Itt tudhatsz meg mindent a matekérettségiről! Cikkünk folyamatosan frissül!

Matematikán a sor: ma írják az érettségizők matekból a közép- és emelt szintű vizsgákat, cikkünk folyamatosan frissül: beszámolunk minden érettségivel kapcsolatos legújabb információról, a feladatokról, és a vizsga lezárását követően megmutatjuk a nem hivatalos megoldásokat is!

Cikkünk 5-10 percenként frissül, ezért érdemes a billentyűzet F5-ös gombjával vagy a böngésző ablak "Frissítés" gombjával újra betölteni, hogy lássa a legújabb fejleményeket.

 

Érettségi 2021 megoldások itt!

 Itt vannak a hivatalos matekérettségi eredmények!

 

 

  

 

20:45 - Holnap történelem!

Kövessétek holnap a történelem percről-percre cikkünket is, ugyanis azonnal hozzunk nektek a friss infókat holnap is! Már megmutattunk, hogy mire számíthattok történelemből, de ha szeretnél még gyorsan átnézni 1-2 témakört, ebben a cikkünkben összegyűjtöttük nektek a töris anyagainkat!

 

17:05 - Szavazz!

Nehéz volt a vizsga? Melyik feladatot választottad? A véleményedet ebben a szavazásban oszthatod meg velünk!

 

17:00 - Így vélekedtek a diákok a mai matekról országszerte:

 • A legnagyobb problémát egy kötelezően megoldandó logaritmusos egyenlet jelentette. Bár sok hasonlót megoldottak korábban, ezúttal a feladathoz olyan hosszú szöveg kapcsolódott, hogy egyszerűen megijedtek tőle a diákok, volt, aki el sem tudta kezdeni a megoldást.
 • Az első részt könnyűnek ítélték a diákok, de a megoldáshoz kellett a 45 perc.
 • Korrektnek ítélték a középszintű matematika feladatsort, amelyben voltak könnyebb és nehezebb feladatok is.

Ha kíváncsi vagy még több véleményre, ebben a cikkünkben elolvashatod őket!

 

 16:05 - Oktatónk véleménye a mai matekérettségiről:

 

Márton Viktor úgy gondolja, a témákra lehetett számítani a korábbi érettségi feladatsorok alapján. Úgy érzi azonban a feladatok megfogalmazásának a módja kissé megváltozott, emiatt lehetett egy kicsit nehezebb a vizsgát írók számára a feladatok megoldása. Ha bővebben szeretnél olvasni véleményéről, ebben a cikkünkben megteheted!

 

14:47 Újabb diák szólalt meg a matekérettségi kapcsán 

 

 

 

14:33 - Pihenj egy kicsitTudtad? Ilyenkor egy nagyobb stressz és megterhelés után szüksége van a szervezetednek némi pihenésre! Nem kell azonnal hazarohannod és az energiaitald magadba döntve elkezdeni tanulni a törire. Ebédelj valami hasznosat, szusszanj egyet és ha marad energiád, akkor nézd át a saját jegyzeteidet! Hogy miért? Ebben a cikkünkben összeszedtük nektek! 

 

 

14:05 - Így gondoltátok..

Fotó /

 

Fotó /

 

 13:58 - Megírtuk

Mint ahogy arról beszámoltunk, videón is megnézheted a mai matematika érettségi feladatait és annak magyarázatait, katt a cikkre!

 

13: 39 - Ti írtátok.. 

 Küldjétek el nekünk, hogy milyennek ítéltétek a mai matekot!

Fotó /

 

Fotó /

 

13:34 - Még egy diák elmesélte nekünk, hogy érezte magát a mai érettségin  

 

 

13:25 Tudtad, hogy ezen a napon?..Május 4-éhez az alábbi események is köthetők:

 • 92 évvel ezelőtt megszületett Audrey Hepburn angol-holland származású Oscar-díjas színésznő
 • 32 évvel ezelőtt megszületett Gyurta Dániel olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok úszó
 • 527 évvel ezelőtt Kolombusz Kristóf második expedícióján felfedezte Jamaicát és elnevezte Santa Gloria szigetnek.
 • 121 éve megalapították az I. FC Nürnberg futball csapatot
 • 42 éve Margaret Thatcher az első női brit miniszterelnök megalakította konzervatív kormányát.

