180 iskola közül a Zsebpénzügyes vetélkedő legjobbjai makói fiatalok

A 2020-as Zsebpénzügyes vetélkedő hagyományos decemberi döntőjét a járványhelyzet miatt 2021. április 26-ára halasztották a szervezők. A középiskolásoknak szóló pénzügyi vetélkedőn résztvevő több mint 900 csapat közül a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium csapata végzett a dobogó legtetején.

A középiskolásoknak szóló Zsebpénzügyes vetélkedőt idén negyedik alkalommal rendezte meg az Intrum. Az idei versenyre ismét rekordszámú 181 magyarországi és határon túli oktatási intézményből összesen 913 csapat, azaz közel 2400 diák és 234 felkészítő tanár regisztrált. A vetélkedőn ősszel három online fordulóban mérték össze pénzügyi tudásukat. Ez alapján választották ki a legjobb 8 csapatot, akik hagyományosan neves szakmai zsűri előtt egy élő döntőben mérték volna össze tudásukat. A pandémiás helyzet miatt azonban a negyedik forduló szintén online valósult meg.

A fináléba jutott nyolc csapat azonban így is izgatottan és hatalmas lelkesedéssel készült a nagy napra. Bár a prezentációjukat saját városukból tartották meg élőben a szervezők a jövő technikáját is segítségül hívták számukra. A csapatok tagjai ugyanis a legmodernebb eszközöknek köszönhetően hologramként jelentkeztek be a zsűri elé. Ezt a nem mindennapi eseményt a Zsebpénzügyes Facebook oldalán élő streamben tudták követni az érdeklődők. A teljes verseny felvétele, természetesen utólag is megtekinthető.

Forrás: ShutterStock

„A járványhelyzet miatt idén nem rendezhetünk olyan nagyszabású döntőt, mint amivel a korábbi versenyeket zártuk, de ez nem kisebbíti azt, amit elértek a diákok, hiszen egy olyan rendkívüli, kihívásokkal teli időszakban kellett helyt állniuk és felkészülniük, amire korábban nem volt példa." – mondta Felfalusi Péter, az Intrum Magyarország vezérigazgatója és a zsűri elnöke.

Vidéki iskolák voltak túlsúlyban a döntőben. A legjobb nyolc csapat közé jutottak idén a budapesti Hunfalvy János két tanítási nyelvű gimnázium diákjai, két-két csapat jutott a döntőbe az ózdi Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumból és a szegedi SZC Kőrösy József Közgazdasági Szakgimnáziumból, a Hódmezővásárhelyi SZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégiumnak pedig három csapata is a legjobb nyolc közé került.

A döntőben a csapatoknak egy komplex pénzügyi problémára kellett kidolgozni a saját megoldásukat, amelyek közül egy szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. A zsűri tagjai: Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezetője, Szombati Anikó, a Magyar Nemzeti Bank digitalizációért és FinTech fejlesztésért felelős ügyvezető igazgatója, Pál Árpád, a Budapesti Corvinus Egyetem címzetes docense és Kertész György az Eurolex Consulting ügyvezetője.

A dobogós diákok, valamint az őket indító iskolák is értékes tárgyi nyereményeket nyertek, illetve a verseny résztvevői összesen mintegy 6 millió forintnyi nyereményt vihettek haza. A legjobbnak járó elismerést a HSZC Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium „Crazy_Blondies" fantázianevű csapata, Szabó Regina, Tóth Vivien és Molnár Ágnes nyerte el, akik 1-1 laptopot kaptak kiváló teljesítményükért. Felkészítő tanáruk Pipisné István Ildikó.

A mostani tízen- és huszonéves generáció máshogy áll a pénzügyekhez, mint a korábbi nemzedékek. Fontosabbnak tartják az öngondoskodást, a hosszú távú tervezést, pénzügyeik kézbentartását. Tartozz te is a jól tájékozott és pénzügyileg tudatos fiatalok közé.