Itt tudhatsz meg mindent a németérettségiről! Cikkünk folyamatosan frissül!

Németen a sor: ma írják az érettségizők németből a közép- és emelt szintű vizsgákat, cikkünk folyamatosan frissül: beszámolunk minden érettségivel kapcsolatos legújabb információról és a feladatokról!

Érdemes oldalunkat 10-15 percenként a billentyűzet F5-ös gombjával vagy a böngésző ablak "Frissítés" gombjával újra betölteni!

17:30 Jövő héten a természetudományos tárgyakkal folytatjuk!

Kövessétek jövő héten a további percről-percre cikkünket is, ugyanis azonnal hozzunk nektek a friss infókat!

17:17 - Itt a legfrisebb szaktanári vélemény a mai érettségiről! 

Oldalunknak nyilatkozó szaktanárral készített friss interjút ebben a cikkben olvashatjátok el! Elmondása szerint a diákok egy korrekt, nem túl egyszerű, de nem is túl nehéz németérettségit kaptak idén.

14:20 - Német érettségi után: "Nagyon boldog vagyok!"

Megszólalónk szerint nem volt túl könnyű az érettségi, de túl nehéz sem. Legnehezebbnek számára a halláskészség bizonyult.  

13:59 - Még egy diák elmesélte nekünk, szerinte milyenek voltak az idei feladatok

13:55 - Megszólalt az első diák az idei németérettségiről:

13:27 - Pihenj egy kicsit

Tudtad? Ilyenkor egy nagyobb stressz és megterhelés után szüksége van a szervezetednek némi pihenésre! Nem kell azonnal hazarohannod és az energiaitalt magadba döntve elkezdeni tanulni a választott tantárgyadból teendő érettségidre. Ebédelj valami hasznosat, szusszanj egyet és ha marad energiád, akkor nézd át a saját jegyzeteidet! Hogy miért? Ebben a cikkünkben összeszedtük nektek! 

 

12:31 - Ki érzi még így?

Forrás: SuliLife

 

12:24 - Mit gondoltok az idei németérettségi feladatsorról? Osszátok meg velünk a tapasztalataitokat, véleményeiteket!

Írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy Facebook, Instagram és TikTok és oldalainkon kommentben / üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

 

12:07 Véget ért a mai német

Hivatalosan is lezárultak a német vizsgák.

Forrás: SuliLife

 

11:42 Tudtad?

Ma 324 éve, 1697-ben égett porrá a stockholmi Tre Kronor palota.

 

11:31 - Szaktanárunk szerint a hallott szöveg értése a legnehezebb a németérettséginSzerinte a legnagyobb gondot mindig az jelenti, ha a diák a kétszer meghallgatható szöveget első hallásra nem érti, mert ilyenkor teljes pánik uralkodik el rajta és másodszori meghallgatásra már nem is figyel igazán. Fontosnak tartja tehát, hogy az instrukciókat pontosan olvassák el a diákok és ha elsőre nem értették, akkor ne engedjék el, másodszori hallásra még bőven kitölthető a komplett feladat. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

 

11:18 - Tihanyi-Tóth Csaba a Kossuth Lajos Gimnázimban érettségizett

Szintén holnapután ünnepli születésnapját Tihanyi-Tóth Csaba is. Ő pontosan 35 évvel ezelőtt érettségizett a Kossuth Lajos Gimnáziumban.

A több mint 22 éve futó Barátok közt című napi sorozatnak összesen négy olyan karaktere van, aki az első résztől kezdve a sorozat befejezéséig szerepel. Ezek közül a színész által alakított Novák Laci az egyetlen, aki végig jelen van.

A Berényi Claudiát megformáló Ábrahám Edit egyszer egy többéves szünetet tartott, a Dr. Balogh Nórát alakító Varga Izabella kétszer volt szülési szabadságon, a Vili Bácsit játszó Várkonyi Andrást pedig a koronavírus-járvány miatt a kora végett szabadságolták egy időre.

