Holnap érettségizel magyarból? Ezekre figyelj, és tutira átmész!

Eljött hát a nap: holnap reggel 9-kor meg kell mutatnod, hogyan sikerült felkészülnöd magyarból. Sokat tanultál, de mégis bizonytalan vagy, hogy mindenre felkészültél-e? Gyorsan fussuk át együtt a részleteket, hogy nyugodtan fekhess le ma este aludni!

Nem csak neked lesz nehéz napod holnap, az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint magyar nyelvből 71 121 fő középszinten, 2380 fő pedig emelt szinten tesz vizsgát.

Mikor érj oda és meddig tart?

A vizsga reggel 9 órakor kezdődik, de érj oda már 8 óra körül: a legtöbb iskolában már 1 órával előtte megkezdik a beengedést, hogy a kezdés előtt 30 perccel minden vizsgázó a vizsgateremben lehessen és a vizsgához szükséges tájékoztató, adminisztráció megkezdhető legyen.
A vizsga 9 és 13 óra között fog tartani, vagyis a feladatlapok megoldására 4 órád lesz.

Mit vegyél fel és mit vigyél magaddal?

  • A vizsgán alkalomhoz illő öltözetben illik megjelenni, sötét nadrágot/szoknyát és fehér inget/blúzt keress elő a szekrényből.
  • A személyi igazolványodat ne hagyd otthon!
  • Tollat akár többet is vigyél magaddal, helyesírási szótárt a teremben fogsz majd találni, négy darabot bekészít majd belőle az iskola. Hibajavítót, lefestőt nem használhatsz!
  • A vizsgaterembe innivaló, kevés ennivaló, édesség bevihető.
  • Természetesen maszk legyen nálad!

Miből áll a vizsga?

Az érettségi szövegértési és szövegalkotási képességeken alapszik, az első rész megoldására 90, míg a második rész megoldására 150 perced lesz.

Tipp szövegértésre: Ha a szöveg elolvasása előtt átfutod a hozzá kapcsolódó kérdéseket, már tudni fogod, hogy mire kell kiemelten figyelned olvasás közben!

Tipp szövegalkotásra: Szövegalkotás közben ne vessz el a saját gondolatmenetedben! A mondataid legyenek érthetően és lényegretörően megfogalmazva, mindig vezessenek valahova.

Mik voltak tavaly a feladatok a magyar érettségin?

Gyorsan fusd még át a 2020-as feladatlapokat és a megoldásokat a biztonság kedvéért:

2020-as középszintű írásbeli feladatsor

2020-as középszintű írásbeli javítókulcs

 

2020-as emelt szintű írásbeli feladatsor

2020-as emelt szintű írásbeli javítókulcs

Sok sikert kívánunk Neked a holnapi vizsgához!  

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.