A nap, amitől a legtöbb diák retteg: ma van a matekérettségi!

Ha kedd, akkor matekérettségi! Elérkezett a nap, amire a legtöbb végzős diák (ki erősebb, ki enyhébb) gyomorgörccsel gondolt. Emelt és középszinten adnak számot tudásukról a vizsgázók reggel 9-től.

Középszint

Középszinten két feladatlapot kell kitölteniük a vizsgázóknak. Az elsőre 45 perc áll rendelkezésre (ezen idő eltelte után e feladatok megoldására nincs tovább mód): az a feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, amely az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. Ebben a feladatlapban előfordulhat néhány igaz-hamis állítást tartalmazó vagy egyszerű feleletválasztós feladat is, de a feladatok többsége nyílt végű.

A második feladatlap megoldási időtartama 135 perc. Ez további két részre oszlik, melynek megoldása folyamatos, az adott időn belül nem korlátozott. A II./A rész három, egyenként 9-14 pontos feladatot tartalmaz. A feladatok több részkérdésből állnak. A II./B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A feladatok a középszintű követelmények keretein belül összetett feladatok, általában több témakört is érintenek és több részkérdésből állnak. Itt olvashatsz el mindent a középszintű matekérettségiről.

Emelt szint

Emelt szinten a vizsgázó a rendelkezésére álló 240 percet tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. Ezek az emelt szintű követelmények alapján egyszerűnek tekinthetők, többnyire a középszintű követelmények ismeretében is megoldhatók. A négy feladat közül legalább három több részkérdést is tartalmaz.

A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontértékű feladatból áll. Ezek közül legalább kettőben a gyakorlati életben előforduló szituációból származik a probléma, így a megoldáshoz a vizsgázónak a szöveget le kell fordítania a matematika nyelvére, azaz matematikai modellt kell alkotnia, abban számításokat végeznie, s a kapott eredményeket az eredeti probléma szempontjából értelmezve kell válaszolnia a felvetett kérdésekre. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. A feladatok több részkérdést tartalmaznak, és általában több témakör ismeretanyagára támaszkodnak. Itt olvashatsz el mindent a emelt szintű matekérettségiről.

A felkészülési időszak alatt mi is próbáltunk segíteni, ahol tudtuk. Minden cikket lehetetlen most ide belinkelni, de elkészítettük a matekérettségi svájci bicskáját. Itt a cikk, amiben mindent megtalálsz, ami kell a sikerhez!

Segédeszközök?

Van egy rossz hírünk: az összes érettségi közül a matek az, ahol a legnagyobb eséllyel hagy otthon valamit az ember. Kell függvénytáblázat (akár többféle kiadású is lehet), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő. Ezekről mind-mind saját magadnak kell gondoskodni - érdemes háromszor is átnézni, megvan-e minden.

Ha már matek: a számok nyelvén

Matematikából középszinten 68 037-en, emelt szinten 5 350-en érettségiznek. A vizsgaidőszak speciális rendjét meghatározó kormányrendelet szerint általában csak az írásbeli vizsgákat szervezik meg.

 

Néhány esetben azonban lesznek szóbeli vizsgák is:  

  • Minden olyan vizsgatárgy esetében, amely középszinten csak szóbeli vizsgarésszel rendelkezik (célnyelvi civilizáció, bibliaismeret, judaisztika, népművészet, hittan)
  • Testnevelés vizsgatárgyból
  • Sajátos nevelési igényű vizsgázók esetében igazgatói döntés alapján
  • Bármely vizsgatárgyból tett középszintű érettségi esetén, feltéve ha a vizsgázó írásbeli teljesítménye elérte a 12 százalékot, de nem érte el a 25 százalékot

Első a biztonság

Az érettségi írásbeli vizsgaszervezés során, az egészségügyi hatóságok állásfoglalásai alapján alkalmazandó összes egészségvédelmi intézkedést itt olvashatjátok. Alább a legfontosabb szabályokat emeltük ki:

  • A vizsgák előtt a diákok ne csoportsuljanak! A lehető legrövidebb úton és idő alatt foglalják el helyüket!
  • A vizsgateremben a vizsgázók számának korlátozása (max. 10 fő), valamint a minimum 1,5 méter távolság biztosítása a vizsgázók közötti fertőzés kockázatát minimalizálja.
  • A védőmaszk viselése a vizsgaszervezők és a felügyelő tanárok számára kötelező!
  • Az írásbeli vizsgadolgozatok beszedésekor fokozottan figyelni kell arra, hogy mindig csak egy vizsgázó adja be a vizsgadolgozatát, a vizsgateremben addig a többi vizsgázónak a helyén kell várakoznia.

 

Sok sikert kívánunk mindenkinek! 

Idén érettségizel? Segítünk!

A SuliLife nem csak a felkészülésben és a stresszkezelésben lesz a segítségedre: a 2021-es érettségi vizsgák után azonnal keresd nálunk a megoldásokat! Az idei magyar, matek és töri érettségi feladatsorokat szaktanárok segítségével oldjuk meg. Kövess minket, hogy cikkeinkből, videóinkból megtudd, hogyan teljesítettél!
A vizsgák napjain pedig minden rólad szól majd: hogy indulj el, mit vigyél magaddal, és azt is megtudhatod, hogyan vélekednek a tanárok és diáktársaid az idei érettségiről.
Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy facebook, tiktok és instagram oldalainkon kommentben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.
Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

SuliLife. Megy ez neked.