Tihanyi Tóth CsabaFotó / borsonline.hu

 

11:08 - Most fejezték be a harmadik feladatlapot az érettségizők

A hallás utáni szövegértés feladatsorát éppen ebben a pillanatban szedik be a tanárok. Következik az utolsó kör: az íráskészség.

Nektek hogy ment?Fotó / SuliLife

 

10:51 - Csobot Adél hét éve érettségizett

Tegnap jelentették be, hogy a holnapután 27. születésnapját ünneplő énekesnő lesz az X-faktor jubileumi, tízedik évadának negyedik mentora. A másik három mentor továbbra is: ByeAlex, Gáspár Laci és Puskás Peti. A műsor házigazdája idén Miller Dávid lesz.

Adél hét évvel ezelőtt tette le érettségi vizsgáit hazánkban, ami azért volt különösen nehéz számára, mert nem Magyarországon járt gimnáziumba. Akkor elárulta, hogy leginkább a történelem írásbeli vizsgától tartott.

 

Csobot AdélFotó / borsonline.hu

 

10:39 - Ma van Béres Alexandra 45. születésnapja

A fitnesz-szakértőt rejtette a Cica jelmez tavaly az Álarcos énekes második évadában. Hamar kiesett, már a második adásban kiderült, hogy ő van a maszk mögött.

Béres AlexandraFotó / borsonline.hu

 

10:30 - Most fejezték be a második feladatlapot az érettségizők

 Újabb 30 perc telt el, így véget ért a nyelvhelyességre koncentráló feladatrész. Most következik a hallás utáni szövegértés.

 

 

10:12 - Ma 71 éve

 71 évvel ezelőtt nyitották meg a Ferihegyi Repülőteret, a mai Liszt Ferenc Repülőtér elődjét.

A repülőtér területét már 1938-ban kijelölték, de a háború miatt a Magyar Királyi Légierő és a Repülő Kísérleti Intézet hangárjai épültek meg, civil utasforgalom alig volt. 1944-ben több bombatámadás is érte, emiatt csak 1950-re épült újjá (az eredeti tervek alapján) és május 7.-én fogadta az első Li-2-es (az amerikai Douglas DC-3 Dakota típusú gép szovjet licenc változata) utasszállító gépet. Az akkori repülőtérnek „mindössze" 1500 méter hosszú betonozott futópályája volt, amelyet később, sugárhajtású gépek miatt fokozatosan meghosszabbítottak.
1958-ra épült meg mai teljes hosszában, vagyis 3000 méteren az 1-es futópálya.

Reméljük, nemsokára visszaáll a normál kerékvágás, újra utazhatunk és kihasználhatjuk ezt a hatalmas repteret.

 

10:00 Most fejezték be az első feladatlapot az érettségizők

 Letelt a 60 perc, véget ért az olvasott szöveg értése középszinten. A feladatlapok összegyűjtését követően indul a második rész, ami a nyelvhelyességre koncentrál. Erre a feladatrészre összesen 30 perc áll a diákok rendelkezésére.

 

09:52 - Lemaradtál az előző napok érettségifeladatainak hivatalos megoldásairól?

Itt találod a magyart

Itt találod a matekot

Itt találod a törit

Itt találod az angolt

 

09:41 - Hogyan készültetek a mai érettségire?

 

09:34 - Pár nyelvtanulós tipp azoknak, akik jövő héten érettségiznek valamilyen idegen nyelvből

Nézd a Netflix-et idegen nyelven

Zenével : Látogass el a lyricstraining.com oldalra, válaszd ki a nyelvet, írd be az előadót vagy dal címét és döntsd el milyen nehézségi szinten szeretnél játszani. A zenék szövegéből kihagyott szavakat kell beírnod, ami a teljes szószám 25 százaléltól egészen 100 százalékig terjedhet. A kedvenc számod, amelyiknek már kívülről tudod a szövegét nem ér, keresd a kihívást!

Olvass idegennyelvű hírportálokat

 

09:23 - Mi kell a ketteshez?

