Itt tudhatsz meg mindent a történelem érettségiről! Cikkünk folyamatosan frissül!

2021. május 5-én, szerdán írják az érettségizők a történelem középszintű és emelt szintű vizsgát! Cikkünk folyamatosan fog frissülni: beszámolunk az érettségivel kapcsolatos legújabb tudnivalókról, a feladatokról, és a vizsga lezárását követően pedig azonnal megmutatjuk a nem hivatalos megoldásokat is!

Oldalunkat a vizsga napján 10-15 percenként érdemes a billentyűzet F5-ös gombjával vagy a böngésző ablak frissítés gombjával újra betölteni!

 

Érettségi 2021 megoldások itt!

Itt vannak a hivatalos töriérettségi megoldásai!

 

15:46 - Holnap angolPéter Dávid angol-és történelem szakos tanár elmondta, hogy mire kell figyelni a holnapi angolérettségin:

 

15:26 - Szaktanárunk így értékelte a mai töriérettségit:

 

14:58 - Voltak kifejezetten olyan kérdések az idei feladatsorban, amelyek megoldását nehezítette az online oktatás?

"Nyilvánvalóan a távoktatás meghatározta azt, hogy hogyan tudtak a mostani érettségizők felkészülni erre a vizsgára. Ebben a vizsgasorban voltak olyan feladatok, amelyekre alapból is kevesebb idő jut: ilyen a jelenkor, vagy a XX. század végének története. Idén voltak kérdések például a német újraegyesítésről és volt feladat intézmények párosítása is különböző leírásokhoz." - mondta Péter Dávid.

 

14:53 -Szavazzatok! Melyik feladatot választottátok?Mit választottatok törin? Itt tudtok szavazni

 

14:49 - Videóban a történelem megoldásokSzaktanárunk videóban is megoldotta Nektek a töriérettségit, itt tudjátok megnézni!

 

14:24 - Szaktanári vélemény a mai érettségiről

"Úgy gondolom, hogy 180 perc alatt ez a mai történelemérettségi jól megoldható volt, arra kellett figyelni néhány feladatnál, hogy nagyon pontosan olvassuk el a feladat szövegét, hogy mik az instrukciók. Ha ezt nem tettük, akkor esetleg hibát követhettünk el. Összességében azt gondolom, hogy egy nagyon jól összeállított, változatos feladatokat tartalmazó feladatsor volt ez, és a 180 perc pedig tökéletesen elég volt a megoldására." - nyilatkozta Péter Dávid.

 

13:29 - Mostanra már az emeltszintű törit is befejezték a diákok, jöhet egy kis pihenés.

SuliLife

 

 

13:23 - Galéria: így telt a mai töriérettségi

Kattints a képre a galéiáért!

Nagykanizsa, 2021. május 5. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a Nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában 2021. május 5-én. Történelemből középszinten 66 ezer, emelt szinten mintegy 8 ezer diák érettségizik. MTI/Mónus MártonForrás: MTI/Mónus Márton

 

13:03 - Újabb megkönnyebbült reakció érkezettTőletek:

 

12:56 - Így gondoljátok Ti...

Fotó /
Fotó /

 

 

12:53 - Még egy diák megosztotta velünk, hogy érzi magát a mai töri után: 

 

12:48 - Ezt gondoljátok Ti a mai történelem után...

Fotó /
Fotó /

 

 

12:43 - Péter Dávid történelem szakos tanár elmondja nektek, milyen volt a középszintű töriérettségi: 

 

12:38 - Újabb diák mondta el nekünk, hogy mit gondol a mai érettségi után!

  

12:21 - Megszólalt az első diák az idei töriérettségiről:

 

12:17 - Hamarosan jövünk a pontos feladatlappal és a nem hivatalos megoldásokkal!

A történelem érettségit Péter Dávid, a Közgazdasági Politechnikum angol- és történelem tanára fogja megoldani nektek papíron, illetve videós formában is.