 

13:14 Bekerült a mumus a matekérettségin a feladatok közé

Erről ebben a cikkünkben írunk részletesebben, Márton Viktor videóban mesélt erről.

 

12:57 - Újabb diákvélemény a mai érettségiről

 

 

12:51 - Ti mondtátok

Ezeket a megjegyzéseket írtátok Ti a mai matematikáról!

Ki érzi még így?Fotó /

 

12:44 - Mit gondoltok az idei matekérettségi feladatsoráról? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, véleményeiteket.

Írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre,vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

 

12:40 - A délelőtt folyamán ezeket latolgattuk:

Márton Viktor osztotta meg véleményét a matekérettségiről. 

 

 12:32 - Megszólalt az első diák a mai érettségiről:

 

12:06 Hivatalosan befejezték a második részt is

Ezzel hivatalosan is véget ért a 2021-es matematika érettségi, ügyesek voltatok! Maradjatok velünk, mert hamarosan elhozzuk nektek a nem hivatalos megoldásokat is! Ebben a cikkünkben már bemutattuk Nektek Márton Viktort, akitől hamarosan megtudhatjátok, mik voltak a helyes megoldások! Ne maradjatok le!

Nektek hogy sikerült?Fotó /


11:54- A 89-es nagy érettségi botrányValószínűleg Te is hallottál már az 1989-es érettségi balhéról. Az oktatásért felelős hivataltól több tantárgyból is kiszivárogtak egyes érettségi tételek címei, illetve feladatgyűjtemény-beli feladatok sorszámai. Több budapesti és Pest megyei középiskolában már napokkal a kitűzött írásbeli érettségik időpontja előtt megtudták a végzős diákok a matematika érettségin megoldandó kilenc feladat sorszámait. Ugyanabban az évben kiszivárogtak a magyar érettségi tételek témái is, illetve más tantárgyak érettségijeivel is adódtak problémák. Hasonló kiszivárgások korábban és később is előfordultak az érettségi kapcsán, az 1989-es eset mégis óriási port kavart. A híressé vált botrány visszaköszön a Moszkva tér című magyar játékfilmben is.

 

11:49 - Mik lehetnek még a mai érettségben?

Márton Viktor, aki megoldja majd nektek a feladatsort, elárulta: ha fogadnia kellene, akkor a koordináta geometriára és a térgeometria témára is nagy tétet tenne.

11:41 - Lassan befejezi Paul Street a matekérettségit

A hatalmas rajongótáborral rendelkező YouTuber korábban több videójában is beszámolt arról, hogy a kilencedik osztály befejezésével kénytelen volt középiskolát váltani, korábbi osztályfőnökével kialakult rendkívül rossz viszonya miatt. Egy 2020. december 2-án feltöltésre kerülő interjúban azt nyilatkozta, most már olyan iskolába jár, ahol az érettségijeit valóban a teljesítménye alapján fogják megítélni.

Fotó / Paul Street YouTube csatornája

11:34 - Ennyien érettségiznek idén:

Matematikából középszinten 1 228 helyszínen 68 037 vizsgázó, emelt szinten 144 helyszínen 5 350 vizsgázó tesz ma érettségi vizsgát.

 

11: 24 - Félelem és reszketés a tantermekben: a mai matek érettségi képekben

Az MTI képei jól átadják a mai vizsga hangulatát. Vajon a végzősök a matek feladatsort is olyan könnyűnek találják, mint a tegnapi magyarérettségit? Kattints a galériára a képekért!

