Érettségi 2021: Így vélekednek a diákok a matekérettségiről országszerte!

Megoldhatónak, de a tavalyinál nehezebbnek találták a 2021-es matematika írásbeli érettségit az MTI által megkérdezett igazgatók, szaktanárok és diákok. Egyes feladatok komoly fejtörést okoztak a vizsgázóknak.

Szabó József, a Debreceni Egyetem Kossuth gyakorló gimnáziumának matematikatanára az azt mondta: korrekt, bár a tavalyinál némileg nehezebb feladatokat kaptak a vizsgázók. A diákok véleményét is tolmácsolta: az első rész rövid feladatait, mindenki megoldotta, ezek senkinek nem okozhattak gondot. A legnagyobb problémát egy kötelezően megoldandó logaritmusos egyenlet jelentette. Bár sok hasonlót megoldottak korábban, ezúttal a feladathoz olyan hosszú szöveg kapcsolódott, hogy egyszerűen megijedtek tőle a diákok, volt, aki el sem tudta kezdeni a megoldást.

A képen: Zákány Kata és Sulák Emilia a Tóparti gimnázium végzős hallgatói a magyar érettségi utánForrás: Nagy Norbert

Hasonló tapasztalatokról számolt be Krizsán Erika, a Debreceni Szakképzési Centrum Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumának matematikatanára is: az első részt könnyűnek ítélték a diákok, de a megoldáshoz kellett a 45 perc. A szöveges logaritmusos feladat megijesztette a fiatalokat. Bár a szaktanárok szerint jó szövegértéssel nem jelenthetett problémát a megoldás, szerencsésebb lett volna, ha az a feladat a választható és nem a kötelező példák között szerepel.

Molnár László, a szolnoki Varga Katalin Gimnázium igazgatója kifejezetten jónak ítélte a középszintű érettségi feladatsort, szerinte jól átfogta a matematika különböző területeit. Azt mondta, szerepeltek benne szöveges feladatok, de mind áttekinthető volt, nem lehetett a megoldással különösebb probléma. Hozzátette, a diákok olyan feladatokat kaptak, amelyekre számítottak, felkészültek voltak, kihasználták a rendelkezésükre álló időt; nem látták, hogy bárki kétségbeesett volna.

Kalmár Andrea, a Szolnoki Szakképzési Centrum főigazgatója közölte: a pedagógusok és a megkérdezett néhány tanuló is korrektnek ítélte a középszintű matematika feladatsort, amelyben voltak könnyebb és nehezebb feladatok is. Akadtak olyan feladatok, amelyek a vizsgázók számára fejtörést okozhattak, de azért azok is megoldhatóak voltak.

A képen: Fazekas Zalán és Süle Mercédesz, a Perczel Mór Szakgimnázium végzős diákjai az intézménnyel szemközti ligetben várták meg osztálytársaikatForrás: Fehér Gábor

A Nógrád megyei Szécsényben a Közép-magyarországi Agrár Szakképzési Centrum igazgatója azt nyilatkozta a jelzések szerint a tanulók úgy látták, hogy míg a magyarérettségi könnyebb volt, mint amire számítottak, a matematika nehezebb volt a vártnál. Az igazgató szerint ugyanakkor a feladatsorok nem voltak túl nehezek.

A salgótarjáni Nógrád Megyei Szakképzési Centrum Táncsics Mihály Technikumában Juhászné Janik Beatrix igazgató elmondta, a vizsgáról megoszlott a diákok véleménye: az első feladatlapot sokan nem tartották nehéznek, de kevesellték az időt a megoldásra, a második feladatlapot pedig egyesek nem ítélték nehéznek, míg mások igen.

A járványügyi biztonsági előírások betartása egyik megkérdezett középiskolában sem jelentett gondot.

Forrás: MTI