A vizsgák százalékos eredményét a megszervezett vizsgarészek összeredményéből számítják ki. A százalék kiszámításakor – a vizsgaszabályzat általános rendelkezéseinek megfelelően – a számítást csak az egész szám meghatározásáig végzik el.

A német idegen nyelvi érettségi esetében minden vizsgarészből legalább tizenkét százalékot kell teljesíteni ahhoz, hogy a vizsgatárgyból a teljesített százalékérték alapján legalább elégséges osztályzatot kaphasson a diák. Ha a vizsgázó valamelyik vizsgarészből nem éri el a 12 százalékot, a többi vizsgarész eredményétől függetlenül az angolérettségi vizsgájára elégtelen eredményt kap.

 

09:16 Ti mondtátok - németérettségi előtti pillanatok

 

09:12 - A középszintű németérettségi feladattípusai

 A németérettségi alapvetően négy részből áll.

 • Az első rész az olvasott szöveg értése, ahol különböző szövegeket kell értelmezni, és ahhoz kapcsolódó kérdésekre válaszolni (erre 60 perc áll lehetőségre).
 • A második rész a nyelvhelyesség, ahol igazából a nyelvtani tudást méri a vizsga (erre 30 perc áll lehetőségre).
 • A harmadik rész a hallás utáni szövegértés (erre 30 perc áll lehetőségre).
 • A negyedik rész az íráskészség (erre 60 perc áll lehetőségre).

 

09:07 - A németérettségi első pillanatai - ti mondtátok:

 

 09:00 - Elkezdték írni a diákok a németéretségit!

A fél ország izgul tovább az érettségizőkért, a SuliLife szerkesztősége nagyon sok sikert kíván Nektek!

 

08:53 - Mennyi az elérhető maxpontszám?

Középszinten összesen 117 pontot, emelt szinten pedig 120 pontot lehet megszerezni az írásbeli feladattal.

 08:47 - Tartsatok ki, ma is ügyesek lesztek! Vigasztaljon a tudat, hogy már péntek van!

 

08:45 - Érettségi tippek Márton Viktortól

 

08:41 - Ki-hogy érzi magát?

Fotó / SuliLife


08:37 - Kövessetek minket közösségi médián, hogy ne maradjatok le az érettségi utáni hírekről sem!

Kövessetek be minket Instagramon és Facebookon is!

 

08:32 - Itt vannak az angolérettségi hivatalos megoldásai!

Ebben a cikkünkben megtalálod a tegnapi angolérettségi hivatalos megoldásait!

 

08:29 - Utolsó pillanatos tippek az érettségi előtt:

 • Legyen kikészítve az asztalon, ami kellhet! A vizsga közben nem mehetsz oda a táskádhoz, pláne nem vehetsz ki belőle semmit!
 • Szedd össze magad: ha pánikolsz, azzal nem lesz megoldva a feladatlap! Vegyél mély levegőt és koncentrálj oda, menni fog!
 • Jól olvasd el a feladatot, ha kell akár többször is! Sok esetben életet (pontokat és aztán jegyeket) menthet a helyes értelmezés. bagatell, ha csak emiatt szúrod el. 

 

08:24 - A legfontosabb, hogy bízz magadban!

 

08:21 - Ha elszúrod

Ebben a cikkünkben összeszedtük Nektek, hogy miket érdemes elkerülnöd az érettségi napján!

 

08:17 - Tudtad?

A nyelvtanuláshoz nem kell zseninek lenned! Ebben a cikkünkben összeszedtünk nektek néhány apró trükköt!

 

08: 11- Indulj időben!

Az utóbbi időben hozzászokhattál, hogy nem kell sehová időben odaérned, hisz kevés volt a program, de még a kötelező iskolai órákra sem kellett beérned, elég volt pizsama alsóban behuppannod az első órákra. Most viszont nincs pardon, ha elkésel, annak következményei lesznek, nem érdemes kockáztatni! Inkább indulj el az eggyel korábbi busszal, biztos, ami biztos alapon! Ha kicsit korábban érsz be, abból baj nem lehet. Amúgy is korábban kell beérned fél órával, ne úgy ess be az utolsó pillanatban, hogy szakad rólad a víz.