Eger, 2021. május 4. Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán az egri Eszterházy Károly Egyetem Gyakorló Általános, Közép, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézetben 2021. május 4-én. A matematika írásbelikkel folytatódtak az érettségi vizsgák országszerte. E tárgyból 68 ezren középszinten, több mint ötezren pedig emelt szinten vizsgáznak. MTI/Komka PéterForrás: MTI/Komka Péter

11:13 - Mik lehetnek a mai érettségiben?

"Valószínűségszámítás, kombinatorika és függvényekkel kapcsolatos feladatok biztosan előfordulnak az érettségi első és második felében is. Számtani- és/vagy mértani sorozat elemének kiszámítása is várható, hogy ilyen jellegű feladattal is találkoznak ma a diákok." - latolgatott Márton Viktor.

 

11:08 - Itt vannak a hivatalos magyarérettségi megoldásai!

Megjelentek az Oktatási Hivatal által közzétett hivatalos megoldások a tegnapi magyarérettségihez. Ebben a cikkünkben már írtunk róla, kattints a részletekért!

 

10:59 - A legdurvább matek érettségi

Több matektanár is posztolt arról, hogy a szokásosnál jóval nehezebb volt a 2019-es matek érettségi. Egyetlen nap alatt közel 30 ezer aláírás gyűlt össze az interneten a „Vigyék lejjebb a ponthatárt a 2019-es májusi matematika érettségin az irreálisan nehéz feladatok miatt" című petícióra. A petíció magyarázata szerint ez a feladatsor meghaladta a középszintet, ezért országos szinten szükség van a ponthatárok csökkentésére. Érdemi lépés azonban nem történt.

10:51 - Százalékszámításos feladaton is sokat lehet bukni!

"A százalékszámításos műveletek is nehezek lehetnek a most érettségizők számára. Leginkább azt szokták elrontani a diákok, hogy a többszörös százalékszámítás kiszámítása esetén az alapok változnak és ezt nem veszik figyelembe." - hívta fel a figyelmet Márton Viktor.

Figyeld a SuliLife-ot percről-percre. A vizsga után azonnal jövünk a megoldásokkal!Forrás: 123RF

 

10:45 Izgulunk ezerrel!

 

10:32 - Hol veszíthetnek pontot a matek érettségizők?

"Statisztikai számítással biztosan találkoznak az érettségizők a mai napon. Ebben a típusú feladatban a módusz, mint középérték kiszámításának módja a leggyakoribb oka a pontvesztésnek." - mondta szakértőnk, Márton Viktor.

10:25- Tudtad?1541 május 4-én, vagyis ugyanezen a napon 480 éve megkezdték Buda ostromát a Habsburg csapatok. Von Roggendorf tábornok vezette a támadókat, a Szapolyai-párti Fráter György vezette várőrség ellenében.

 

10:16 - Érettségi előtti gondolatok: "Bemegyek, megírom és ennyi"

 Az érettségi előtt nyilatkozó végzős egyáltalán nem izgult az érettségi miatt, szerinte gyerekjáték lesz az egész.

9:57 - A vírus előtti szinten a felvételizők száma

Az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlenül szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

9:50 Most fejezték be az első feladatlapot az érettségizők.Letelt a 45 perc. A feladatlapok összegyűjtését követően indul a második rész, amelyre 135 perc áll majd rendelkezésre a diákoknak. A második rész két alrészre oszlik. Az első alrészben (A) 3 darab, több, egymásra épülő kérdésből álló feladat van. A második alrész (B) 3 darab feladatot tartalmaz, amelyek természetesen ugyanannyi pontot érnek. Ebből a háromból a vizsgázónak csak egy általa kiválasztottat kell megoldania.

 

9:45 - Matekérettségi, a mumus! 

 "A matek az egy igazi mumus tantárgy nekem, de reménykedem, hogy jó lesz. Amit hallottam az idősebb korosztálytól, azok alapján a matek érettségi egészen könnyűnek számít." - nyilatkozta nekünk egy érettségiző.

