Itt tudhatsz meg mindent az angolérettségiről! Cikkünk folyamatosan frissül!

Angol következik: ma írják az érettségizők angolból a közép- és emelt szintű vizsgákat, cikkünk folyamatosan frissül: beszámolunk minden érettségivel kapcsolatos legújabb információról és a feladatokról!

Cikkünk folyamatosan frissül! 10-15 percenként érdemes a billentyűzet F5-ös gombjával vagy a böngésző ablak "Frissítés" gombjával újra betölteni!

18:00 - Holnap német

Kövessétek holnap a német percről-percre cikkünket is, ugyanis azonnal hozzunk nektek a friss infókat holnap is!

15: 45 - Néhányatok véleménye a mai angolról

 

14:21 - Egy utolsó pihi annak, aki holnap még németet ír

Tudtad? Ilyenkor egy nagyobb stressz és megterhelés után szüksége van a szervezetednek némi pihenésre! Nem kell azonnal hazarohannod és az energiaitalt magadba döntve elkezdeni tanulni a németre. Ebédelj valami hasznosat, szusszanj egyet és ha marad energiád, akkor nézd át a saját jegyzeteidet! Hogy miért? Ebben a cikkünkben összeszedtük nektek!

14:13 - Megérkezett a szaktanári vélemény!

Ebben a cikkünkben Péter Dávid angol-történelem szakos tanárt kérdeztük az idei angolérettségiről: Nem volt különösebben nehéz. A feladatok barátságosak voltak, az íráskészség rész is jól megírható volt. Olvasás készség része volt a legérdekesebb, még a vírus téma is előjött.

14:05 - Egy újabb diák véleménye

13:51 - Ti mondtátok...

Elküldtétek nekünk, milyennek éreztétek a mai érettségit: Személy szerint nekem nagyon nehéz volt, főleg a fogalmazás része. 1 óra borzasztó kevés volt 2 (minimum 100 szavas) fogalmazást megírni. Arra adhattak volna sokkal több időt annak, akinek szüksége lett volna rá. A hallott szövegértésre szerintem kevés volt az a kétszeri meghallgatás, főleg annak, aki nincsen túlzottan hozzászokva az angol folyamatosan darált szöveghez. Kár, hogy kicsit sem voltak ránk tekintettel 1 év kihagyás után. Konkrétan 1 éve nem hallottunk angolul beszélni senkit, de azért így is meg kell érteni amit a hanganyagban beszélnek. Számomra felháborító ez az idei érettségi.

13:28 - Még egy diák elmesélte nekünk, szerinte milyenek voltak az idei feladatok  

 

13:13 - Megszólalt az első diák az idei angolérettségiről:

 

12:46 - Elmarad a Sziget Fesztivál

További információk a rendezvény honlapján elérhetők.

Forrás: SuliLife

12:31 - Mit gondoltok az idei angolérettségi feladatsorról? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, véleményeiteket!

Írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy Facebook, Instagram és TikTok oldalainkra kommentben / üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

12:08 Véget ért a mai angol

Hivatalosan is lezárultak az angol vizsgák.

Forrás: SuliLife

11:53 - Tudtad?

Ezen a napon, 1859-ben Párizsban Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László megalapították a Magyar Nemzeti Igazgatóságot.

11:39 - Ma 276 éve

Mária Terézia aláírta a jászkunok kiváltságlevelét, ezzel a Jászkun-kerület (Jászság, Nagy- és Kiskunság) földje és népe szabad lett és a nádor joghatósága alá került, így a jászkunok lehetőséget kaptak régi szabadságjogaik visszavásárlására.

11:31 - Így alakult az érettségizők száma hazánkban

Forrás: Oktatási Hivatal / MTVA Sajtóarchívum / MTI

11:19 - Ezen a napon 45 éve

Jogerősen kimondott halálos ítélete alapján kivégezték Horváth Géza őrmestert, az 1975. február 22-i gyékényesi lövöldözés elkövetőjét.