 

12:16 - Ezek a szabályok vonatkoznak Rátok, ha elfelejtettétek megjelölni, hogy melyik esszét választottátok

 • Ha nem jelöltétek egyértelműen, hogy melyik kettőt szeretnétek, hogy értékeljék, akkor a következő szabályok érvényesek:
 • ha jelöltétek, de rosszul (például csak az egyikből kettőt), akkor a vizsgajavítónak úgy kell értékelnie, hogy a lehető legkevesebb pontot veszítsetek emiatt
 • ha pedig kettőnél többet is megoldottatok, de nem jelöltétek meg, hogy végül melyiket választjátok, akkor a feladat sorszámai alapján emelkedő számsorrendben fogják a feladatokat értékelni.

 

12:13 - Mit gondoltok az idei történelem középszintű érettségi feladatsoráról?

Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, véleményeteket az info@sulilife.hu e-mail címen, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben.

Ki érzi így magát?Fotó / SuliLife

 

12:07 - Beszedték a feladatlapokat a középszinten vizsgázóktól, az emelt szintű vizsgázók még egy órán keresztül dolgozhatnak.

Hamarosan jövünk a középszintű feladatokkal és megoldásokkal! Ügyesek voltatok!!

11:47 - Ma lett 25 éves Miller Dávid

A népszerű színész és műsorvezető, az Álarcos énekes második évadának győztese 1996. május 5-én látta meg a napvilágot. Tegnap nyilvánosságra került, hogy ő lesz az X-faktor jubileumi, tizedik évadának házigazdája.

Forrás: femina.hu

1:38 - Nagy Bogi (Ének iskolája, Sztárban sztár leszek, A Dal) is most tolja az érettségit. 

Fotó / Nagy Bogi Instagram oldala

 

11:36 - Mire lehet számítani a mai érettségin?

Péter Dávid történelem szakos tanár elmondja.

 

 11:27 - Top 10 szak a felvételin

Itt vannak a statisztikák a 2021-es felvételi jelentkezésekről. 112 ezren jelentkeztek felsőoktatási képzésre. Ebben a cikkünkben már írtunk róla, hogy az alábbiak voltak a legnépszerűbb szakok:

 • Gazdálkodás és menedzsment
 • Kereskedelem és marketing
 • Pszichológia
 • Ápolás és betegellátás
 • Mérnökinformatikus
 • Nemzetközi gazdálkodás
 • Pénzügy és számvitel
 • Programtervező informatikus
 • Kommunikáció- és médiatudomány
 • Gazdaságinformatikus

 

11:14 - A vírus előtti szinten a felvételizők száma

Az idei évben 112 ezren nyújtották be jelentkezésüket felsőoktatási képzésre. Míg a tavalyi évben 91,4 ezren felvételiztek, ami 20 ezer fős visszaesést jelentett a 2019-es évhez képest. Emögött az állhat, hogy a tavalyi évben csak azok érettségizhettek, akiknek a továbbtanuláshoz feltétlen szükséges volt vizsgát tenniük. Idén azonban ismét körülbelül 20 ezer fővel nőtt a felvételizők száma, ezzel visszatérve a 2019-es jelentkezőszámhoz.

 

 11:00 - Már csak egy óra van hátra az idei történelem érettségiből.

Forrás: SuliLife

 

10:54 - Mik a legfontosabb elvárások a történelemérettségi második részével kapcsolatban?

"A kifejtős esszéírás feladattípusban alapvetően négy esszé közül választhatnak a diákok. Az első kettő rövid esszé feladat, ami egyetemes történelemmel kapcsolatos, a második kettő pedig egy hosszú esszé feladat, ami a magyar történelemhez kapcsolódik. Mind a kettőnek meg van a könnyebbik és a nehezebbik oldala. A rövid feladattípusnál általában az szokott nehézséget okozni, hogy egy forrásból kell dolgozni, ami gyakran egy képi forrás vagy egyetlen rövid szöveges forrás, és viszonylag kevés hely áll rendelkezésre, hogy minden információt, amelyet egyébként egy esszében át kell adni, azt a diák beleírja. Emiatt néha ki szoktak maradni olyan dolgok, amiket a javítókulcs megkövetel. A másiknál, a hosszú magyar résznél, ott pedig nagyon fontos az esszé jó felépítettsége, ott már több forrásból kell dolgozni, minden forrást fel kell használni. Minden forrás esetében fontos, hogy a diák belerögzítsen valamit az esszéjébe, valamilyen következtetést levonjon belőle. És mindezekből egy koherens esszét kell írnia." - válaszolta Péter Dávid.

