Itt van a legfrissebb szaktanári vélemény a mai angolról!

Péter Dávid angol és történelem szakos tanár tegnap a töriérettségi feladatait hozta el Nektek, ma pedig arról kérdeztük, milyennek ítélte az angol vizsgát!

Mit gondolsz az idei évben mennyire volt nehéz az angol a tavalyihoz képest, milyennek ítéled a feladatokat?

Nem volt különösebben nehéz. A feladatok barátságosak voltak, az íráskészség rész is jól megírható volt. Olvasás készség résznél érdekesek voltak a szövegek, még a vírus téma is előjött. Nyilván a nyelvhelyességnél volt olyan, ahol jobban kellett gondolkodni egy jó megoldáson, de ahogy néztem, szerintem ott az volt jellemző, hogy könnyen, jól megírható feladatsor volt.

 

Ha volt ilyen, melyik volt idén a legnehezebb feladat és miért?

Nem mondanám, hogy nehezebbek lettek volna, mint az eddigiek. A nyelvi érettségi nem is lehet egy adott szintnél nehezebb. Azt mondanám, hogy a nyelvhelyesség harmadik feladata gondolkodósabb volt, de az sem volt vészes.

Péter DávidFotó / kogwheel.com

Idegen nyelvnél még fontosabb az, hogy milyen a kiejtése, spontán mondatalkotása a diáknak. Te ezt hogy látod? Mennyire rossz, hogy idén nincsenek szóbelik?

Szaktanárként úgy ítélem meg, hogy rossz, mert az érettségi úgy tud komplex egész lenni, ha annak megvan a szóbeli része is. Főleg ha nyelvről beszélünk: itt még fontosabb, hogy az ember hogyan tud szóban kommunikálni, hiszen általában inkább szóban beszélünk külföldiekkel, szóban kerül elő ennek a tudásnak az igénye. Tanárként nagyon sajnálom, hogy ez most elmarad, bár nyilván a vírushelyzet miatt teljes mértékben érthető. Nyilván könnyebb így egy kicsit, mert írásban több idő van gondolkodni, szóban nincs igazán felkészülési idő, ott rögtön beszélni kell. A diákok egy részének ez könnyebbség lehetett.

 

Mit gondolsz arról, hogy a megfelelő fokú és típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget a szóbeli vizsgarész teljesítése nélkül is meg kell állapítani?

Emelt szintűnél korrektnek érzem. Viszont a rendkívüli helyzetek mindig különös megoldást kívánnak, ennek keretein belül a körülményekre való tekintettel ezt most el kell fogadni. Akik most érettségiznek és emelt szintűznek, nem tehetnek arról, hogy nincs szóbeli, tehát nem lehet velük megtenni, hogy elessenek a lehetőségtől, hogy nyelvvizsgaként elismerjék a vizsgájukat.