Érettségi 2021: Mit nyerhetsz a szóbelik elmaradásával?

Több idő az írásbelire, no meg hosszabb nyári pihenő – az előző évhez hasonlóan alapvetően idén sem lesznek szóbeli érettségik, ám kerestünk néhány érvet, amelyek miatt inkább feldobhat, hogy elmaradnak a szóbelik.

Ugyebár arról már írtunk, hogy az április eleji rendelkezések nyomán elmaradnak a szóbeli érettségik, és az emelt szintű idegen nyelvű vizsgák sem képeznek kivételt ez alól.

Sokaknak a vizsgadrukk miatt könnyebbség, hogy elég a papírra vetve bizonyítani a tudást.Forrás: Shutterstock

Kis emlékeztető: alapvetően a szóbeliknek és a gyakorlati vizsgarészeknek lőttek. Ez azonban nem vonatkozik olyan középszintű érettségi tárgyakra, amelyeknél a vizsga kizárólag szóbeli részből áll. Abban az esetben mégis lehet szóbelizni, kvázi javítani, ha a diák a középszintű írásbelin elérte a 12 százalékot, ám a 25-t nem.

A testnevelés picit speciális, itt a szóbeli és a gyakorlati részt is meg kell szervezniük az intézményeknek. Az SNI (sajátos nevelési igényű) vizsgázók is tehetnek szóbelit az írásbeli helyett az igazgató vagy a szakértői bizottság döntése alapján. Ide tartozik, ha az érettségiző az emelt szintű vizsgával szóbeli típusú nyelvvizsga-egyenértékűséget szeretne szerezni.

Természetesen lehetnek olyanok, akik csapásként élték meg, hogy elmaradnak a szóbelik. Hozhatnánk érveket arra is, miért érintheti ez rosszul a diákokat (már korábban kidolgozott szóbeli tételek, a javítás lehetőségének elvesztése, stb.), de ha már így alakult, találjuk meg benne inkább a pozitívumokat.

1. Elég az írásbelire összpontosítani
Április 9-én derült ki, hogy az idén elmaradnak a szóbeli érettségik. Tehát, a május 3-i magyar érettségit figyelembe véve még csaknem egy hónap volt átgondolni a felkészülési stratégiát. A változásnak köszönhetően nem kellett a szóbeli tételekkel foglalkozni.

2. Nincs mit elizgulni
Írásban sem könnyű vizsgázni, ám a szóbelin még gyorsabban megmutatkozik a stressz, a görcsösség. Persze vannak vagányok, akik a szóbelivel javíthattak volna az írásbeli eredményén, ám sokaknak a vizsgadrukk miatt könnyebbség, hogy elég a papírra vetve bizonyítani a tudást.

Akár egy hónappal hamarabb kezdődik a vakáció, a nyár, kicsit hosszabb gondtalan időszak!Forrás: Shutterstock

 3. Hamarabb kezdődik a nyár

Az Oktatási Hivatal listája szerint az utolsó írásbeli vizsga az olasz nyelv lesz május 25-én, míg az emelt szintű szóbeliket június 3 és 10., a középszintűeket pedig június 14. és 25. között bonyolítják le. Pontosabban, a döntő többségét csak bonyolították volna le.

Ha neked sem lesz szóbeli érettségid, az azt jelenti, hogy akár egy hónappal hamarabb kezdődik a vakáció, a nyár. A kicsit hosszabb gondtalan időszak pedig sokat adhat azelőtt, hogy elkezded a pályafutásodat a felsőoktatásban. Remélhetőleg, olyan ütemben javul a járványhelyzet, hogy tényleg szabadon és gondtalanul élvezheted a nyarat.