Ne várj a liftre!
Ami megtörténhet, az meg is történik, Murphy szerint legalább is biztosan. Egy stresszes reggelen sajnos sokszor még valósággá is válik a dolog, tehát az olyan apróságot is érdemes számításba venned, hogy elromlik a lift és benn ragadsz. Ki hisz majd neked, ha közlöd, hogy beszorultál a felvonóba? Ne kísértsd a sorsod, futás le a lépcsőn!

 

08:09 -Ne légy figyelmetlen!Ami nehézséget szokott okozni, az alapvetően az, hogy a nyelvhelyesség résznél nagyon sokszor figyelmetlenségből adódó hibák következnek be.

 

08:08 - ne feledd, idén nincs szóbeli!

 

08:06 - Szakértőnk szerint a legnehezebb feladatrész

Hörverstehen, vagyis hallott szöveg értése. A legnagyobb gondot mindig az jelenti, ha a diák a kétszer meghallgatható szöveget első hallásra nem érti, mert ilyenkor teljes pánik uralkodik el rajta és másodszori meghallgatásra már nem is figyel igazán. Fontos tehát, hogy az instrukciókat pontosan olvassuk el és ha elsőre nem értettük, akkor ne engedjük el, másodszori hallásra még bőven kitölthető a komplett feladat.

 

08:04 - Nyelvtanulás appal? Még mindig nem késtél el!Az érettségire valószínűleg már jól felkészültél, de nem elég megtanulni a nyelvet, szinten is kell tartani! Ha nem ismered még a nyelvtanulás applikációkat, akkor ebben a cikkünkben összeszedtünk neked!

 

07:58 - Milyen feladatok várhatók? 

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint a témakörök listája a gazdaság témakörével bővült. Tehát az alábbiakra lehet számítani:

 • személyes vonatkozások, család
 • ember és társadalom
 • Környezetünk
 • iskola
 • munka világa
 • életmód
 • szabadidő, művelődés, szórakozás
 • utazás, turizmus
 • gazdaság

07:53 - Egy utolsó gyors klikkelős gyakorlás, amíg odaérsz?

Klikk ide, ha a buszon, villamoson ülve még bemelegítenél a németérettségire! 

 

07:46 - Szakértőnk szerint a legnehezebb feladatrész

Hörverstehen, vagyis hallott szöveg értése. A legnagyobb gondot mindig az jelenti, ha a diák a kétszer meghallgatható szöveget első hallásra nem érti, mert ilyenkor teljes pánik uralkodik el rajta és másodszori meghallgatásra már nem is figyel igazán. Fontos tehát, hogy az instrukciókat pontosan olvassuk el és ha elsőre nem értettük, akkor ne engedjük el, másodszori hallásra még bőven kitölthető a komplett feladat.

 

07:37 - Mit fogyassz vizsganapokon?

Antal Emese dietetikus szerint a vizsga napján vannak, akiknek gombóc van a torkukban, és egyáltalán nem tudnak ebben a helyzetben enni. Náluk arra kell figyelni, nehogy különböző tápanyaghiányok alakuljanak ki, de semmiképp sem kell rájuk erőltetni az evést.
Inkább fektessünk hangsúlyt az ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag folyadékok bevitelére, különösen a vizsga napján.

Az agy alapvetően glükózzal dolgozik, tehát közvetlenül vizsga előtt gyors felszívódású ételekre van szükségünk, mint egy banán, kis szőlőcukor vagy egy csoki.

A rendszeres, megfelelő reggeli pozitív hatással van többek között a kognitív képességedre. Sokan nem tudják, hogy a vizsgára készülésnek a reggeli egy szerves része. Sőt ugyanúgy befolyásolhatja a teljesítményt az is, hogy mit és mikor vacsoráztunk előtte.
Mivel az idegredszerre kiváló hatással bírnak, ezért a vizsga napján egyél:

 • dióféléket, olajos magvakat (E-vitamin);
 • déli gyümölcsöket, mint például a narancsot, a citromot vagy a kivit;
 • a bogyós gyümölcsöket, például az epret, az áfonyát, a szedret, a zöldségek közül például a káposztaféléket vagy a paprikát (C-vitamin);
 • kakaót, fekete csokoládét, zöld teát.