 

10:46 - Vizsga előtti gondolatok: "Az esszétől félek a legjobban"

Megkérdezettünk az esszé feladatokat tartja a legnagyobb kihívásnak, ő is arról számol be, hogy már elfáradt a harmadik vizsganapra. 

 

10:35 - Melyek a történelem azon kiemelt időszakai, melyekre biztosan számíthattak a diákok, hogy benne lesz a mai rövid feladatsorban?

"Biztosan lesz az ókorral kapcsolatos kérdés. Általában ez sosem marad el az érettségin, az első feladat az ókor kultúrájával kapcsolatos kérdés szokott lenni. Emellett a középkor kultúrája és gazdasága is meg szokott jelenni. Ami még nagyon sokszor, tendenciózusan megjelenik, az a dualizmus korszakának kérdései, illetve a felfedezések története. Valamint még a kereszténység történetével, annak kialakulásával kapcsolatos feladat is rendszerint szokott lenni." - nyilatkozta Péter Dávid.

 

10:30 - Hivatalosan most fejezték be az első feladatlapot az érettségizők.

Letelt a 90 perc. Reméljük, mindenki sikerrel tudta venni az első akadályt!

 

10:28 - Mi az, ami mindig elő szokott fordulni az első feladatrészben?

Szaktanárunk szerint mindig van egy komplex feladat, ami általában nehezebb szokott lenni a diákok jelentős részének, mert ott olyan logikai kapcsolatokat kell megtalálni, amikhez szükséges egy elég biztos tárgyi tudás. Azok a részek alapvetően könnyebbek, amelyek szövegértésről szólnak alapvetően vagy grafikonról leolvasható válaszokat kell a megfelelő helyre betenni.

Péter Dávid, aki a történelem feladatlap megoldásait hozza el nektek!Forrás: Chripko Lili

 

10:22 - Érettségi előtt: már több a fáradtság, kevesebb az izgulás

A mai történelem írásbeli az érettségizők harmadik vizsga napja, megszólalónk is bevalotta, már kevésbé izgul, mindent átnézett, inkább a fáradtság dominál. 

 

 10:12 - A szóbeli vizsgarész eltörtélésről

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a szóbeli vizsgarész eltörléséről, Péter Dávid ezt mondta: "A szóbeli eltörlése nagyon sok diák számára kedvező lépés, egyrészt azért, mert általában nehezebb szóban összefüggően elemezni a kihúzott kérdéseket, másrészt pedig mert így az érettségizők számára a nyári szünet gyakorlatilag egy hónappal előbb már elkezdődik. Továbbá a gimnáziumi évek alatt sokkal kevesebb idő jut arra, hogy a diákok szóban adjanak számot a tudásukról, így ezen a téren általában lényegesen kisebb rutinnal rendelkeznek a diákok. Ugyanakkor viszont a szóbeli lehetőséget teremtett arra, hogy az esetleg a vártnál rosszabbul sikerült írásbeli eredményt felhúzza, így javítva a végső százalékon."

 

 

10:01 - Mennyire gátolta az otthontanulás a felkészülést?

"Semmiképp sem segítette, de iskolája válogatja. Tudok olyan iskolákról, ahol nagyon lelkiismeretes és szakmailag magas színvonalú volt a felkészítés. míg olyan iskolák is vannak, ahol az óratartás is sokszor elmaradt." - nyilatkozta Péter Dávid, szaktanárunk.

 

9:56 - Csokival és atlasszal készültek a diákok a mai napra

 

Az atlaszon kívül a történelem vizsgához nem lehet segédeszközt használni.

09:45 - Mi kell a ketteshez?

Minimum 25 százalékot kell elérni a középszintű mai történelem érettségin.
Mivel idén sem lesznek szóbelik, ezért fontos, hogy minél több pontot érj el az írásbelin.