 

09:35 - Mi kell a ketteshez?

Minimum 25 százalékot kell elérni. Azok a diákok, akik elérték a 12 százalékot, de a 25-öt nem, nekik lehetőségük lesz szóbeli vizsga tételére a javítás érdekében. Mindazonáltal, inkább ne ezért drukkoljunk - noha mindenkiek megfordul a fejében, hogy mi van, ha a csemete leblokkol, - de bízzunk bennük annyira, hogy nem a kettesért mennek 12 évnyi tanulás után.

 

9:30 - "Csak túl akarok lenni rajta"

 

A két lány elmondása szerint a magyar érettségire jobban izgultak, a mai napon már nyugodtabban keltek fel.

 

09:18 - Így teltek az érettségi előtti percek:

 A diák elmondása szerint izgul, de számára a holnapi történelem érettségi lesz a legnehezebb kihívás.

 

09:05 - Újabb képek a tegnapi érettségiről:

 

A Kemma instagramján megosztott pár képet a tegnapi érettségi vizsgák lefolyásáról.

09:00 - Elkezdték írni a diákok a matematika érettségit!

A fél ország izgul tovább az érettségizőkért, a SuliLife szerkesztősége nagyon sok sikert kíván Nektek, ügyesek legyetek! A végén is keressetek minket, jövük nektek a nem hivatalos megoldásokkal!

8:55 - Képek az idei érettségiről:

 A matek érettségi perceken belül elkezdődik! Az Origo instagram oldalán közzétett képek bemutatják, milyen volt eddig az idei érettségi.

 

8:50 - Vizualizálva könnyebbek a problémák!

Képzeld el azt, hogy túl vagy az érettségin, megvannak az eredmények, és szuperul sikerült minden! Ha ez a vízió lebeg a szemed előtt, kevésbé leszel stresszes a vizsga közben! Bármi történik, hamarosan túl leszel rajta, most viszont nagyon kell koncentrálni! 

 

8:45 - Mozogj, hogy ne izgulj!

A mozgás segít abban, hogy elterelje a figyelmedet az izgulásról, emellett felfrissíti a keringésed, hogy jobban tudj gondolkodni a vizsga közben! Márton Viktorral a vizsga után várunk titeket az érettségi megoldásaival!

 

 8:40 - Érkeznek az érettségizők!

Érettségire érkező végzősök a Szinyei Merse Pál gimnázium előtt.Forrás: Lapat Dániel

 

Kevesebb, mint fél óra van hátra az érettségiig, reméljük mindenki időben megérkezik a tanterembe!

08:35 - Utolsó pillanatos tippek az érettségi előtt:

 • Legyen kikészítve az asztalon, ami kellhet! A vizsga közben nem mehetsz oda a táskádhoz, pláne nem vehetsz ki belőle semmit!
 • Szedd össze magad: ha pánikolsz, azzal nem lesz megoldva a feladatlap! Vegyél mély levegőt és koncentrálj oda, menni fog!
 • Jól olvasd el a feladatot, ha kell akár többször is! Sok esetben életet (pontokat és aztán jegyeket) menthet a helyes értelmezés. bagatell, ha csak emiatt szúrod el. Mateknál állandó aranyszabály: azzal a feladattal kezdj, amit tudsz és gyorsan megy! A végére hagyd a nehezebbeket, hogy esetleg ha elbíbelődnél vele, vagy nem jutnál a végére, akkor ne vesszen kárba a többi.

 

8:30 - Legális Puskák? A megoldás a kezedben van!

Ha jól ismered a függvénytáblázatodat, akár egy egész jegyet is dobhatsz az érettségiden! Márton Viktor, aki a matematika érettségi megoldásait fogja nektek elhozni mindenkit arra buzdít, hogy használja ki a segédeszközök által nyújtott lehetőségeket!

8:24 - Kövessetek minket közösségi médián, hogy ne maradjatok le az érettségi utáni hírekről sem!

