Mi várható a 2021-es érettségin a fő tantárgyakból? - tanáraink találgatnak

Tudjuk, hogy kavarognak a fejedben az évszámok, a költők, az írók nevei és a matek képletek. Nem tudod mit nézz át még az utolsó hajrában? Most már minden perc számít. Éppen ezért a 2021-es érettségi feladatokat jövő héten a SuliLife számára megoldó tanáraink összeszedték, mire számíthatsz nagy valószínűséggel a fő tantárgyakból.

A magyar nyelvi érettségi feladatsorait Kodácsi Boglárka dolgozza ki számotokra hétfőn.
Kérdésünkre ő azt felelte, hogy mi a biztos:

 • Elsőként a szövegértésben egy körülbelül két oldalas (700-1000 szó terjedelmű) ismeretterjesztő vagy publicisztikai szöveg vagy ezek részlete lesz, amihez 9-12 szövegértési feladat tartozik. Ezek a feladatok mérik a szöveg elemeinek és egészének megértését, rákérdeznek a szöveg nyelvi megalkotottságára, szövegszerkezeti, szövegműfaji sajátosságokra.
 • Ezt követi egy érvelési vagy gyakorlati szövegalkotási feladat. A vizsgázóknak a két feladat közül egyet kell kidolgozniuk. Azt tanácsolja, hogy senki ne döntsön már az érettségi előtt, hogy melyiket fogja majd helyben megírni, mindenki a konkrét feladatok alapján döntsön, melyikről tud többet írni!
 • A műértelmező szöveg egyike egy összehasonlító elemzés, értelmezés, amely általában két vers vagy versrészlet összevetését jelenti. Nem kiszámítható, mely szerzők lesznek az idei érettségiben, az elmúlt évek tapasztalata az, hogy az egyik szerző általában a diákok számára ismert, tanult, de az adott szöveg, amit ettől a szerzőtől adnak az érettségiben, nem feltétlenül könnyű. A másik szöveg egy, az elsővel tematikus-poétikai párbeszédbe lép, a vizsgázónak tehát a két szöveg közötti kapcsolódási pontokra kell a feladatkijelölés alapján rámutatnia.
 • A másik választható feladat általában egy novella értelmezése, de lehet akár drámarészlet vagy ballada is ebben a feladatban. Egyik esetben sem elvárás a szerzők ismerete, akármelyik feladatot választja a vizsgázó, a cél egy műközpontú, elemző, értelmező esszé elkészítése!
Forrás: Shutterstock

A matematika feladatsorait Márton Viktor fogja megoldani nektek az érettségi napján.
Szerinte az alábbi témakörök a legesélyesebbek, hogy idén is bekerülnek az írásbelibe:

 • A matek témakörök listája, hasonlóan a többi tárgyhoz elég hosszú. Viszont az elmúlt 10 év feladatai alapján megfigyelhető egy minta, hogy mi az, ami többször fordul elő, és mi az, ami több pontot ér az érettségin.
 • Biztosan lesz valami egyszerűbb valószínűségszámítás, feltehetőleg az érettségi első felében 3 pontért. Valamint a második részében is lesz olyan feladat, aminek a részét képezi.
 • A statisztikai számítások, mint a módusz, medián, terjedelem, átlag és szórás könnyű pontszerzési lehetőségek és nagy valószínűséggel ezek is lesznek. Ezen fogalmak használata mellett a diagramokról való adat leolvasás, diagram ábrázolás is kedvelt kérdés szokott lenni.
 • Ha fogadnia kellene, akkor a koordináta geometriára és a térgeometria témára is nagy tétet tenne.

Az érettségi első felében:

 • Előreláthatólag lesz százalék számítás, aminél fontos hogy arra figyeljünk, hogy mi a százalék alapunk. Vektorok összegzése is jellemző volt az elmúlt években. Amihez tudunk kell azt, hogy hogyan adunk össze vektorokat. Egyszerűbb sorozatos feladat is nagy valószínűséggel elő fog kerülni. Továbbá biztos, hogy függvényekkel is fogunk találkozni, egy egyszerű behelyettesítéssel való helyettesítési érték meghatározással vagy egy függvény jellemzéssel.
 • A koordináta geometria témaköréből elképzelhető, hogy egy egyszerűbb egyenletes feladat belekerül majd az érettségi első felébe, de amit biztosra vesz, hogy egy teljes feladat lesz belőle a második részben.
 • Térgeometriai feladat esetében nagy valószínűséggel kúpot vagy gúlát fognak tőlünk kérdezni, de elképzelhető még egy téglatest, henger vagy egy gömb számítása a feladatokban.
 • A középszintű matek érettségin a legfontosabb, hogy a képleteket megfelelően tudjuk használni! Tudjuk, hogy mit hogyan kell behelyettesíteni valamit, aztán egyenletrendszert megoldani. A képleteket megtaláljuk a függvénytáblázatban.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy az elmúlt években hány pontnyi feladat volt egy adott témához. Tehát a leggyakoribb: a valószínűségszámítás, a számtani és mértani sorozatok, a statisztika, a térgeometria és a koordinátageometria feladatok.

Valószínűségszámítás 13.4
Számtani és mértani sorozatok 10.4
Statisztika 8.8
Térgeometria 8.7
Koordinátageometria 8.6
Szöveges feladatok 6
Függvényekkel kapcsolatos feladatok 5.5
Halmazok 5.3
Elemi síkgeometria 5.3
Trigonometrikus geometria feladatok 4.9
Kombinatorika 4.5
Szinusztétel és koszinusztétel 4
Exponenciális függvények és egyenletek 3.2
Másodfokú egyenletek 3.1
Gráfok 2.7
Százalékszámítás és pénzügyi számítások 2.6
Elsőfokú függvények 1.7
Számelmélet 1.5
Egyenlőtlenségek 1.5
Vektorok 0.8

 Táblázat forrása: mateking.hu

Forrás: Pinterest

A történelem érettségit Péter Dávid fogja megoldani nektek szerdán.

 • Úgy gondolja, hogy arra lehet támaszkodni a leginkább, hogy a követelmények ismertek, és az érettségi dolgozatok összeállításának is megvannak a megadott szabályai, melyekkel meg kell ismerkedni az érettségi előtt.
 • Ezek mentén és a tapasztalatai alapján arra számít, hogy idén elgondolkodtató, és valóban a készségeket is mérő feladatokkal fognak találkozni a diákok.
Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.