 

09:41 - Mi lehet a mai írásbelin?

Péter Dávid, a történelem tanár, aki az érettségi napján azonnal megoldja nektek a töri feladatsort, sok éves tapasztalata alapján azt mondja, hogy "Általában azok a feladatok szoktak problémásabbak lenni, ahol vagy konkrét tárgyi tudásra kérdeznek rá, vagy pedig, ahol összetettebb a feladat, és így komolyabb logikai érzék kell a jó megoldáshoz. Ilyenek általában a táblázatok és grafikonok értelmezése.".

 

09:34 - Varga Izabella lánya is ma írja a történelem írásbelit

A Barátok közt napi sorozatában újra ügyvédként tevékenykedő Dr. Balogh Nóra karakterét megformáló színésznő lánya is ma ragadott tollat a történelemérettségihez.

 

Forrás: RTL.hu

 

09:30 - Milyen pontozási szabályoknak kell megfelelni a középszintű történelem érettségin?  

A vizsgán összesen 100 pont szerezhető, melyből 50 pont kapható 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra. A másik 50 pont kifejtendő feladatért jár, melyben egy rövid és egy hosszú kifejtést kell megírni egyetemes illetve magyar történelmi kérdésekkel kapcsolattal (két-két téma közül lehet választani).

Ne felejtsétek, a vizsgákat követően jövünk a feladatlapokkal és a nem hivatalos megoldásokkal! Kövessétek cikkünket, folyamatosan frissül!

 

9:25 - Ilyen volt tegnap a matek érettségi!

Eger, 2021. május 4. matematika írásbeli érettségi vizsgán.Forrás: MTI/Komka Péter

 Kattints a képre a geléria megtekintéséhez!

09:16 - Még egy diák mondta el nekünk a véleményét arról, hogy mi várható a mai törin: 

 

09:13 - Csehy András fia ma írja a történelem érettségit

A Mokka riportere tegnapelőtt árulta el, hogy fia is idén teszi meg érettségi vizsgáit.

Fotó / YouTube

 

09:06 - Itt az első megszólaló diák, akit az érettségi előtt kérdeztünk

 

09:00 - Ebben a pillanatban kezdődik a 2021-es év történelem érettségije.

Eljött a perc, most kezdődik a 2021-es közép- és emelt szintű töri írásbeli érettségi! Kéz- és lábtörést kívánunk az érettségizőknek, a rokonoknak és ismerősöknek pedig kitartást a várakozáshoz!

 

08:46 - Egy kis motiváció mára

Fotó /

 

08:39 - Az UniLife.hu Felsőoktatási portál sok sikert kíván az érettségizőknek!

Ki érzi így?Fotó /

 

08:38 Botránymentes érettségi lesz?
20 perc múlva kezdődik a történelem írásbeli érettségi. Reméljük, 2021 nem kerül be a botránykönyvbe, mint például a 2005-ös érettségi, amikor a diákok 30-50 ezer forintért megvehették a feladatlapot a vizsga előtt. Szerencsére még időben kiderült a turpisság, és a központban történelemből új feladatsort állítottak össze a vizsga napjára.

 

08:33 Milyen témakörökre lehet számítani?
Az oktatas.hu oldalán közzétett információk alapján a témakörök az alábbi arányban fordulhatnak elő:

 • Politika-, esemény-, állam, jog- és intézménytörténet kb. 40%
 • Társadalom-, életmód-, mentalitás- és művelődéstörténet, munkaügyi alapismeretek kb. 25%
 • Gazdaság-, technikatörténet és a környezeti kultúra története, pénzügyi és gazdasági ismeretek kb.25 %
 • Eszme- és vallástörténet kb. 10 %

 

08:23 - Te is viszed a kabaládat?

Küldj képet nekünk, hogy te milyen kabalákat vittél a mai napra!
Ezeket a fotókat az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben várjuk.

Fotó /

 

08:21 - Megérkeztek a hivatalos matematika megoldások!

Itt vannak a matekérettségi megoldókulcsai.


08:17 - Ezen a napon 316 éve:

Meghalt I. Lipót magyar király, akinek az uralkodása idején szabadult fel az ország a török hódoltság alól.