 

07:31 - Fókuszálj!

 "A negatív dolgok helyett inkább vedd észre azokat, amik jól mennek."

 

07:28 Ez várható a mai feladatokban

Első az olvasásértés, általában négy feladat van, általában az első mindig könnyű és aztán fokozatosan egyre nehezedik. Nyelvhelyességből 3-4 feladat várható, szokott lenni feladatként lyukas szöveg, ahol megadott szavakat kell beilleszteni a kihagyott helyekre, illetve szétdarabolt cikkek összekevert részleteit kell helyes sorrendbe tenni. Ez szokott általában a legnagyobb nehézséget okozni.

Újdonság, de lehet rá számítani, hogy egy adott szövegben minden sorban alá kell húzni egy olyan szót, ami nem illik bele, ez is a problémásabb feladatok közé szokott tartozni.

 

07:23 - Vigyél esernyőt!

Ma erősen felhős, vagy borult lesz az ég, és sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. A legtöbb eső a délnyugati tájakon valószínű. Napközben megerősödik, néhol viharossá fokozódik az északnyugati szél. Erős hidegfronti hatás érvényesül. 13 és 19 fok között alakul a hőmérséklet.

 

07: 18 - Nincs szóbeli

Az április eleji rendelkezések nyomán elmaradnak a szóbeli érettségik, és az emelt szintű idegen nyelvű vizsgák sem képeznek kivételt ez alól.
Természetesen lehetnek olyanok, akik csapásként élték meg, hogy elmaradnak a szóbelik, de ha már így alakult, találjuk meg benne a pozitívumokat:

 • Elég az írásbelire összpontosítani. Nem kell a tételek kidolgozásával is vesződni.
 • Kevesebb dolgot tudsz elizgulni, ugyanis a szóbelin még gyorsabban megmutatkozik a stressz, a görcsösség.
 • Ezáltal akár egy hónappal hamarabb is kezdődhet a vakáció.

 

 07: 13 - Jelenlegi torlódások az utakon:

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon történő intenzívebb ellenőrzés miatt torlódás alakult ki. Jelenleg csaknem 1,5 km-es a kocsisor hossza. Nem jobb a helyzet az 1-es főúti átkelőnél sem, így arra már nem érdemes kerülni. A fokozott ellenőrzés miatt hosszú a sor Jánossomorjánál és Sopronnál is. Előbbinél 2 km-es, utóbbinál 1 km-es a várakozó kocsisor.

Pest megyében, a 2104-es jelű Vác-Gödöllő összekötő úton, a 7-es km közelében felújítják a vácrátóti vasúti átjárót, ezért azt ma este 7.00-ig, majd május 8-án, szombaton 7.00 és 19.00 között lezárják. Kerülni helyben, egy nemrégiben megnyitott vasúti átjárón keresztül lehet.

A 71-es főúton, Keszthely térségében, a 109-es és a 111-es km között aszfaltmarás miatt a fél útpályát lezárták. A közeli 76-os főúton Balatonszentgyörgynél, a 7-es km-nél, szintén építési munka folyik. Mindkét munkaterületnél jelzőlámpa irányítja a forgalmat, gyakori a torlódás!

 

07:09 - Szótárhasználat? Így csináld helyesen!

Minden esetben ABC sorrendet követnek. A szó mellett szerepel másik nyelvű megfelelője, szófaja, sőt sok esetben példamondat és a leggyakoribb szókapcsolatok is.

Manapság egyre több szótár levél formákkal és nyelvtani segédlettel is bővült. Angol esetén például még a legegyszerűbb alap szótárakban is szerepelnek a rendhagyó főnevek többes számai és a rendhagyó igék három alakja. Az Akadémia Kiadó szótáraiban pedig a spanyol esetén például nyelvtani igeragozástól kezdve, hasznos levél kifejezéseken át, visszaható igék és szinonímák is szerepelnek.