 

11:07 - Most fejezték be a harmadik feladatlapot az érettségizők

A hallás utáni szövegértés feladatsorát éppen ebben a pillanatban szedik be a tanárok. Következik az utolsó kör: az íráskészség.

Nektek hogy ment?Fotó / SuliLife


10:49 - Ennyien érettségiznek idén

Az idei évben 1 159 helyszínen 48 524 fő érettségizik középszinten, és 20 469 fő érettségizik emelt szinten angol nyelvből.

 

10:32 - Most fejezték be a második feladatlapot az érettségizők

Újabb 30 perc telt el, így véget ért a nyelvhelyességre koncentráló feladatrész. Most következik a hallás utáni szövegértés.

 

10:16 - Ezen a napon 68 éve

Megszületett Tony Blair, Nagy-Britannia volt miniszterelnöke.

 

10:06 Most fejezték be az első feladatlapot az érettségizők

Letelt a 60 perc, véget ért az olvasott szöveg értése. A feladatlapok összegyűjtését követően indul a második rész, ami a nyelvhelyességre koncentrál. Erre a feladatrészre összesen 30 perc áll a diákok rendelkezésére.

 

09:58 - Még egy diák elmondta nekünk, hogyan készült a mai angolra:

 

09:44 - Ezen a napon 73 éve

Budapesten megszűnt a lengyel–magyar kulturális kapcsolatok terén tevékenykedő Magyar Mickiewicz Társaság.

 

09:36 - A következő megszólaló diák elárulta, hogy a plusz 50 pontért érkezett az angolérettségire

 

09:32 - Miller Dávid a Csik Ferenc Gimnáziumban érettségizett

A tegnap 25. születésnapját ünneplő színész, énekes és műsorvezető, bár a budapesti Madách Imre Gimnáziumban kezdte meg középiskolai tanulmányait, végül a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban tette le érettségi vizsgáit.

Tegnapelőtt bejelentették, hogy az Álarcos énekes második évadának Banán jelmezében első helyet bezsebelő híressége, aki egyébként korábban Jennifer Lawrence-szel is együtt forgatott, fogja vezetni az X-faktor jubileumi, tízedik évadát.

Fotó / Life.hu

 

09:27 - Itt vannak a hivatalos megoldások történelemből!

Megérkeztek a töriérettségi hivatalos megoldásai, amelyek itt érhetők el!

 

09:24 - Mi kell a ketteshez?

A vizsgák százalékos eredményét a megszervezett vizsgarészek összeredményéből számítják ki. A százalék kiszámításakor – a vizsgaszabályzat általános rendelkezéseinek megfelelően – a számítást csak az egész szám meghatározásáig végzik el.

Az angol idegen nyelvi érettségi esetében minden vizsgarészből legalább tizenkét százalékot kell teljesíteni ahhoz, hogy a vizsgatárgyból a teljesített százalékérték alapján legalább elégséges osztályzatot kaphasson a diák. Ha a vizsgázó valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az angolérettségi vizsgájára elégtelen eredményt kap.

 

09:13 - Itt az első megszólaló diák az angolérettségi előtt:

 

09:09 - Az angol érettségi feladattípusai

Az angol érettségi alapvetően négy részből áll. Az első rész az olvasott szöveg értése, ahol különböző szövegeket kell értelmezni, és ahhoz kapcsolódó kérdésekre válaszolni (erre 60 perc áll lehetőségre). A második rész a nyelvhelyesség, ahol igazából a nyelvtani tudást méri a vizsga (erre 30 perc áll lehetőségre). A harmadik rész a hallás utáni szövegértés (erre 30 perc áll lehetőségre). A negyedik rész az íráskészség (erre 60 perc áll lehetőségre).

 

09:00 - Elkezdték írni a diákok az angolérettségit!