 

08:14 - A ma érettségiző diákok már bent vannak a teremben, mert 9 órakor kezdődik a történelem írásbeli érettségi.

Szaktanárunk összegyűjtötte, hogy mi várható a mai írásbelin. Péter Dávid úgy gondolja, hogy arra lehet a leginkább támaszkodni, hogy a követelmények ismertek. Szerinte idén elgondolkodtató, és valóban a készségeket is mérő feladatokkal fognak találkozni a diákok. 

 

08:12 VIII. Henrik elég rafkós volt, lássuk be

Fotó /

 

08:10 - Ilyen az 1-es főút:

Az 1-es főút Budaörsi szakaszán, a Szabadság úton, több helyen is a buszmegállókat építik át, ami útszűkületet okoz a 3-as és az 5-ös km között.

08:08 - Az atlasz legyen veletek

Ne hagyd otthon!Fotó /

 

08:03 - Ezen a napon 257 éve:1764-ben, május 5-én alapította meg Mária Terézia a Szent István-rendet.

 

07:59 - A legfontosabb: Bízz magadban!

A kulcs a pozitív gondolkodás! Zárj ki minden olyan információt, ami nem visz előre!
 

07:52 - Ezen a napon 117 éve:Meghalt Jókai Mór író, újságíró, szerkesztő

Jókai Mór regényíró, a magyar romantikus próza legkiemelkedőbb képviselője, az MTA tagja, 1825. február 18-án született Komáromban. Meghalt 1904. május 5-én Budapesten.Forrás: Getty Images

07:45 - Élénkül a forgalom, sok vidéki fog a fővárosban érettségizni.

Az M0-s autóúton:
- a Hárosi Duna-hídon zajvédő falat telepítenek. Az M5-ös autópálya felé a budafoki kijárat után a halásztelki kijáratig a külső-, az ún. gyűjtő-elosztó sávot lezárták, de mellette három forgalmi sáv továbbra is használható. A 6-os főúti felhajtónál a gyorsítósávot is lerövidítették, valamint a 16-os jelű halásztelki kijáratnál is csak egy rövid szakaszon lehet kihajtani az autóútról. Az M1-es felé a Hárosi Duna-hídon három sáv használható.
- a Ráckevei Duna-hídon a burkolatot javítják. A 19-es és a 22-es km között az M5-ös felé a középső- és a legbelső sávot lezárták, a forgalmat a már felújított külső- és a leállósávra terelték át. Érdemes hosszabb menetidővel számolni.
- az M4-es autóúti és a 11-es főúti csomópont között karbantartási munkákat végeznek. A munkavégzés mindkét irány forgalmát érinti. A lassan mozgó terelés mellett a belső sávot kerítik el az aktuális munkaterületnél.

Indulj időben, el ne késs!

 

07: 39 - Mennyire mennek a földrajzi felfedezések évszámai?

A földrajzi felfedezésekből akár esszé témát is kaphatsz. Fel vagy rá készülve? Itt gyakorolhatsz még egy utolsót, hogy biztos minden menjen!

 

07:35 - Ezen a napon 200 éve:Meghalt Bonaparte Napóleon, francia császár, hadvezér és tábornok, Szent Ilona szigetén száműzetésben. Nézd át a hozzá kapcsolódó tananyagot, lehet, hogy találkozol vele a mai érettségiben!

Napóleon csatába indulForrás: Getty Images

 

07:30 - 75 ezren írják ma a töri érettségit

Összesen csaknem 75 000 diák indult ma útnak írásbeli érettségi vizsgát tenni történelemből a lakóhelyéről az oktatási intézménybe, ahol emelt vagy középszinten méretteti meg tudását. Az általános iskola alsó osztályosai kivételével a jelenléti oktatás csak jövő hétfőn, május 10-én kezdődik az iskolákban, így az érettségizők elkerülhetik a reggeli tumultust az utazás közben.

 

07:25 - Egy mém, amit csak az ért, aki szereti a törit és a sárkányokat:

Forrás: History in Memes

07:22 - Ismered ezeket az Árpád-házi királyokat?