 

 

07:03 - Mielőtt elindulnál otthontól ellenőrizd, hogy mit kell magaddal vinned, még akkor is, ha alapnak tűnik 

Mostanra már biztosan profi vagy abban, hogy mit vigyél magaddal és mint ne, de az ismétlés a tudás anyja!

Amit semmiképpen ne hagyj otthon:

 • étel, ital: Fontos, hogy legyen nálad valamilyen gyors utánpótlás, amivel megsegítheted a szervezeted: egy csomag szőlőcukor vagy csoki, fogyókúrázni nem ebben a néhány napban kell. Figyelj a folyadékpótlásra is, víz vagy tea megfelelő választás, energiaital és kávé nem: csak még nyugtalanabb leszel és járkálhatsz ki a mosdóba is. Ne indulj el üres gyomorral sem, nem fogsz tudni jól teljesíteni, ha ájulás közeli állapotban érkezel meg. Ha nem szoktál reggelizni, akkor is egyél egy joghurtot legalább.
 • íróeszközök: Legyen nálad kék színű toll, legalább 2-3 darab. Kifogyhat a tiéd is, de adhatsz kölcsön a szomszéd diáknak is, aki hirtelen pánikba esik, ha nem találja a sajátját. Ceruza, radír, körző, vonalzó, szögmérő, számológép, függvénytáblázat. Ebben a cikkünkben részletesen összeszedtük nektek minden tantárgyhoz.
 • SZÓTÁR - kelleni fog!
 • maszk és kézfertőtlenítő: a járványhelyzetre való tekintettel ezekre már figyelned sem kell, hiszen az életünk részévé vált, de azért ne maradjon otthon, maszkot például nem biztos, hogy tudnak adni az intézményben!
 • személyi igazolvány: elkérhetik
 • Emelt szintű érettségi esetén: vizsgabehívó
 • Bérlet és buszjegy: bagatell, de ne ezen a napon kapjanak el, megpecsételné a napodat.
 • Kabala, ha szükséged van rá

 

06:54 - Erre figyelj a német érettségin!

Fontos szabály, hogy kizárólag papír alapú, nyomtatott szótárt vehetsz elő. Az elektronikus eszközökön megtalálható online fordítók vagy alkalmazások nem megengedettek az érettségi során. Minden diák csak a sajátját használhatja, tehát mindenképp szerezz be egyet vagy kölcsönözz az iskolai könyvtárból. A termekben szoktak 2-3 közösen használható szótárt is bevinni, de az idei járvány helyzet miatt, saját magad egészsége és kényelme miatt nem ajánlott.

 

06:47 - A németesek legnagyobb ellensége: der, die vagy das? Te kitalálod?

Amikor elkezdtél németül tanulni valószínűleg téged is lesokkolt, hogy minden szónak külön névelője van, neked pedig egyenként mindet meg kell majd tanulnod. Ennek a kvíznek a segítségével letesztelheted, hogy mennyire sikerült elsajátítanod ezt a tudást.

 

06:43 - A nyelvi érettségik rendje

Mint minden nyelvi feladatsor, a német érettségi vizsga is négy részből áll.

 • A vizsga az olvasott szövegértéssel kezdődik.
 • A második, a nyelvhelyességet mérő, 4 feladatból álló rész.
 • Ezt követi a hallott szöveg értése, három különböző beszédhelyzet 2-2 hallgatási lehetőséggel.
 • Az utolsó vizsgarész pedig az íráskészséget méri fel, általában egy hosszabb és egy rövidebb írásos feladattal.

Középszinten mind erre 180 perc áll rendelkezésre és összesen 117 pont szerezhető. Emelt szinten az írásbeli ideje 240 percig tart és maximálisa 120 pont érhető el. Papír alapú nyomtatott egy-, vagy kétnyelvű szótár az utolsó íráskészséget mérő rész feladatainak megoldásához használható.

