Itt van a legfrissebb szaktanári vélemény a magyarérettségiről!

Túl vagy a magyarérettségin? Az első nap már meg is van! Még ne dőlj hátra, vidd tovább a lendületet a többi napra is! Addig is, elhoztunk nektek egy szaktanári véleményt a mai magyar feladatsorról!

Nincs is annál rosszabb, mint amikor az ember túl van egy nagy megmérettetésen és várni kell az eredményre. Szinte végtelennek tűnik, igaz? Ne légy türelmetlen, a tanulásnak meglesz a gyümölcse, hidd el! De lássuk, mit gondol a mai feladatokról Kodácsi Boglárka, akit korábbi cikkünkben már bemutattunk nektek.

Mit gondolsz, az idei évben mennyire volt nehéz a magyar érettségi, a tavalyi évekhez képest?

Én azt gondolom, hogy nagyjából hasonló nehézségűek voltak, mint az előző évekbeli feladatok. Nem igazán érte váratlan kihívás az érettségizőket: verselemzést kaptak és novellaelemzést.

Szerinted melyik volt idén a legnehezebb feladat, és miért?

Talán a két vers összehasonlítása volt a legnehezebb a feladat, de pusztán azért, mert ez a feladattípus az, ami nehéz. Itt nagyon sok szempontra kellett ügyelni és nagyon sok műveletet kellett elvégezniük a szöveg összehasonlítás során. Ügyelniük kellett arra, hogy a szempontok mentén vessék össze a két szöveget, ne egymást követő két elemzést írjanak. Az is nagyon fontos, hogy ennek következtében, ez egy egységes elemzés legyen.

Az online oktatás hogyan hatott az érettségizőkre?

Nagyon nehéz dolga volt a most érettségizőknek. Leginkább azért, mert lelkileg rosszul hatott rájuk ez az időszak. Nem biztos, hogy olyan állapotban minden érettségiző, mint amilyen állapotban a járvány hatásai nélkül lett volna. Szakmailag azt gondolom, hogy érdemi nagy befolyása és hatása már nem volt az érettségizők munkájára. Az utolsó évben természetesen vannak kötelező témakörök, de inkább az érettségire való intenzív készülés zajlik. Éppen ezért, hogyha ők ki tudták használni a rendelkezésükre álló időt, hogyha volt lehetőségük arra, hogy otthon készüljenek, akkor akár még előnyükre is válhatott, hogy talán egy picit több szabadidejük volt, amit az érettségire való készülésre fordíthattak.

Mi a véleményed a szóbeli vizsgarész eltörléséről?

Azt gondolom, hogy ez iskola- és diákfüggő. Van olyan diák, aki nagyon örül annak, hogy eltörölték a szóbelit, úgy éli meg, hogy ez egy stresszforrással kevesebb az életében. Megírta kiválóan az írásbelit, és örül a pontjainak. Azonban lehet olyan, aki szeretett volna a szóbelivel jobb eredményt elérni a végén, nekik valószínűleg ez nem vált előnyükre.

Holnap matek, ha izgulsz annyira, hogy szeretnél még átnézni néhány dolgot, ebben a cikkünkben összeszedtünk mindent, de a legjobb az lesz, ha pihensz egy kicsit, hogy holnap újult erővel tudj nekifutni a következő tárgynak!