Az Árpád-ház uralkodóiról a tudásodat még egyszer utoljára itt tesztelheted. 

Ne szalaszd el a lehetőséget, minden gyakorlás számít!Forrás: --

07:18 Ezen a napon 112 éve:

Megszületett Radnóti Miklós, költő, tanár, a modern magyar líra kiemelkedő képviselője.

 

07:14 - Használd a lépcsőt!Murphy törvénye, hogy ami megtörténhet az meg is történik, így számításba kell venned azt a kellemetlen eshetőséget, hogy véletlenül a felvonó fülkéjébe ragadsz akár hosszú órákra. A vizsga előtt harminc perccel már a helyszínen kell lenned, ezért rettenetes lenne, ha ilyen banális ok miatt késnéd le életed egyik legfontosabb eseményét! Összeszedtünk neked mindent, amivel sajnos könnyen el tudsz késni, figyelj rá, hogy ezeket kerüld!

 

07: 10 - Ilyen az M8-as autópálya:

Az M8-as autópályán, a Dunán átívelő Pentele hídon a dilatációs szerkezetet javítják. A Dunaújváros felé vezető oldalon a külső sávot, a 79-es és a 80-as km között lezárták.

 

07:06 - Itt az irodalom és a matek videós megoldása

Tegnap elhoztuk neked a matekérettségi megoldásait, Hétfőn pedig a kitöltött magyar feladatsort is megmutattuk neked.

 

07:03 - Ma érettségizel töriből? Ezekre figyelj!

Összeszedtük neked, hogy mik az elvárások, milyen témaköröket kell biztosan tudnod, és még arról is találgattunk, vajon idén milyen feladatok kerülnek elő!

Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnázium és általános iskolaForrás: Török János

 

06:59 - Vegyél pár mély lélegzetet!

Tudjuk, hogy a gyomrodban egy nagy görcsöt érzel, szakíts egy pár percet a vizsga előtt egy kis stresszoldásra. Mutatjuk, mit kell tenned az ellazuláshoz, ezt akár útközben a buszon vagy az autóban is megteheted.

 

06:55 - Ugye ezeket a történelem atlaszokat használod?A 2020/2021. tanév május-júniusi vizsgaidőszakában a történelem érettségi vizsgán használható segédeszközökről a vizsgaleírás rendelkezik. A vizsgaleírás szerint a történelem érettségi vizsgákon kizárólag „az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz" használható. A jogszabályi feltételeknek megfelelő atlaszok az alábbiak:
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/1
- Történelmi atlasz középiskolásoknak FI-504010903/2

 

06: 51 - Ezen a napon 203 éve:

Megszületett Karl Marx, német gondolkodó, közgazdász, újságíró. Nézd át a hozzá kapcsolódó tudnivalókat, mert lehet, hogy visszaköszön a feladatlapon!

Forrás: Getty Images

 

06:47 - ma is videós megoldásokkal jelentkezünk!

 

Szaktanárunk Péter Dávid az érettségi vizsga után megoldja nektek a feladatlapot!

06:42 - Indulj időben!

Ne bízz meg a telefonos navi becslésében, indulj el legalább 20-30 perccel korábban, Murphy törvénye szerint tuti ma fog történni valami elakadás a forgalomban!

És nem azért tanultál annyit, hogy egy késés miatt bukd el a vizsgát, ugye? Szóval, indulás!

 

6:36 - Ilyen az M7-es autópálya:

- Balatonendréd térségében még hétfőn hajnalban kigyulladt és kiégett egy kamion, ami megrongálta a burkolatot. A javítási munkák idejére, Budapest felé a 116-os km-nél egy közel 50 méteres szakaszon a külső- és a leálló sávot elkerítették.
- a 156-os km-nél lévő Táskai pihenőt műszaki hiba miatt mindkét oldalon lezárták.
- Nagykanizsa térségében ma aszfaltoznak. A Letenye felé tartó oldalt napközben egy közel 5 km-es szakaszon lezárják, a forgalmat a 206-os jelű Nagykanizsa-kelet és a 211-es jelű Nagykanizsa-centrum csomópont között a 7-es főútra terelik, várhatóan fél 9-től délután fél 6-ig.

