettségi vizsgatárgyaktól, a közismereti érettségi vizsgatárgyakból szemezgettünk. És azt is tegyük még hozzá, hogy a többségből jelenleg nem lehet emelt szintű vizsgát szervezni.

Idén érettségizel? Segítünk!
A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.