Facebook és Instagram oldalunkon is folyamatosan friss tartalmakat teszünk közzé számotokra!

 

8:15 - A legfontosabb, hogy bízz magadban!

Úgy érheted el a legjobb eredményt, ha kizársz minden olyan információt, ami nem visz előre. Ne engedj be az agyadba olyan gondolatokat, ami gátol abban, hogy sikeres legyél az érettségin! Fogalmazz meg pozitív állításokat, és csak ezeket mantrázd, ismételd magadban a vizsga előtt! 

 

08:06 - Elküldted már nekünk a kabalafotódat?

Mindenkinek van kedvenc tárgya, csak nem mindenki vállalja fel. Ha van olyan kabalád, ami fontos neked és többször is hozott már szerencsét, akkor most se tegyél kivételt, ott a helye a táskádban! Küldj képet nekünk, hogy neked mi segít!
A fotókat az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben várjuk.

 

07:56 Milyen eszközöket vigyél magaddal:Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük nektek az összes tárgyról, hogy miket vihetsz magaddal, matematikára az alábbiak vonatkoznak:

Vizsgázónként a megengedett segédeszköz - közép- és emelt szinten is:

 • függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is),
 • szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép,
 • körző,
 • vonalzó,
 • szögmérő,

ezekről a diákoknak kell gondoskodniuk. Az eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

 

07:47 - Szaktanárunk összegyűjtötte nektek, hogy mi várható a mai matematika érettségin!

Nézd meg, hogy mire lehet számítani!

 

07:41 - Ezekkel a technikákkal könnyen legyőzheted a vizsgadrukkot!

Ha stresszoldó praktikákat szeretnél megtudni, akkor olvasd el ezt a cikkünket.
A főbb információk belőle:

 • vess be légzőgyakorlatokat
 • hidratálj
 • rágózz
 • Csak pozitívan!

 

07:37 - Érettségi tippek Márton Viktortól

 

07:22 - Az erő legyen veletek ma!

Ha humoruknál voltak, akkor, lehet, hogy az érettségi összeállítói gondoltak rá és lesz ma Star Wars-os példa? Ugyanis a mai nap, a nemzetközi Star Wars Day - Csillagok háborúja nap. "May the 4th be with you!"
A Csillagok háborúja filmek rajongói ezen a napon fejezik ki tiszteletüket az alkotók felé és ünneplik meg összetartozásukat. A filmben elhangzó "May the force be with you" (Az erő legyen veled) mondat eleje angolul nagyon hasonlóan hangzik, mint a "May the 4th", ami május negyedikét jelent, így esett a választás erre a napra. A Csillagok háborúja 6 mozifilmből, könyvekből, számítógépes játékokból álló kultúrtörténeti jellegzetesség, Mely George Lucas filmrendező ötlete alapján született. Az első filmet 1977-ben mutatták be és hamarosan rendkívül népszerű lett.

 

07:18 - Indulj időben!

Az utóbbi időben hozzászokhattál, hogy nem kell sehová időben odaérned, hisz kevés volt a program, de még a kötelező iskolai órákra sem kellett beérned, elég volt pizsama alsóban behuppannod az első órákra. Most viszont nincs pardon, ha elkésel, annak következményei lesznek, nem érdemes kockáztatni! Inkább indulj el az eggyel korábbi busszal, biztos, ami biztos alapon! Ha kicsit korábban érsz be, abból baj nem lehet. Amúgy is korábban kell beérned fél órával, ne úgy ess be az utolsó pillanatban, hogy szakad rólad a víz.

Ne várj a liftre!
Ami megtörténhet, az meg is történik, Murphy szerint legalább is biztosan. Egy stresszes reggelen sajnos sokszor még valósággá is válik a dolog, tehát az olyan apróságot is érdemes számításba venned, hogy elromlik a lift és benn ragadsz. Ki hisz majd neked, ha közlöd, hogy beszorultál a felvonóba? Ne kísértsd a sorsod, futás le a lépcsőn!