 

06:39 - Ezért érdemes a SuliLife-fal tartani

Reggeltől estig nyomon követjük a nap legfontosabb történéseit:

 • hányan érettségiztek idén,
 • milyen a közlekedés,
 • mit ne hagyj otthon semmiképpen,
 • milyen feladatokat kell megoldaniuk az érettségizőknek közép és emelt szinten
 • mi a szaktanárok és a diákok véleménye az írásbeliről.

 

06:34 - Ezen a napon 130 éve

 Megnyílt a Városligetben az első állandó jellegű budapesti cirkusz.

1945-ben, Budapest ostroma idején az épület erősen megrongálódott, később rendbehozták, 1949-ben államosították. A Fővárosi Nagycirkusz mint állami üzem működött 1966. tavaszáig, amikor a főváros lebontatta. A helyén épült új cirkuszban 1971-ben volt az első előadás.

Fővárosi NagycirkuszFotó / Adam Urban / Wikipédia

 

 

06:28 - Tudtad, hogy ezekből a tárgyakból is lehet érettségizni?

 Nem érdemes drámázni az érettségi miatt, kivéve, ha pont dráma tantárgyból vizsgázol. A művészeti vonalat erősítve bizonyítványt szerezhetsz még az alábbi témakörökben is:

- a mozgóképkultúra- és médiaismeret
- a művészettörténet
- a népművészet
- a vizuális kultúra

Ha többet tudnál az érdekes vizsgatantárgyról, akkor olvasd el ezt a cikkünket is.

 

06:22 - Beszámolunk a forgalomról, a hangulatról, a szabályokról.

 Ha van bármilyen infód, küldd el nekünk az info@sulilife.hu címre, vagy a közösségi média felületeinken üzenetben.

Folyamatosan frissülő cikkünket érdemes követni, mert az érettségi után elolvashatod, hogy mit mond német szaktanárunk a feladatokról.
Valamint a ti véleményetek is a középpontba kerül: hogyan készültetek a vizsgára, milyen érzések vannak bennetek, és a feladatok megírása után beszámolhattok tapasztalataitokról is.

 

06:17 - Szabályok, tudnivalók

 A vizsga ma is 9 órakor kezdődik. A vizsga rendje csupán annyiban módosul, hogy a szóbeli számonkérésre nem kerül sor. Ezen kívül az írásbeli felépítése változatlan maradt, a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani.

 

06:12 - Itt láthatod az érettségi következő hetének menetrendjét:

 Jövő héttől már 8 órától kezdődnek a vizsgák:

2021. május 10. - 8.00 óra: Horvát, német, román, szerb, szlovák nemzetiségi nyelv és irodalom
2021. május 11. - 8.00 óra: Kémia
2021. május 11. - 14.00 óra: Földrajz
2021. május 12. - 8.00 óra: Szakmai érettségi vizsgatárgyak (a teljes listát itt találod)
2021. május 13. - 8.00 óra: Biológia
2021. május 14. - 8.00 óra: Informatika
2021. május 14. - 14.00 óra: Belügyi rendészeti ismeretek, Ének-zene, Művészettörténet

 

06:03 - Friss adatok az érettségizők számáról

A mai német érettségivel folytatódik a 2021-es érettségi időszak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint május 7-én német nyelvből középszinten 12 664-en, emelt szinten 3043-an érettségiznek.

 

A tegnapi angolérettségi után május 7-én, pénteken 9 órakor német tárgyból adnak számot tudásukról az érettségizők.

Ha te is szívesen elmondanád a véleményed, vagy beszámolnál az élményeidről, ne tartsd magadban, írj nekünk az info@sulilife.hu e-mail címre, vagy Facebook, Tiktok és Instagram oldalainkon kommentben / üzenetben és mi megosztjuk gondolataidat az érettségiről.

Kövesd a SuliLife Facebook, Instagram, TikTok és weboldalát, hogy képben legyél a legfrisebb érettségi hírekkel!