A fél ország izgul tovább az érettségizőkért, a SuliLife szerkesztősége nagyon sok sikert kíván Nektek!:)

 

08:52 - Mennyi az elérhető maxpontszám?

Középszinten összesen 117 pontot, emelt szinten pedig 120 pontot lehet megszerezni az írásbeli feladattal.

 

08:47 - Tartsatok ki ma is, ügyesek lesztek!

Fotó / SuliLife

 

 

08:44 - Kövessetek minket közösségi médián, hogy ne maradjatok le az érettségi utáni hírekről sem!  

Kövessetek be minket

 

08:32 - Utolsó pillanatos tippek az érettségi előtt:

Legyen kikészítve az asztalon, ami kellhet! A vizsga közben nem mehetsz oda a táskádhoz, pláne nem vehetsz ki belőle semmit!
Szedd össze magad: ha pánikolsz, azzal nem lesz megoldva a feladatlap! Vegyél mély levegőt és koncentrálj oda, menni fog!
Jól olvasd el a feladatot, ha kell akár többször is! Sok esetben életet (pontokat és aztán jegyeket) menthet a helyes értelmezés. bagatell, ha csak emiatt szúrod el. Mateknál állandó aranyszabály: azzal a feladattal kezdj, amit tudsz és gyorsan megy! A végére hagyd a nehezebbeket, hogy esetleg ha elbíbelődnél vele, vagy nem jutnál a végére, akkor ne vesszen kárba a többi.

 

 

08: 24 - A legfontosabb: Bízz magadban!

 

08:19 - Mi lesz, ha mégis elkésel?!

Ebben a cikkünkben összeszedtük Nektek, hogy milyen következményekkel jár!

 

08:11 Érettségi tippek Márton Viktortól:

Márton Viktor megmutatja nektek, hogyan kell tudatosan légzőgyakorlatokat alkalmazni, ami a vizsga közben is hasznos lesz!

 

08: 06- Indulj időben!

Az utóbbi időben hozzászokhattál, hogy nem kell sehová időben odaérned, hisz kevés volt a program, de még a kötelező iskolai órákra sem kellett beérned, elég volt pizsama alsóban behuppannod az első órákra. Most viszont nincs pardon, ha elkésel, annak következményei lesznek, nem érdemes kockáztatni! Inkább indulj el az eggyel korábbi busszal, biztos, ami biztos alapon! Ha kicsit korábban érsz be, abból baj nem lehet. Amúgy is korábban kell beérned fél órával, ne úgy ess be az utolsó pillanatban, hogy szakad rólad a víz.

Ne várj a liftre!
Ami megtörténhet, az meg is történik, Murphy szerint legalább is biztosan. Egy stresszes reggelen sajnos sokszor még valósággá is válik a dolog, tehát az olyan apróságot is érdemes számításba venned, hogy elromlik a lift és benn ragadsz. Ki hisz majd neked, ha közlöd, hogy beszorultál a felvonóba? Ne kísértsd a sorsod, futás le a lépcsőn!

 

08:01 - Ne légy figyelmetlen!Ami nehézséget szokott okozni, az alapvetően az, hogy a nyelvhelyesség résznél nagyon sokszor figyelmetlenségből adódó hibák következnek be.

 

07:58 - Ne feledd, idén nem lesz szóbeli!

 

07:54 - Milyen feladatok várhatók?Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a témakörök listája a gazdaság témakörével bővült. Tehát az alábbiakra lehet számítani:

 • személyes vonatkozások, család
 • ember és társadalom
 • Környezetünk
 • iskola
 • munka világa
 • életmód
 • szabadidő, művelődés, szórakozás
 • utazás, turizmus
 • gazdaság

 

07:50 - Ezen a napon 15 éve

100 éves korában meghalt Lillian Gertrud Asplund, a Titanic katasztrófájának utolsó túlélője.