 

07:09 - Időjárás

A többórás ragyogó májusi napsütést inkább csak a fátyolfelhők szűrik. Csapadék nem alakul ki. Az élénk délnyugati széllel melegebb levegő érkezik hazánk térségébe: délután 17 és 22 fok között alakul a hőmérséklet.

Fotó / koponyeg.hu

 

 

07:05 - Milyen feladatok várhatók?

Az Oktatási Hivatal matematikára vonatkozó részletes érettségi követelményei alapján a feladatok összetétele várhatóan így alakul majd:

 • Gondolkodási módszerek, halmazok, logika, kombinatorika, gráfok 20%
 • Számelmélet, algebra 25%
 • Függvények, az analízis elemei 20%
 • Geometria, koordinátageometria, trigonometria 20%
 • Valószínűség-számítás, statisztika 15%

Ezek az arányok természetesen csak hozzávetőlegesek lehetnek, hiszen a feladatok egy jelentős része több témakörbe is besorolható, összetett ismeretkörre épül, továbbá a feladatsor választható feladatokat tartalmazó részei miatt az egyes vizsgázók számára – a választásaiktól függően – az arányok eltolódhatnak. Az első témakörbe tartozik a feladatoknak minden olyan részeleme, amely a szöveg matematikai nyelvre való lefordítását, matematikai modellalkotást igényel. A feladatsor feladatainak 30-40%-a szöveges, a hétköznapi élethelyzetekhez kapcsolódó, modellalkotást igénylő feladat.

 

06:59 - Érettségi latolgatás

Előreláthatólag lesz százalék számítás, aminél fontos hogy arra figyeljünk, hogy mi a százalék alapunk. Vektorok összegzése is jellemző volt az elmúlt években. Amihez tudunk kell azt, hogy hogyan adunk össze vektorokat. Egyszerűbb sorozatos feladat is nagy valószínűséggel elő fog kerülni. Továbbá biztos, hogy függvényekkel is fogunk találkozni, egy egyszerű behelyettesítéssel való helyettesítési érték meghatározással vagy egy függvény jellemzéssel

Fotó /

 

06:39 Készülődtök már?

Fotó /

 

 

06:37 - Mit fogyassz vizsganapokon?

Antal Emese dietetikus szerint a vizsga napján vannak, akiknek gombóc van a torkukban, és egyáltalán nem tudnak ebben a helyzetben enni. Náluk arra kell figyelni, nehogy különböző tápanyaghiányok alakuljanak ki, de semmiképp sem kell rájuk erőltetni az evést.
Inkább fektessünk hangsúlyt az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag folyadékok bevitelére, különösen a vizsga napján.

Az agy alapvetően glükózzal dolgozik, tehát közvetlenül vizsga előtt gyors felszívódású ételekre van szükségünk, mint egy banán, kis szőlőcukor vagy egy csoki.
A rendszeres, megfelelő reggeli pozitív hatással van többek között a kognitív képességedre. Sokan nem tudják, hogy a vizsgára készülésnek a reggeli egy szerves része. Sőt ugyanúgy befolyásolhatja a teljesítményt az is, hogy mit és mikor vacsoráztunk előtte.
Mivel az idegredszerre kiváló hatással bírnak, ezért a vizsga napján egyél:

 • dióféléket, olajos magvakat (E-vitamin);
 • déli gyümölcsöket, mint például a narancsot, a citromot vagy a kivit;
 • a bogyós gyümölcsöket, például az epret, az áfonyát, a szedret, a zöldségek közül például a káposztaféléket vagy a paprikát (C-vitamin);
 • kakaót, fekete csokoládét, zöld teát.

