Szaktanárunk részletes véleménye a mai történelemérettségiről

Péter Dávid, történelem szakos tanárunk részletesen is kifejtette véleményét.

Úgy gondolom, hogy 180 perc alatt ez a mai történelemérettségi jól megoldható volt, arra kellett figyelni néhány feladatnál, hogy nagyon pontosan olvassuk el a feladat szövegét, hogy mik az instrukciók. Ha ezt nem tettük, akkor esetleg hibát követhettünk el. Összességében azt gondolom, hogy egy nagyon jól összeállított, változatos feladatokat tartalmazó feladatsor volt ez, és a 180 perc pedig tökéletesen elég volt a megoldására.

A 12 feladatnak a jelentős része egy jó szövegértési készséggel jól megoldható volt, viszont voltak olyan feladatok, amelyek azért szükségessé tettek egy elég biztos háttértudásnak a meglétét is. Ilyen volt például az 5. feladat, egy komplexebb feladat, amelynek az volt a lényege, hogy a különböző, 18. századi népmozgásokat kellett bemutatni.

Volt egy feladat, amiról első ránézésre azt gondoltam, hogy ez talán okozhat majd problémát. Ez a feladat az 1848/49-es szabadságharchoz kapcsolódott. Itt volt három forrás, ezeket kellett időrendben elhelyezni. Ennél a feladatnál is szükség volt egy biztos háttértudásra.

A hosszú magyar esszéknél, ott azt gondolom, hogy a dualizmusról íradó esszé egy olyan téma, amely nagyon sokszor felmerül. Ezért, úgy gondolom, hogy a felkészülésnél ez a téma mindenkinél ott volt a fókuszban.

Nyilvánvalóan a távoktatás meghatározta azt, hogy hogyan tudtak a mostani érettségizők felkészülni erre a vizsgára. Ebben a vizsgasorban voltak olyan feladatok, amire alapból is kevesebb idő jut: ilyen a jelenkor, vagy a XX. század végének története. Idén voltak kérdések például a német újraegyesítésről és az intézmények elhelyezése és párosítása különböző leírásokhoz.