Lillian Gertrud Asplund,Forrás: pinterest

 

07:46 - Szakértő angol tanárunk ezt tanácsoljaMa már különösebb dolgot nem tudsz csinálni, inkább azt javaslom pihenj rá a holnapi érettségire! Viszont holnap, amikor ott ülsz a vizsgapapírok felett, akkor mindig nagyon figyelmesen olvasd el az adott feladatkiírást. Másfelől pedig be kell helyettesíteni a különböző prepozíciókat és egyebeket a szövegbe, ott mindig olvasd el a teljes mondatot, és az egész szöveg kontextusát vedd figyelembe. Ne csak első blikkre próbálj meg megoldásokat beírni, mert az a legtöbb esetben nem szokott jóra vezetni. - mondta Péter Dávid. 

 

07:37 - Mit fogyassz vizsganapokon?

Antal Emese dietetikus szerint a vizsga napján vannak, akiknek gombóc van a torkukban, és egyáltalán nem tudnak ebben a helyzetben enni. Náluk arra kell figyelni, nehogy különböző tápanyaghiányok alakuljanak ki, de semmiképp sem kell rájuk erőltetni az evést.
Inkább fektessünk hangsúlyt az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag folyadékok bevitelére, különösen a vizsga napján.

Az agy alapvetően glükózzal dolgozik, tehát közvetlenül vizsga előtt gyors felszívódású ételekre van szükségünk, mint egy banán, kis szőlőcukor vagy egy csoki.
A rendszeres, megfelelő reggeli pozitív hatással van többek között a kognitív képességedre. Sokan nem tudják, hogy a vizsgára készülésnek a reggeli egy szerves része. Sőt ugyanúgy befolyásolhatja a teljesítményt az is, hogy mit és mikor vacsoráztunk előtte.
Mivel az idegredszerre kiváló hatással bírnak, ezért a vizsga napján egyél:

 • dióféléket, olajos magvakat (E-vitamin);
 • déli gyümölcsöket, mint például a narancsot, a citromot vagy a kivit;
 • a bogyós gyümölcsöket, például az epret, az áfonyát, a szedret, a zöldségek közül például a káposztaféléket vagy a paprikát (C-vitamin);
 • kakaót, fekete csokoládét, zöld teát.

 

07:31 - Fókuszálj!

 

07:28 - Ne igyál energiaitalt

Igen, tudjuk, hogy nagyon korán van és azt is, hogy most igazán nagy szükség van a koncentráló képességedre. Egy valamit azonban tarts szem előtt: most biztos, hogy jobban izgulsz, mint egy átlagos hétköznapon! Ha erre a stresszes állapotra bedöntesz egy energiaitalt, az a szokásosnál jobban feltuningolja a szívritmusodat, ami nyugtalanná és dekoncentrálttá tehet. Ezzel rosszabb helyzetbe kerülsz, mint gondolnád. Ne szúrd el a napod egy ilyen bagatell aprósággal!

Forrás: Antonio Guillem / Shutterstock

 

07:23 - IdőjárásSzép, de szellős időnk lesz ma, Az északnyugati szél délkeletire fordul, de csak néha élénkül meg. 15 fok körül alakul a hőmérséklet. A Dunántúlon, majd késő este északon is kisebb eső, zápor is előfordulhat.

 

07: 18 - Ezen a napon 181 éveNagy-Britanniában kiadták a világ első bélyegeit. 

 

07: 13 - Torlódások vannak az utakon:Élénk a járműmozgás az M3-as autópályán a fővárosba vezető oldalon, a 12-es km-től már telítetek a sávok. Erősödik a járműmozgás a 10-es főúton az ürömi körforgalomtól befelé, a 31-es főúton Mende és Maglód között a főváros felé.

Az M0-s autóút déli szektorán, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon a 3-as km-nél, az M7-es autópálya feletti hídon burkolatjavítást végeznek. Reggel fél 8-tól délután 3-ig a középső és a külső sávot lezárják, mellette az M7-es autópálya csomóponti lehajtó ágát használhatják. Napközben torlódásra készüljenek!