 

06:24 - Ne igyál energiaitalt

Igen, tudjuk, hogy nagyon korán van és azt is, hogy most igazán nagy szükség van a koncentráló képességedre. Egy valamit azonban tarts szem előtt: most biztos, hogy jobban izgulsz, mint egy átlagos hétköznapon! Ha erre a stresszes állapotrabedöntesz egy energiaitalt, az a szokásosnál jobban feltuningolja a szívritmusodat, ami nyugtalanná és dekoncentrálttá tehet. Ezzel rosszabb helyzetbe kerülsz, mint gondolnád. Ne szúrd el a napod egy ilyen bagatell aprósággal!

 

06:14 - A tűzoltók világnapja is ma van

Az RTL Klub Reggeli című műsorában a két házigazda: Papp Gergő és Peller Anna rögtön azzal kezdte a bejelentkezést, hogy ma van a tűzoltók világnapja és a matekérettségi. Sikeres vizsgát kívántak a tanulóknak, és Peller Anna elárulta, hogy anno ő a matekérettségitől tartott a legjobban.

Peller AnnaForrás: Borsonline

 

06:12 - Szóbeli nélkül

Az április eleji rendelkezések nyomán elmaradnak a szóbeli érettségik, de ez a matematika esetében egyébként is csak emelt szinten releváns. Most így emelten is egy esélyed van, de nézd a dolog jó oldalát: hamarabb indul a nyár!

 

06:03 - Mielőtt elindulnál otthontól ellenőrizd, hogy mit kell magaddal vinned, még akkor is, ha alapnak tűnik

Amit semmiképpen ne hagyj otthon:

 • étel, ital: Fontos, hogy legyen nálad valamilyen gyors utánpótlás, amivel megsegítheted a szervezeted: egy csomag szőlőcukor vagy csoki, fogyókúrázni nem ebben a néhány napban kell. Figyelj a folyadékpótlásra is, víz vagy tea megfelelő választás, energiaital és kávé nem: csak még nyugtalanabb leszel és járkálhatsz ki a mosdóba is. Ne indulj el üres gyomorral sem, nem fogsz tudni jól teljesíteni, ha ájulás közeli állapotban érkezel meg. Ha nem szoktál reggelizni, akkor is egyél egy joghurtot legalább.
 • íróeszközök: Legyen nálad kék színű toll, legalább 2-3 darab. Kifogyhat a tiéd is, de adhatsz kölcsön a szomszéd diáknak is, aki hirtelen pánikba esik, ha nem találja a sajátját. Ceruza, radír, körző, vonalzó, szögmérő, számológép, függvénytáblázat. Ebben a cikkünkben részletesen összeszedtük nektek minden tantárgyhoz.
 • maszk és kézfertőtlenítő: a járványhelyzetre való tekintettel ezekre már figyelned sem kell, hiszen az életünk részévé vált, de azért ne maradjon otthon, maszkot például nem biztos, hogy tudnak adni az intézményben!
 • személyi igazolvány: elkérhetik
 • Emelt szintű érettségi esetén: vizsgabehívó
 • Bérlet és buszjegy: bagatell, de ne ezen a napon kapjanak el, megpecsételné a napodat.
 • Kabala, ha szükséged van rá

 

05:52 - Ilyen érettségi nem volt... tavaly óta

Tavaly 80 ezer diák vizsgázott itthon egy frissen kirobbant világjárvány kellős közepén. Őket talán tavaly még bevitte a lendület a célegyenesbe, de az idei évet már teljes egészében otthoni, online oktatásban kellett tölteniük a diákoknak. Fizikailag és lelkileg is nagy teher, hogy az ideieknek az otthoni magányon túl meg kellett küzdeniük a szalagavatók hiányával, amely minden diák életében fontos mérföldkő; továbbá azzal is, hogy pont a gimnázium utolsó évében jóformán nem találkozhattak osztálytársaikkal. Tavaly nem tudtuk még, mi vár ránk, idén pedig már magabiztosabban reménykedhetünk abban, hogy jövőre nem ez lesz a helyzet. Bátran kijelenthetjük tehát, hogy magasan az idei diákoknak a legnehezebb az érettségi időszak.

