Magyarérettségit írnak ma a diákok

Elkezdődött! Hétfőn országszerte magyar nyelv és irodalom írásbeli vizsgával kezdődik az érettségi szezon. Emelt- és középszinten írnak dolgozatot a diákok.

Középszinten két feladatlapot kell kitölteniük a vizsgázóknak. Az elsőre összesen 90 perc áll rendelkezésre: egy 60 percre tervezett szövegértési és egy 30 percre tervezett szövegalkotási feladatot kell megoldani. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti, majd kiosztja a második feladatlapot. Itt műértelmező szöveget kell alkotni, a megoldásra 150 perc áll rendelkezésre. Itt olvashatsz el mindent a középszintű magyar érettségiről.

Emelt szinten egy szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort, illetve két szövegalkotási feladatot (műértelmező szöveg és reflektáló szöveg) kell megoldani. Emelt szinten a vizsgázó egyetlen feladatlapot kap, a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. A feladatok megoldására összesen 240 perc áll rendelkezésre. Itt olvashatsz el mindent az emelt szintű magyar érettségiről.

Korábban megírtuk, mik az elvárások, és azt is megpróbáltuk megsaccolni, milyen feladat jöhet idén emelt és középszinten. Ne vedd őket készpénznek, de azért megéri rájuk nézni!

Segédeszközök?

Jó hír, hogy a tollon kívül nem nagyon tudsz mit otthon hagyni. Az írásbeli feladatlapok megoldása közben mind közép-, mind emelt szinten használható helyesírási szótár, amiből termenként legalább négy példányról kell gondoskodnia a vizsgát szervező intézménynek. Tehát a sajátodat nem használhatod. A témáról bővebben itt írtunk.

Fotó / Szakony Attila

A számok nyelvén

Idén 1159 helyszínen várhatóan mintegy 111 750-en érettségiznek.

Az idei érettségi szezon írásbeli vizsgái május 3-a és május 25-e közé esnek. A vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint általában csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg. 

Néhány esetben azonban lesznek szóbeli vizsgák is:

  • Minden olyan vizsgatárgy esetében, amely középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik (célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan)
  • Testnevelés vizsgatárgyból
  • Sajátos nevelési igényű vizsgázók esetében igazgatói döntés alapján
  • Bármely vizsgatárgyból tett középszintű érettségi esetén, feltéve ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot

A vizsgaidőszakban összesen 72 303 végzős középiskolás érettségizik, rajtuk kívül 39 447-en tesznek majd legalább egy tárgyból érettségit. A jelentkezők várhatóan közel 400 000 vizsgát teljesítenek: 121 tárgyból 67 446-ot emelt szinten, 183 tárgyból 332 216-ot pedig középszinten. Elsőként a magyar nyelv és irodalom vizsgára kerül sor: középszinten 71 121, emelt szinten pedig 2380 tanuló ad számot tudásáról

Első a biztonság

Az érettségi írásbeli vizsgaszervezés során, az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján alkalmazandó összes egészségvédelmi intézkedést itt olvashatjátok. Alább a legfontosabb szabályokat emeltük ki:

  • A vizsgák előtt a diákok ne csoportsuljanak! A lehető legrövidebb úton és idő alatt foglalják el helyüket!
  • A vizsgateremben a vizsgázók számának korlátozása (max. 10 fő), valamint a minimum 1,5 méter távolság biztosítása a vizsgázók közötti fertőzés kockázatát minimalizálja.
  • A védőmaszk viselése a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára kötelező!
  • Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a vizsgateremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.

Sok sikert kívánunk mindenkinek!  

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!

A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.