Szintén az M5-ös autópálya irányába, a 21-es km-nél a Kis-Duna hídon a burkolatot javítják. A forgalmat a külső és a leálló sávra terelték, a legbelső és a középső sávot pedig lezárták.

 

07:09 - Szótárhasználat? Így csináld helyesen!Minden esetben ABC sorrendet követnek. A szó mellett szerepel másik nyelvű megfelelője, szófaja, sőt sok esetben példamondat és a leggyakoribb szókapcsolatok is. Manapság egyre több szótár levél formákkal és nyelvtani segédlettel is bővült. Angol esetén például még a legegyszerűbb alap szótárakban is szerepelnek a rendhagyó főnevek többes számai és a rendhagyó igék három alakja. Az Akadémia Kiadó szótáraiban pedig a spanyol esetén például nyelvtani igeragozástól kezdve, hasznos levél kifejezéseken át, visszaható igék és szinonímák is szerepelnek.

 

07:03 - Mielőtt elindulnál otthontól ellenőrizd, hogy mit kell magaddal vinned, még akkor is, ha alapnak tűnik

Amit semmiképpen ne hagyj otthon:

 • étel, ital: Fontos, hogy legyen nálad valamilyen gyors utánpótlás, amivel megsegítheted a szervezeted: egy csomag szőlőcukor vagy csoki, fogyókúrázni nem ebben a néhány napban kell. Figyelj a folyadékpótlásra is, víz vagy tea megfelelő választás, energiaital és kávé nem: csak még nyugtalanabb leszel és járkálhatsz ki a mosdóba is. Ne indulj el üres gyomorral sem, nem fogsz tudni jól teljesíteni, ha ájulás közeli állapotban érkezel meg. Ha nem szoktál reggelizni, akkor is egyél egy joghurtot legalább.
 • íróeszközök: Legyen nálad kék színű toll, legalább 2-3 darab. Kifogyhat a tiéd is, de adhatsz kölcsön a szomszéd diáknak is, aki hirtelen pánikba esik, ha nem találja a sajátját. Ceruza, radír, körző, vonalzó, szögmérő, számológép, függvénytáblázat. Ebben a cikkünkben részletesen összeszedtük nektek minden tantárgyhoz.
 • SZÓTÁR - kelleni fog!
 • maszk és kézfertőtlenítő: a járványhelyzetre való tekintettel ezekre már figyelned sem kell, hiszen az életünk részévé vált, de azért ne maradjon otthon, maszkot például nem biztos, hogy tudnak adni az intézményben!
 • személyi igazolvány: elkérhetik
 • Emelt szintű érettségi esetén: vizsgabehívó
 • Bérlet és buszjegy: bagatell, de ne ezen a napon kapjanak el, megpecsételné a napodat.
 • Kabala, ha szükséged van rá
Szegedi Tudományegyetem gyakorló gimnázium és általános iskolaForrás: Török János

 

06:52 - Erre figyelj az angol érettségin!

Szaktanárunk azt tanácsolja, hogy nagyon figyelmesen olvassátok el a feladatleírást! Az angol írásbelin mindig olvasd el a teljes mondatot, figyelj a szöveg egész kontextusára, ebben rejlik a kulcs! 

 

06:47 - Ezen a napon 165 éve

Megszületett Sigmund Freud osztrák pszichológus, a pszichoanalíis atyja.

