4+1 tárgy, amit semmiképp ne hagyj otthon az érettségi napján

A hatalmas vizsgadrukkban hajlamosak lehetünk megfeledkezni erről-arról, éppen ezért összeszedtük nektek, amit mindenképp készíts be az érettségi előtti estén! Készíts listát, írd fel a mobilodba, így biztosan nem kerüli el semmi a figyelmed.

1. COVID módra

A járványhelyzet miatt bizony olyan tárgyakat is mindenképpen magaddal kell vinni az érettségi napján, ami eddig nem volt szokványos kellékek között. Maszk nélkül ki se lépünk az utcára, de a biztonság kedvéért lapuljon egy pótmaszk is a táskádban. Ha véletlenül elszakad, megsérül, leesik vagy piszkos lesz egyszerűen cserélni tudod és nem nyomja rá a bélyeget a teljesítményedre, hogy a maszkod miatt aggódsz. A kézfertőtlenítőt, törlőkendőt és papírzsepit is tedd be még előző este a táskádba.

2. Fontos iratok

Az érettségi kezdete előtt a diákok személyazonosságát fényképes okmánnyal (személyi igazolvány, diákigazolvány, útlevél) ellenőrzik. Ha feledékeny szoktál lenni, akkor állíts be időzítőt, írd fel post-it-ra vagy egyszerűen csak rakd be a telefonod tokjába, hogy semmiképp ne kelljen emiatt visszafordulni! Amennyiben emelt érettségire mész, szintén elengedhetetlen dokumentum a vizsgabehívó. Mivel az emelt szintű érettségit a területileg illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal szervezi, így a vizsgabeosztásra vonatkozó vizsgabehívókat is az illetékes kormányhivatal juttatta el hozzátok postai levél formájában. Ez mindenképp legyen nálatok az emelt szintű érettségi vizsgák alkalmával. Ha tömegközlekedéssel jutsz el az iskoláig, az is megeshet, hogy a nagy izgalom közepette, pont a bérleted marad otthon, úgyhogy indulás előtt győződj meg útiokmányaidról is.

3. Teli hassal minden könnyebb

A kedvenc szendvicsed, egy kis gyümölcs és csoki még a legnehezebb feladatokban is segíthet. Még a középszintű vizsgák is több órás koncentrációt jelent, amiben az étcsokoládé mellett a szőlőcukor is segíthet. A megfelelő folyadékbevitel érdekében másfél-két liter vizet vigyél magaddal és kerüld az energiaitalokat. Sokan abba a csapdába esnek, hogy az energiaital segít a koncentrációban, azonban hajlamosabbak lehetünk téveszteni és a vizelési inger gyakorisága is megnő, ami nem túl kellemes a hosszú feladatok között.

Forrás: 123rf

4. Amit jobb, ha magaddal se hozol

Amit nem kell betenned, azaz üres piszkozat papír, hiszen erről minden esetben az intézmény gondoskodik és kizárólag ezeket használhatod. A színes ceruza, kiemelők és tollak szintén csak a helyet foglalják, hiszen a vizsga során kizárólag kék vagy fekete színű tollal adható válasz. A vegyszeres javítás, átfestés szintén tilos így javasoljuk a hibajavítót is hagyd otthon. Ha előttünk van, hajlamosak lehetünk utána nyúlni és a dolgozatba is belejavítani, aminek súlyos következménye is lehet. Amennyiben tévesztünk, a zárójeles egyszeri áthúzás a helyes javítás módja.

4+1. Segédeszközök

Mindig győződj meg, hogy nálad vannak-e a megengedett segédeszközök, hiszen sok értékes pontot jelenthetnek. Az érettségi első napján magyar nyelv és irodalom tárgyból a helyesírási szótárra lesz szükséged. Matematikából függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót és szögmérőt használhatsz. Esetleges rajzok elkészítéséhez a grafitceruza is jól jöhet, de mindig figyelj arra, hogy a végleges megoldásaid kék színű tollal szerepeljenek. Történelemből győződj meg róla, hogy a megengedett középiskolai történelmi atlasz van-e nálad és helyesírási szótárt is használhatsz. Földrajz érettségi második részénél középiskolai földrajzi atlasz, számológép, körző, vonalzó adhat segítséget. Biológiából számológépre, fizikából függvénytáblára és számológépre, kémiából pedig függvénytáblázatra, periódusos rendszerre és számológépre lehet szükséged. Idegen nyelvi érettségin pedig az íráskészség feladat során nyomtatott szótárt használhatsz.

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matekés töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy Facebook, TikTok és Instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.