Tavaly ugyanezen a napon a siófoki Perczel Mór Gimnáziumba érkezik egy diák az érettségire. Akkor még szokatlan volt, hogy maszkban, kézfertőtlenítés után lehetett csak belépni.Fotó / Németh András

 

 

05:38 A hét további menetrendjeSzerdán történelemből, csütörtökön angolból, pénteken pedig német nyelvből adhatnak számot tudásukról az érettségiző diákok.

 

05:33 - A középszintű érettségik rendje

Minden érettségi időszak május első teljes hetén kezdődik, amely idén 3-ától kezdődik. Az első héten minden vizsga 9 órakor kezdődik, hétfőn a magyarral kezdtek a diákok, ma a matematikával folytatódik a 2021-es érettségi időszak. A teljes vizsga 180 perces. Az első feladatlap megoldására 45 perc, a másodikra 135 perc áll rendelkezésre. Az első lapot háromnegyed óra elteltével összeszedik, majd ezt követően kiosztják a másodikat és elindul a 135 perc. A második rész két alrészre oszlik. Az első alrészben (A) 3 darab, több, egymásra épülő kérdésből álló feladat van. A második alrész (B) 3 darab feladatot tartalmaz, amelyek természetesen ugyanannyi pontot érnek. Ebből a háromból a vizsgázónak csak egy, általa kiválasztottat kell megoldania.

 

05:23 - Ezért érdemes a SuliLife-al tartani:Reggeltől estig nyomon követjük a nap legfontosabb történéseit:

 • hányan érettségiztek idén,
 • milyen a közlekedés,
 • mit ne hagyj otthon semmiképpen,
 • milyen feladatokat kell megoldaniuk az érettségizőknek közép és emelt szinten
 • mi a szaktanárok és a diákok véleménye az írásbeliről.

A hivatalos feladatlapok nyilvánosságra hozása után azonnal elhozzuk nektek a nem hivatalos megoldásokat, így már a vizsga napján megtudhatjátok, hogy melyik rész hogy sikerült, milyen eredményeknek kellett kijönnie.

 

05:17 - Beszámolunk a forgalomról, a hangulatról, a szabályokról.Ha van bármilyen infód, küldd el nekünk az info@sulilife.hu címre, vagy a közösségi média felületeinken üzenetben.

Folyamatosan frissülő cikkünket érdemes követni, mert a vizsga után azonnal feltesszük az egyes feladatokat és megoldásaikat,a melyeket szaktanárok segítségével oldunk meg nektek!

Hogy kik ők? Hamarosan őt is bemutatjuk nektek, kövessétek cikkünket!

 

05:08 - Szabályok, tudnivalók

A vizsga ma is 9 órakor kezdődik. Ebből a tárgyból a matematikai fogalmak és tételek alkalmazása a legfőbb kompetencia, amit számonkérnek, így fontos, hogy a használható segédeszközöket semmiképp ne hagyd otthon. Matekból lehet szükséged a legtöbb felszerelésre és ezek többségét használhatod is!

 

05:07 - Itt láthatod az érettségi első hetének további menetrendjét:Matematika: 2021. 05. 04. kedd, kezdés :9:00
Történelem:
2021. 05. 05. szerda, kezdés: 9:00
Angol nyelv:
2021. 05. 06. csütörtök, kezdés: 9:00
Német nyelv:
2021. 05. 07. péntek, kezdés: 9:00

 

05:00 - Friss adatok az érettségizők számáról

A mai matematika érettségivel folytatódik a 2021-es érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 68 037 fő, emelt szinten pedig 5 350 fő tesz vizsgát matematikából.

 

A tegnapi magyar nyelv és irodalom érettségi után ma 9 órakor matematika tárgyból adnak számot tudásukról az érettségizők.
Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.
Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!
Ha csak egy cikket olvasol el a holnapi matek előtt, akkor ezt az írásunkat ajánljuk, amelyben összegyűjtöttünk mindent, amit a matematika érettségiről tudnod kell.

Sok sikert kívánunk!