FreudForrás: hu.yestherapyhelps.com

 

06:36 - A nyelvi érettségik rendje

A vizsga az olvasott szövegértéssel kezdődik. A második, a nyelvhelyességet mérő, szintén 4 feladatból álló rész. Ezt követi a hallott szöveg értése, három különböző beszédhelyzet 2-2 hallgatási lehetőséggel. Az utolsó vizsgarész pedig az íráskészséget méri fel, általában egy hosszabb és egy rövidebb írásos feladattal. Középszinten mind erre 180 perc áll rendelkezésre és összesen 117 pont szerezhető. Emelt szinten az írásbeli ideje 240 percig tart és maximálisa 120 pont érhető el. Papír alapú nyomtatott egy-, vagy kétnyelvű szótár az utolsó íráskészséget mérő rész feladatainak megoldásához használható.

 

06:28 - Ezért érdemes a SuliLife-al tartaniReggeltől estig nyomon követjük a nap legfontosabb történéseit:

 • hányan érettségiztek idén,
 • milyen a közlekedés,
 • mit ne hagyj otthon semmiképpen,
 • milyen feladatokat kell megoldaniuk az érettségizőknek közép és emelt szinten
 • mi a szaktanárok és a diákok véleménye az írásbeliről.

 

06:24 - Ezen a napon 60 éve

Megszületett a két Oscar-díjas George Clooney, aki a Vészhelyzet mellett olyan híres filmeknek köszönheti a népszerűségét, mint az Ocean's-trilógia, az Egek ura, a Kegyetlen bánásmód és a Sivatagi cápák. Eddig két Oscar-díjat és három Golden Globe-díjat kapott az amerikai színész, rendező, producer és forgatókönyvíró, aki nem mellesleg az ENSZ békenagykövete.

George ClooneyForrás: Femina

 

06:20 - Az RTL Klub Reggelijében a két műsorvezető, Lakatos Márk és Papp Gergő sok szerencsét kívánt az érettségizőknek.

"Érettségi van, bármikor előugorhat egy érettségiztető tanár itt a stúdióban. Állítólag nagyon nehezek az idei feladatsorok, ezt hallottam több forrásból." - mondta Lakatos Márk. 

Lakatos MárkForrás: ripost.hu

 

06:15 - Szabályok, tudnivalók:

A vizsga ma is 9 órakor kezdődik.A vizsga rendje csupán annyiban módosul, hogy a szóbeli számonkérésre nem kerül sor. Ezen kívül az írásbeli felépítése változatlan maradt, a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani.

 

06:11 - Itt láthatod az érettségi további menetrendjét:Német nyelv: 2021. 05. 07. péntek, kezdés: 9:00
Fizika: május 18.
Biológia: május 13.
Földrajz: május 11.
Kémia: május 11.
Informatika: május 14.
Művészettörténet: május 14.
Francia: május 19.
Spanyol: május 20.

 

06:00 - Friss adatok az érettségizők számáról

A mai angol érettségivel folytatódik a 2021-es érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten az érettségire középszinten több mint 48 ezren, emelt szinten pedig több mint 20 ezren jelentkeztek.

 

A mai töriérettségi után május 6-én, csütörtökön 9 órakor angol tárgyból adnak számot tudásukról az érettségizők.

A holnapi angol érettségiről videónkban ezt nyilatkozta szakértő tanárunk. Továbbá azt tanácsolta: "Ma már különösebb dolgot nem tudsz csinálni, inkább azt javaslom pihenj rá a holnapi érettségire! Viszont holnap, amikor ott ülsz a vizsgapapírok felett, akkor mindig nagyon figyelmesen olvasd el az adott feladatkiírást. Másfelől pedig be kell helyettesíteni a különböző prepozíciókat és egyebeket a szövegbe, ott mindig olvasd el a teljes mondatot, és az egész szöveg kontextusát vedd figyelembe. Ne csak első blikkre próbálj meg megoldásokat beírni, mert az a legtöbb esetben nem szokott jóra vezetni.".

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy Facebook, TikTok és Instagram oldalainkon kommentben / üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!

Ha csak egy cikket olvasol el a holnapi angol előtt, akkor ezt az írásunkat ajánljuk, melyben összegyűjtöttünk mindent, amit az angolérettségiről tudnod kell.