Egy forradalom véres jelképe: a guillotine

Szinte biztos, hogy az 1789-es francia forradalomra gondolva az egyik első dolog, ami eszedbe jut, az a nyaktiló, ismertebb, francia nevén: a guillotine. De hogyan született ez az ijesztően hatékony kivégzőeszköz? És honnan ered a név? Most megtudod!

Ha készült volna reklámja a nyaktilónak, valahogy úgy szólt volna a szlogen, hogy:

Fejet levágni,még sosem volt ilyen kényelmes és egyszerű!

Ugyanis roppantul letisztult szerkezetről van szó, két tömör oszlop felül összefogatva és egy élesre fent, súlyos penge. Nem véletlen, hogy a Robespierre diktatúrája alatt, közel húszezer embert végeztek ki vele.

Robespierre diktatúrája alatt, közel húszezer embert végeztek ki

Monsieur Guillotin

A kivégzőeszköz általunk legjobban ismert nevét egy francia orvosról, Joseph-Ignace Guillotinról kapta, aki 1789. október 9-én javasolta a francia nemzetgyűlésnek, hogy a kíméletesség jegyében nyaktilóval végezzék ki a halálraítélteket.

Joseph-Ignace Guillotin

A fájdalommentességen túl szimbolikus jelentése is volt ennek, méghozzá az, hogy egyenlő körülmények közt végezzék ki a nemeseket és a köznép tagjait. Ugyanis ezelőtt az arisztokratákat karddal fejezték le, amíg az egyszerű embereket bitófára akasztották.

A törvény előtt a franciák „Louisette-nek" vagy „Lousionnak" hívták az eszközt, alkotója Antoine Louis után, de hívták „rasoir nationalnak", vagyis a „nemzet borotvájának" is.

Nincs új a nap alatt

Természetesen nem a franciák használtak először nyaktilót a történelem során. Az emberiség mindig is értett a kivégzésekhez, hasonló szerkezeteket már perzsák és a középkori itáliaiak is használtak, ahogy a csehek és német-rómaiak is.

Az utolsó hivatalos kivégzést guillotinnal 1977-ben tartották Franciaországban, majd 1981-ben megszüntették az országban a halálbüntetést.  

A környéken már korábban nyugdíjazták a szerkezetet: az NSZK-ban 1949-ben, az NDK-ban 1966-ban, Belgiumban pedig 1918-ben használták utoljára. Utóbbinál a belgáknak át kellett ugrani a franciákhoz, hogy elkérjenek egy nyaktilót kölcsönbe.

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.