 

06:30 - Mielőtt elindulnál otthontól ellenőrizd, hogy ezeket biztosan betetted-e a táskádba!

Indulásra készen vagy? Gyorsan fussuk át a listát, mit nem hagyhatsz ma otthon!

 • töriatlasz
 • íróeszközök (legalább két kék vagy fekete toll)
 • maszk és kézfertőtlenítő
 • személyi igazolvány
 • vizsgabehívó
 • csoki vagy szőlőcukor és ital

 

06: 21 - Meg tudnád mondani, ki nyerte ezeket a történelmi csatákat?

Fel vagy eléggé készülve a mai megmérettetésre? Azt javasoljuk, még utoljára teszteld le a tudásod, hiszen jobb, ha most derül ki, hogy valamit nem néztél át. Minden gyakorlás számít!

 

06:15 - Segíts az agyadnak!

Tudjuk, hogy a vizsga előtt gondolni sem bírsz az evésre. De az agyadnak a maximális teljesítményhez a vizsga előtt szüksége van gyors felszívódású tápanyagokra, mint egy banán vagy egy csoki, szóval, ha nem is bírsz reggelizni, legalább a táskádban legyen valamilyen energiabomba, de legalább szőlőcukor! Ebben a cikkünkben összegyűjtöttük, milyen enni- és innivalót érdemes magaddal vinni a tanterembe!

 

6:09 - ilyen az M6-os autópálya:

Az M6-os autópályán, Himesházánál a 180-as km-nél lévő híd dilatációs szerkezetét javítják. A Pécs felé tartó oldalt lezárták, a forgalmat átterelték a szemközti, főváros felé tartó oldalra, ahol irányonként így csak egy-egy sáv használható.
(Forrás: M6 Mecsek Autópálya Üzemeltető Zrt.)
Induljatok időben!

 

06:01 - ne mesterségesen pörgesd fel magad!

Tudjuk, hogy korán van, de ne energiaitallal próbáld tuningolni magad, ugyanis ha túltolod akár nyugtalanság, remegés is társulhat a kellemes íz mellé, miközben valódi, minőségi energiát aligha kapsz tőle. Az izgalom miatt felfokozott állapotban van mind az elméd, mind a szervezeted, így egyáltalán nem biztos, hogy szükséges a további pörgetés. Videón is mutattunk néhány egyszerű trükköt, hogy felfrissítsd magad a nagy megmérettetés napján!

 

05: 53 - Ezen a napon 274 éve:

 Megszületett II. Lipót magyar király, egyidejűleg német-római császár és cseh király. Jobb, ha átnézed, lehet szerepelni fog a feladatsorban!

 

05:45 - Nem lesz szóbeli!

Az április eleji rendelkezések nyomán történelemből is elmarad a szóbeli érettségi.
Valószínűleg a többség örül ennek a döntésnek, de ha esetleg Te pont sajnálod, akkor gondolj erre:

 • Egy dologgal kevesebb, amit elronthatsz
 • És ennyivel is hamarabb is kezdődik a már annyira várt és megérdemelt vakáció!

 

 5: 34: Ilyen a forgalom az M5-ös autópályán:

 • Lajosmizse térségében sövényvágó géplánc dolgozik napközben. Reggel Röszke felé, délelőtt, illetve kora délután a Budapest felé tartó oldalon a belső sávot helyenként zárva tartják a 67-es és a 74-es km között.
 • Táborfalva és Balástya között a burkolati hézagokat öntik ki, valamint kátyúznak. Röszke felé az 56-os km-nél, valamint Budapest felé a 150-es és a 146-os km között napközben a külső sávot lezárják 9 és 17 óra között.
 • Kecskemét és Kunszállás között a hidakat vizsgálják. Mindkét oldalon sávlezárás mellett dolgoznak majd a 73-as és a 108-as km között.
 • a víznyelő rácsokat tisztítják. Kistelek és Szeged között a Röszke felé tartó oldalon napközben a belső sávot helyenként lezárják.
 • Kecskemét, Kiskunfélegyháza és a Petőfiszállás térségében ma a védőkorlátokat javítják. Munkaidőben, az aktuális munkaterületeknél sávlezárásra készüljenek, mindkét oldalon.

(Forrás: AWAY Zrt.)

Induljatok időben!

05:28 - Beszámolunk a forgalomról, a hangulatról, a szabályokról!

Ha van bármilyen infód, küldd el nekünk az info@sulilife.hu címre, vagy írj Instagram és Facecook felületeinken üzenetben!

 

5:17 - Ilyen az időjárás:Országszerte változóan felhős, de derűs időre lehet számítani a mai napon, bár délután előfordulhatnak záporok. Megfagyni sem fogtok, a hőmérséklet 19 és 23 fok között lesz.

 

05:10 - Miért érdemes a SuliLife-al tartani?

Reggeltől estig nyomon követhetitek a nap legfontosabb történéseit:

 • hányan érettségiztek idén,
 • milyen a közlekedés,
 • mit ne hagyj otthon semmiképpen,
 • milyen feladatokat kell megoldaniuk az érettségizőknek közép és emelt szinten
 • mi a szaktanárok és a diákok véleménye az írásbeliről.

A feladatok hivatalos nyilvánosságra hozása után nem sokkal jövünk a nem hivatalos megoldásokkal, így első kézből tudhatjátok meg, hogy mi az, amit elrontottatok és mit tudtatok hibátlanul.

 

05:00 - A mai érettségi rendje

Ma van az írásbeli érettségi harmadik napja, ma a történelem érettségi. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 66 396, emelt szinten 8 301 diák vizsgázik ma.
A vizsga 9-kor kezdődik, megoldására középszinten 180 perc, míg emelt szinten 240 perc áll rendelkezésre.
A feladatlap két részből épül fel. Első felében 12 rövid kérdésre kell választ adnia a vizsgázónak, míg a második felében esszéfeladatok találhatók. 4 esszé található.

A középszinten vizsgázók egyszerre kapják meg a feladatsort és az esszé témákat is, és ők maguk oszthatják be az idejüket. A középszintű feladatsorban 4 esszé található. A 4 esszéből 2 rövid és 2 hosszú. A diákoknak 1 rövidet és 1 hosszút kell választaniuk, és azokat kidolgozniuk.

Emelt szinten azonban két részletben kapják meg a diákok a vizsgakérdéseket, az első feladatlap megoldására 100 perc áll rendelkezésükre, ez tartalmazza a 12 rövid kérdést. A második feladatsor megoldására 140 perc áll a diákok rendelkezésére, itt egy rövid, egy hosszú és egy komplex esszét kell kidolgozniuk.

A vizsgát követően azonnal keresd a megoldásokat a SuliLife-on, szaktanár segítségével a szükséges magyarázatokat is elhozzuk videóban nektek.

Hogy ki lesz a szaktanárunk? Hamarosan őt is bemutatjuk nektek!

 

2021. május 5-én, szerdán tartják meg a történelem írásbeli érettségit. A vizsga 9 órakor kezdődik és 3 órán keresztül tart, tehát 12 órakor végeznek a diákok.

A vizsgán összesen 100 pont szerezhető, melyből 50 pont kapható 12 egyszerű, rövid választ igénylő feladatra. A másik 50 pont kifejtendő feladatért jár, melyben egy rövid és egy hosszú kifejtést kell megírni egyetemes illetve magyar történelmi kérdésekkel kapcsolattal (két-két téma közül lehet választani).

Az idén - a tavalyi évhez hasonlóan - a koronavírus járvány miatt a szóbeli vizsgák elmaradnak, így az írásbeli megírása után az érettségizők fellélegezhetnek.

Aki az írásbeli vizsgán nem éri el a 25 százalékot, de a 12 százalékos eredményt igen, az mehet majd szóbeli vizsgára, amivel javíthat.

Ha csak egy cikket olvasol el a holnapi magyar előtt, akkor ezt az írásunkat ajánljuk, melyben összegyűjtöttünk mindent, amit a történelem érettségiről tudnod kell.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben/ üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!